Snitträntorna – jämför din ränta med snittet

Räntan som vi betalar på våra rörliga bolån är i snitt 1,52 %. Det visar bankernas nya snitträntor som publicerades idag.  Men skillnaderna är stora och du har tusenlappar att tjäna på att, antingen pruta på boräntan eller använda dig av ”latmaskmodellen”.

Snitträntan ger dig koll

Den genomsnittliga räntan som vi betalar för nya lån med rörlig ränta var i mars 1,52 %. Den verkar snarast ha fastnat, då den var exakt samma även i januari och februari. Men skillnaden mellan banker är fortfarande stor. Mellan banken med lägst och högst snittränta skiljer det 0,19%-enheter. Det kan låta trivialt men gör stor skillnad. För varje miljon i lån innebär det 1 900 kr mer i räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner är skillnaden alltså hela 5 700 kr årligen. Pengar som du istället kan spara, amortera extra, eller ha roligt för. Vad som helst är bättre än att skänka dem till banken.

Välj fast pris eller pruta på listräntan

Hos vissa banker är även skillnaden mellan list- och snittränta stor. Listräntan är den ränta banken själva brukar syfta till, när de pratar om boräntan. Det är framför allt hos storbankerna som denna skillnad är stor. Det beror på att det använder sig av modellen; sätta ett högt pris från början och sedan ge olika stor rabatt beroende på hur duktig förhandlare du är. De utgår helt enkelt från att du ska pruta. Gör du inte det blir du riktig drömkund för banken – men du är mindre snäll mot dig själv och din ekonomi. Vid denna typ av räntesättning är det alltså en förutsättning att du faktiskt lägger lite tid på att pruta.

Jag gillar ”latmaskmodellen”

Jag har själv precis köpt en ny lägenhet som jag får tillträde till om två veckor. Just nu spenderar jag alltså min fritid med alla de där tusen valen som ska göras inför en flytt. Väljer tapeter, roddar med flyttgubbar, försöker få hantverkare att ge mig besked om när de kan börja o.s.v. Och sist men inte minst måste jag ordna så att jag får schysst ränta på mitt bolån. Samtidigt som jag jobbar heltid och försöker ha ett socialt liv. En inte helt lätt ekvation att få ihop. Vad gäller lånet känner jag därför att jag denna gång vägrar hela proceduren med att; ringa runt, sitta i telefonkö, smöra för oengagerade rådgivare, hota med att byta bank m.m. För att sedan tvingas göra om samma procedur igen efter ett år när rabatten löpt ut. nej, för mig passar helt enkelt ”laskmaskmodellen” med fast pris tusen gånger bättre.

Jag tror inte att min situation på nått sätt är unik. Nej, vi är många som känner att tiden inte riktigt räcker till. Och handen på hjärtat; Hur kul är det egentligen att pruta boränta? Jag kan bara gå till mig själv. Jag är egentligen en ganska usel förhandlare. Eller i alla fall ett strålande exempel på att det är så mycket enklare att vara tuff teorin än i praktiken…

Vad föredrar du? Prutat och klart eller gillar du att förhandla räntan med banken?

//Johanna

Relaterade inlägg