Skoglund: Så har svenska småbolag presterat jämfört med storbolagen

Av Avanza

28 apr 21

Share

Du som läst investerarbreven för Avanza Småbolag by Skoglund tidigare, vet att jag tycker att småbolag ska vara grunden i portföljen, av skälet att det historiskt gett bäst avkastning helt enkelt.

I år har det inte varit så, då breda index för Stockholmsbörsen är 5 procentenheter före småbolagsindex. Huvudskälen till varför det blivit så i år är dels att räntan har gått upp, vilket gynnat värdebolag och större bolag, och dels att småbolagen gick så mycket bättre under 2020.

Småbolag vs storbolag

Hur det kommer att gå resten av året är ju omöjligt att veta, men för att ge en egen reflektion på detta tema, och det faktum att det är viktigt att ”sitta på händerna” (ping Niklas Andersson) – så vill jag dela lite längre historik på förhållandet mellan svenska småbolag och breda Stockholmsbörsen, samt även dela min egen historik som småbolagsförvaltare.

I diagrammet ovan ser du utvecklingen för småbolagsindex jämfört med ett brett Sverigeindex och storbolagsindex de senaste 10 åren. Över denna tid har småbolag gett spararna 130 procentenheter högre avkastning jämfört med ett brett Sverigeindex och 200 procentenheter högre avkastning än storbolagen (OMX30).

Det främsta skälet till detta tror jag är att vinsterna växer snabbare i småbolag. Det gäller att hitta vinnare tidigt och följa med de aktierna på resan när de växer och blir stora.

Tittar vi ännu längre tillbaka i tiden, sedan 1999, och jämför nio småbolagsfonder med nio storbolagsfonder ser det ut enligt ovan.

1058 procent snittavkastning för småbolagsfonder

Som du ser har snittavkastningen varit 1058 procent för småbolagsfonderna och 392 procent för storbolagsfonderna. Totalt har börsen som helhet gett 644 procent i avkastning under samma period.

Igen, över tid växer vinsterna i småbolagen snabbare, och det är det som jag tror i grund och botten skapar avkastning.

Min egen reflektion av jämförelsen mellan småbolag och storbolag kommer av att jag idag har förvaltat småbolagsfonder i 3 år.

I fondbranschen är detta lite speciellt, då det anses vara den tidsperiod som krävs för att avgöra om en förvaltare är bra eller inte.

Mitt track-record bygger på min tid som förvaltare av Länsförsäkringar Småbolag Sverige från och med 16 april 2018 och därefter från starten av min egen småbolagsfond.

Jag är otroligt glad och stolt över att ha bidragit till att andelsägarna som investerat i de fonder som jag ansvarat för, har fått en riktigt bra avkastning. 171 procent på tre år om man varit med hela vägen. Jämfört med storbolag är det 109 procentenheter högre avkastning och jämfört med snittet för småbolagsfonder är det 65 procentenheter bättre.

Så, även om småbolagen har halkat efter storbolagen under inledningen av 2021, så fortsätter jag att tro att det är bland de små bolagen som vi kommer fortsätta att hitta bra avkastning över tid.

Jag hoppas att du får en fortsatt bra dag,

/Fredrik

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg