Spara tusenlappar på ditt bolån

Spara tusenlappar varje år utan att anstränga dig speciellt mycket.  Jag vet att det låter för bra för att vara sant, men genom att ge vårt bolån lite kärlek så är det faktiskt möjligt. Här går jag igenom vad den genomsnittliga bolånaren betalar i ränta i februari.

Jag är en stark förespråkade för att vi ska lägga energi på rätt saker. Visst är det bra att ha koll på sina småutgifter som den där onödiga take away-kaffe o.s.v., men störst effekt på vår ekonomi får vi om vi börjar med de utgifter där vi har mest pengar att spara. Det är för väldigt många hushåll bolånet. Genom att få ner vår boränta några punkter (finansspråk för hundradels procent, 10 punkter är alltså 0,1%) kan vi spara åtskilliga tusenlappar per år.

Snitträntan en bra måttstock

Den genomsnittliga räntan som hushåll fick betala för nya lån utan bindningstid var i februari 1,52%. Skillnaden mellan bankerna var dock stora. Mellan banken med lägst och den med högst snittränta skiljde det hela 0,2%. Det kan låta lite men för varje miljon i lån innebär det 2 000 kr mer i räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner är alltså skillnaden hela 6 000 kr årligen. Pengar som du istället kan spara, amortera extra, eller ha roligt för. Vad som helst tycker jag är bättre än att skänka dem till banken.

För bundna räntor är skillnaden ännu större. Vill du binda bolånet är det därför extra viktigt att du jämför räntor innan du slår till. För även en till synes marginell skillnad i ränta, blir ett betydande belopp över tid. Har du till exempel ett lån på 3 miljoner och en bindningstid på 5 år, blir den totala räntekostnaden 300 000 kr om din ränta är 2%. Jämfört med 330 000 kr om din ränta istället är 2,2 procent. Det lilla skillnaden på 0,2% kostar dig alltså 30 000 kr över en femårsperiod.

Kom också ihåg att det kostar att bryta ett bundet lån. Du får betala så kallad ränteskillnadsersättning. Så bind bara räntan om du är säker på att du ska bo kvar i din bostad bindningstiden ut. Eller ja, helt säker kan man ju aldrig vara. Livet har ju en tendens att inte bli precis så som vi planerat. I alla fall inte mitt och jag tror inte att jag är alltför ovanlig där. Hur som helst, Konsumenternas bank- och finansbyrå har en bra kalkylator, där du enkelt kan se vad det skulle kosta dig att i förtid läsa ditt bundna lån.

Se upp för tillfälliga ränteflörtar

Bankerna listräntor, alltså vad de visar upp i skyltfönstret skiljer sig ännu mer. Hos vissa banker är skillnaden mellan list- och snittränta nära 0,5 procent. Här utmärker sig storbankerna. Medan många mindre aktörer har ett fast pris, som sätts utifrån framför allt belåningsgrad. Själv gillar jag denna typ av fast pris bättre. Jag har varken tid eller lust att lägga massa energi på att ringa runt till olika banker, pruta och hota med att flytta mitt lån. För att sen behöva vara på min vakt efter ett år när rabatten löper ut. Och då tvingas göra samma procedur igen. Nej, prutat och klart känns mer transparent och är betydligt bättre och mer jämförbart.

Till sist:

  • Se inte snitträntan som en nedre botten. Den är just ett snitt. En stor del av bolånarna har en lägre ränta.
  • Att räntorna är historiskt låga är ingen anledning till att lägga ner mindre energi på att pruta. Du tackar ju inte nej till en rabattcheck på H&M bara för att de har billiga kläder. Då ska du heller inte göra det med ditt bolån!

Lycka till!

//Johanna

 

 

Obs, i exemplen ovan har jag inte tagit hänsyn till ränteavdrag eller amortering.

Relaterade inlägg