Minskad beskattning på ISK – allt du behöver veta om det nya förslaget

Av Avanza

17 okt 22

Share

Skatten på svenskarnas sparande har varit en het fråga under valet och nu har man presenterat ett förslag om minskad beskattning på ISK. Vi bjöd in Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson till Avanzapodden som berättade allt du behöver veta om det nya förslaget.

Det nya förslaget innebär att de första 300 000 kronorna på ISK-kontot bli skattefria. Har du mer pengar än så på ditt ISK-konto, till exempel 350 000 kr, så behöver du bara skatta på dina 50 000 kr.

Vad hoppas man att förslaget ska leda till?

– Vi vill ge människor en puff, eller en signal, om att börja spara. De första kronorna, hundralapparna eller tusenlapparna som man sparar är värda väldigt mycket. Det viktigaste är att man kommer igång med ett sparande.

– Idag är det för få som börjar spara och sparar regelbundet. Det är för många som inte klarar av att diskmaskinen går sönder och för många som får ekonomisk panik om lönen inte kommer in som det är tänkt. Och det problemet vill vi komma åt.

Kan det finnas någon rimlighet i att ta bort skatten helt på ISK?

– Jag sympatiserar med tanken och förstår den: ”Mina surt förvärvade pengar som jag redan skattat på en gång, varför ska jag behöva skatta på dem en gång till?”. Ideologiskt förstår jag tankesättet. Sen har vi en välfärdsstat som behöver finansieras och då blir det en avvägning mellan vad man skulle vilja och vad som är möjligt. Då tycker jag förslaget med 300 000 kronor blir en bra balans.

Varför ska just 300 000 kr bli skattefria?

– Den nivån sattes utifrån en summa som kan motsvara en årslön.

Kommer vi se skattelättnader på andra konton än ISK, till exempel på kapitalförsäkringar?

– Utgångspunkten som vi är överens om är att det ska gälla på ISK. Sen kommer vi titta på om andra sparformer också ska omfattas av andra typer av skattelättnader.

– Vi har diskuterat ISK eftersom att det är den populäraste sparformen. Det är den sparformen som nya sparare börjar använda idag. Det finns cirka 3,3 miljoner konton, och jag skulle gissa på att det finns 2 miljoner användare. Så det är ISK som varit på bordet, och det som överenskommelsen omfattar. Sen så är det som med alla reformer, man ska utreda och titta på det och då får man se över om andra sparformer också ska omfattas av olika typer av skattelättnader.

Hör Mats berätta mer om förslaget och vilka fler ekonomiska förändringar som man kan förvänta sig med den nya regeringen i vårt bonus avsnitt från Avanzapodden.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg