Snitträntorna april: stora skillnader mellan banker

Av Johanna Kull

11 maj 20

Share

Har du en bra boränta? Ett sätt att ta reda på det, är att jämföra din ränta med snittet. Snitträntorna för april visar att bolånetagarna i genomsnitt betalar 1,53 procent i ränta för rörliga bolån. Variationen mellan banker är dock stor. Mellan banken med lägst snittränta och den med högst skiljer det hela 0,42 procentenheter. Det innebär 4 200 kronor mer i räntekostnad för varje miljon du har i lån. Här är alla snitträntor för april.

Coronaoron har fått till följd att bankernas upplåningskostnad för bolån ökat något, däremot har inte privatpersoners bolåneräntor stigit. Istället har bankernas marginal på bolån sjunkit till den lägsta nivån sedan 2014 vilket Finansinspektionen visade statistik på i förra veckan. Skillnaden i vilken ränta bankerna erbjuder är dock stor. Du som bolånetagare kan spara åtskilliga tusenlappar på att jämföra och konkurrensutsätta din nuvarande ränta.

Lägst och högst ränta

Högsta 3 månaders-ränta i april betalar Danske Banks kunder med 1,75 procent. Det är 0,42 procentenheter högre än Landshypoteks (lånar bara ut till hus, ej bostadsrätter) kunder, som i snitt betalar 1,33 procent. För ett lån på 3 miljoner kronor innebär det en skillnad i räntekostnad på hela 12 600 kronor per år. 

Skillnaden i räntekostnad är stor även på de bundna lånen. För lån med 5 års bindningstid skiljer 0,26 procentenheter mellan Avanza/Stabelo med lägst ränta och Länsförsäkringar med högst. För ett lån på 3 miljoner kronor innebär det 7 800 kronor mer i räntekostnad varje år. Sett över hela bindningstiden blir det hela 39 000 kronor högre räntekostnad.

Lånet ska leva på egna meriter

Se upp för såväl tillfälliga ränteflörtar som paketeringsfällan, det vill säga att du erbjuds en viss ränta under villkoret att du samtidigt tecknar dig för en rad andra produkter och tjänster hos den banken. Det kan till exempel vara att du får en viss ränterabatt om du också flyttar din tjänstepension samt startar upp ett månadssparande. Risken är då påtaglig att det du tjänar på gungorna (marginellt lägre boränta) förlorar du på karusellerna (betydligt högre avgifter för exempelvis pensionsförsäkringen). Huvudregeln bör därför vara att varje produkt ska leva på sina egna meriter.

Mitt tips är att välja en aktör där du direkt ser vilken ränta du får, baserat på fasta parametrar som till exempel ditt lånebelopp och din belåningsgrad. Då slipper du hålla koll på eventuella ränterabatter som riskerar löpa ut och du slipper den tidskrävande och föga exakta processen att beräkna huruvida en pensionsflytt betalar sig eller inte.

Är du nöjd med din boränta?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

Ett svar till “Snitträntorna april: stora skillnader mellan banker”

 1. Hej

  Tack för en bra blogg som ger intressanta resonemang och tankar i ekonomi.

  Jag vet att ni inte kan ge personliga rekommendationer vad det gäller bolån etc men jag har ändå en fråga om bolån och då om dina tankar kring läget idag att binda sitt bolån på längre tid.

  Idag sitter vi på ett bolån (radhus) med en belåningsgrad på ca 50% (2 000 000 kr i lån) Har haft rörlig ränta i 8 år och med landshypotek ligger den idag på 1,35 (och har även legat lägre i några år nu)

  I vår budget finns det utrymme för eventuella räntehöjningar och därför har en låsning på 2,3,5,10-åringen inte varit aktuellt på dessa 8 år i radhuset.

  Men nu börjar det kännas smått lockande när man tittar på exempelvis sbab:s 10-åring som prutat och klart ligger på 1,84! (Ja, självklart skulle jag kunna ringa runt och pruta ner denna 10-åring mer…)

  Min fråga till dig är: är det inte ett bra läge här och nu att kunna få så pass låg ränta i många år?
  Denna oroliga tid som visserligen håller ned styrräntan kan ju inte pågå så länge till? Eller kan det t.o.m. vara så att denna oroliga tid kan slå hårt på våra bolån om den fortsätter, att bolånen höjs?
  Jag är också medveten om att man binder sig till en och samma bank och att det då blir kännbart om vi skulle behöva flytta etc… trots det kan jag tycka att 1,84 (eller mindre med lite prutjobb) för 10-åringen känns lockande…

  Hur går dina tankar om möjligheten till den låga 10-åringen nu? (Vet att det är omöjligt att sia så långt fram men finns det fler aspekter som talar för- eller emot att binda på en så lång tid tycker du)

  Mvh/Dan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.