Se upp för den politiska risken i kinesiska aktier

Med en befolkning på ungefär 1,45 miljarder innebär det att Kina utgör hemland för nästan var femte person på planeten. Mot bakgrund av detta är det kanske inte konstigt att många lockas av att investera i kinesiska bolag. Den senaste tiden har vi dock blivit bryskt påminda om den politiska risken efter att kinesiska myndigheter gått hårt åt kinesiska bolag listade i USA. Vad behöver man känna till och hur bör man tänka kring detta?

Kraftiga börsfall i kinesiska aktier noterade i USA

De stora kinesiska techbolagen som är noterade i USA har sett sitt samlade börsvärde sjunka kraftigt sedan februari efter att den kinesiska regimen ökat den regulatoriska pressen på bolagen. De pekar på frågor som datasäkerhet, monopolliknande ställningar och finansiell stabilitet.

Kraftiga börsfall i många bolag från respektive årshögsta

Det har fått investerarna att dra öronen åt sig varpå Hong Kong-börsens Hang Seng Tech Index, som följer 30 stora kinesiska techbolag, backat -38% från toppen i februari.

De senaste dagarna har fler bolag hamnat i skottgluggen med stora börsfall som följd. Samåkningstjänsten Didi Chuxing som är sektorkollega med Uber och Lyft samt har med Apple på ägarlistan noterades så sent som 30 juni i år, trots kinesiska myndigheters varningar. Gensvaret från politiskt håll blev att förbjuda bolaget att ta in nya kunder samt plocka ned appen och hota om avnotering av aktien. Sedan noteringen har aktien nu halverats och speglar därmed den stora oro som finns bland investerarna.

I fredags aviserade Kina nya regler för privata utbildningsföretag inom nischen ”edtech” eller Educational Technology. De menar att utbildning riktat mot skolor ska vara gratis och uttryckt att de inte anser att bolagen bör vara noterade. Resultatet blev att aktierna inom sektorn kollapsade på börsen, många mer än halverades i samband med beskedet. Nedan ser du exempel på en korg med 5 aktier inom denna nisch och hur de utvecklats sedan respektive årshögsta. Den likaviktade korgen av dessa fem aktier har sjunkit -91,6%.

I helgen aviserades även ett vite mot Tencent Music samt krav på att de ska ge upp en del av bolagets exklusiva musikrättigheter.

Annons

Hur bör man tänka kring kinesiska aktier just nu?

Det är alltså ingen överdrift att påstå att risken i kinesiska aktier ökat dramatiskt den senaste tiden. Visst kan man påstå att den alltid funnits där men nu är den desto mer påtaglig. Den stora osäkerheten leder till ökad riskpremie och därmed fallande aktiekurser. Men är detta ett köpläge för den långsiktige?

Det är tyvärr inte så lätt att avgöra. Hade frågan enbart handlat om de enskilda bolagens förutsättningar framåt hade det varit en sak, men nu handlar det även om nyckfull regulatorisk risk vilket är svårt att kvantifiera. Risken är överhängande att denna politiska risk kommer lägga sig som en våt filt över sentimentet. Kina är ju känt för att agera långsiktigt så frågan är hur länge detta kommer bestå. För den som ändå vill ha en viss exponering mot kinesiska aktier kan det vara klokt att förutom antal aktier och sektorer i portföljen också hålla koll på hur stor andel av portföljen som återfinns i kinesiska bolag och därmed exponeras mot denna politiska och regulatoriska risk.

Ett annat sätt att få exponering mot Kina är ju att investera i exempelvis svenska eller amerikanska bolag med en stor del av sin försäljning i Kina. Då får man exponering mot landet men undviker den direkta risken som investeringar i kinesiska bolag innebär.

Håll koll på de kinesiska bolagens kontroversiella bolagsstrukturer

Den regulatoriska risken blir inte bättre av att många kinesiska bolag använder sig av komplicerade och kontroversiella strukturer för att möjliggöra för utländska investerare att bli delägare. För att runda kinesiska restriktioner vad gäller utländskt ägande likväl som kapital- och valutarestriktioner väljer man ofta att upprätta en s.k. Variable Interest Entity (VIE), inte sällan med säte på Caymanöarna.

I bilden nedan ser du hur det populära kinesiska bolaget Alibaba förklarar ägarstrukturen i sin årsredovisning från ifjol.

En VIE ger ägaren rätt till en andel av det kinesiska bolagets vinst men ofta ingen rätt till dess tillgångar eller rösträtt. Det beror på att du juridiskt sett inte är delägare i det kinesiska bolaget. Jämför detta med en investering i en svensk aktie där du blir delägare i bolaget och får rätt till både bolagets vinst, tillgångar samt rösträtt.

Kinesiska regeringen tillåter inte utländska ägare i kinesiska techbolag. För att runda detta sätter bolagen alltså upp VIE:s för att tillåta utländska ägare samt möjlighet att resa utländskt kapital för att finansiera tillväxt. Det är klokt att komma ihåg att det finns viss teoretisk risk att denna möjlighet täpps till. Dock är ju alternativet att utländska investerare inte skulle kunna få exponering mot kinesiska bolag alls. Detta behöver alltså inte innebära att du ska avstå en investering men kan vara bra att känna till.

Narrativet för att investera i kinesiska aktier har helt enkelt gått från att belysa möjligheter till att peka på risker. Totalt sett finns det över 100 noterade kinesiska bolag på de amerikanska börserna som använder sig av denna struktur.

De mest populära kinesiska aktierna hos oss

För dig som fortsatt är nyfiken på kinesiska bolag och vill dra nytta av den oro som skapat kraftiga börsfall i kinesiska aktier så kommer här en lista över några av de mest populära kinesiska aktierna hos oss.

Hur ser du själv på risken med kinesiska aktier?
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg