Se upp för dyra fond-i-fonder

Se upp för en variant dyra fonder, varnar Finansinspektionen efter en granskning av så kallade fond-i-fonder. Varningen från högsta ort finns det all anledning att ta på allvar. Fond-i-fonder är i snitt dubbelt så dyra som vanliga aktiefonder och nästan fem gånger så dyra som indexfonder. Men det finns alternativ och möjligheter att bygga upp en fondportfölj utan dessa onödigt dyra fonder. 

”En fond som passar dig som vill ha enklast möjliga sparande och spara i en enda fond”, så kan det låta när rådgivare säljer in sina älsklingar, stapelvaran fond-i-fonder. Alltså fonder som placerar i andra fonder. Denna paketering är vanligtvis hemskt dyr och FIs granskning visar att fonderna i snitt kostar 1,71 procent. Det kan jämföras med snittet för vanliga aktiefonder som är 0,94 procent. För indexfonder är snittavgiften ännu lägre på 0,37 procent.

Avgiften säger inte allt, påpekar många avgiftsälskare. Absolut, i vissa fonder kan det vara motiverat med en något högre avgift men då pratar vi framför allt om riktigt aktivt förvaltade aktiefonder. Fonder som kan peka på en historik av att slå index. Dessa är dock få till antalet och till denna kategori tillhör i regel inte de ofta räntetunga fond-i-fonderna. Nej, att betala upp till fem gånger så mycket för en stapelvara, det kan aldrig vara prisvärt. Då är det mycket bättre att bygga upp sin egna fondportfölj.

Ett bra fondsparande bygger du enkelt upp genom att grunda med en billig globalfond och sen låter du tid och sparval avgöra vika fonder du kompletterar med. Även om du här väljer några aktivt förvaltade lite dyrare fonder, så kan du utan större svårigheter i en fondportfölj som har en årlig avgift väl under fond-i-fondernas 1,71 procent.

Här kan du läsa mer om hur du väljer mellan fonder och bygger ihop ett bra fondsparande.

Sparar du i en dyr fond-i-fond?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg