Så väljer vi ut våra börsintroduktioner – se hur det gått för bolagen hittills i år

2015 har minst sagt varit ett hett år för börsnoteringar och i takt med att vi växer blir det även mer intressant för bolag att anlita oss för att få hjälp med att sprida sina aktier vid en börsnotering. Det här är naturligtvis väldigt roligt då våra kunder får möjlighet att vara med från början i massor av spännande nya börsbolag. Det har även blivit en bra affär för våra kunder med en snittutveckling på 37 % hittills för alla bolag som vi hjälpt notera under året.

Nu när noteringarna står som spön i backen passar vi på att prata med Gustav Berggren, som är chef för Privatbanken där vår Corporate Finance-avdelning ingår.

gustav_berggren
Gustav Berggren, chef Privatbanken

Hur väljer vår Corporate Finance-avdelning ut våra erbjudanden?

Avanzas Corporate Finance-avdelning arbetar dels själva med att kontakta bolag de tror våra kunder skulle vara intresserade av, men vi får också väldigt många förfrågningar från bolag som vill arbeta med oss. Typiska transaktioner är börsintroduktioner eller med att hjälpa bolag att ta in kapital samt att få fler ägare genom att sälja ut aktier.

Gemensamt är att vi vill erbjuda våra kunder möjligheten att investera i så bra bolag som det går. Innan Avanza går vidare och erbjuder en transaktion till våra kunder så är Corporate Finance-avdelningens uppgift bl.a. att (så långt det går) kvalitetssäkra bolaget och transaktionen.

Detta görs för att maximera chansen till ett bra utfall för Avanzas kunder, även om det självklart inte är en garanti. Vi säger vanligtvis nej till 9 av 10 förfrågningar från bolag.

Vilka kunder bör teckna våra erbjudanden?

Vi tycker att man som kund bara skall investera i bolag eller produkter som man förstår och särskilt vid nyintroduktioner och andra Corporate Finance-transaktioner. Vid introduktioner på de mindre listorna (exempelvis First North och Aktietorget) är bolagen ofta i ett tidigare skede och det krävs i regel mer kunskap och långsiktighet av investeraren än vad introduktioner på de större listorna gör.

Hur har börsintroduktionerna gått?

De senaste 18 månaderna har präglats av ett gott introduktionsklimat och merparten av alla introduktioner har utvecklats väl.  Det innebär att om du investerat i dessa så har du fått väldigt bra avkastning. Men det finns dock undantag vilket gör att riskspridning är centralt. Med andra ord, lägg inte alla ägg i samma korg.

De senaste åren har väldigt många företag börsnoterats. Kommer den trenden att fortsätta?

Det är en väldigt svår fråga att svara på. Historiskt så brukar detta gå i cykler. Det har funnits mycket kapital i marknaden, drivet av låga räntor och ett gott börsklimat vilket gjort det attraktivt för bolag att börsnoteras. Vi tycker att det är otroligt positivt för Avanzas kunder att vi kan erbjuda så pass många intressanta investeringar vi kunnat det senaste åren.  Att bolag väljer att introducera sig på börsen är centralt för att det även i framtiden skall vara intressant för svenska sparare att investera där.

Varför har kunder fått så få aktier i tilldelning i vissa transaktioner?

Självklart vill man som investerare få så många aktier som man önskar. Problemet är att det bara finns ett maximalt antal aktier som ska säljas. Är intresset väldigt stort leder det till att man som kund helt enkelt bara kan få en mindre del av dessa. Den här fördelningen görs av den bank som är rådgivare i transaktionen. Gemensamt är dock att alla privata investerare i de allra flesta fall behandlas lika.

Aktuella erbjudanden just nu

Under Mina sidor > Erbjudanden hittar du alltid de aktuella erbjudanden som du som kund har möjlighet att teckna.
 

Så har det gått under 2015

Vi har haft nöjet att hjälpa till att notera ett gäng intressanta bolag under året som gått, både på Stockholmsbörsen och First North. Hittills har snittavkastningen för alla våra noteringar varit 37 %. Här ser ni hela listan!

Bolag som vi hjälpt att notera under 2015
Aktie Verksamhet Börs Ägare* +/- utv s. notering**
KS 1 Evolution Gaming Spel flagga_se 5 400 264,8%
KS 2 Tobii Eyetracking flagga_se 9 148 181,0%
KS 3 Inission Industrivaror flagga_se 749 73,5%
KS 4 Prime Living Bostäder flagga_se 278 47,5%
KS 5 Attendo Äldreomsorg flagga_se 10 568 40,0%
KS 6 Eltel Infrastruktur flagga_se 987 37,1%
KS 7 Bravida Bygg flagga_se 6 115 35,6%
KS 8 Pandox Fastigheter flagga_se 1 604 31,9%
KS 9 Minesto Vattenkraft flagga_se 1 724 25,0%
KS 10 Dustin IT flagga_se 3 156 18,0%
KS 11 Capio Vård flagga_se 2 017 16,0%
KS 12 Dometic Group Kyl/värmeprodukter flagga_se 4 564 13,1%
KS 13 Nordax Finans flagga_se 2 149 7,6%
KS 14 Nobina Kollektivtrafik flagga_se 1 243 2,9%
KS 15 Alimak Hissar flagga_se 1 836 -1,6%
KS 16 Coor Fastighetsförvaltning flagga_se 1 013 -10,5%
KS 17 Waystream Bredband flagga_se 1 827 -13,6%
KS 18 Nilörngruppen Etiketter flagga_se 845 -28,0%
KS 19 Scibase Medicinteknik flagga_se 1 406 -39,6%

* Antal kunder hos Avanza som äger aktien per 2015-12-01.
** Utveckling sedan notering uppdaterat med slutkurs per 2015-11-30. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg