Snitträntorna augusti – har du rätt boränta?

;"Den genomsnittliga boräntan var i augusti 1,47 procent. Men skillnaden mellan bankerna är stor. Hos en bank är den 1,33 procent, hos en annan 1,61 procent. Det innebär snabbt tusenlappar mer i räntekostnad, varje år. På de bundna lånen är skillnaderna ännu större. Har du koll på din boränta? 

Vår bostad är ofta vår livs största investering och vid själva köpet brukar vi vara ordentligt prismedvetna, räkna och fundera. Högst rimligt, det handlar om otroligt stora pengar. Även efter själva inköpet finns det dock en hel del att hålla koll på. Jag syftar på boräntan. Det är nämligen en av våra största kostnader. Själv har jag betydligt högre räntekostnad än vad jag betalar i månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Något jag inte är långt ifrån ensam om.

Snitträntorna för augusti visar att lån med rörlig (3mån ränta) betalar SBABs kunder lägst ränta medan Handelsbankens kunder för andra månaden betalar högst med deras 1,61 procent. Dessa 0,28 procentenheter högre ränta innebär, för varje miljon du har i lån, 2 800 kronor högre räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner innebär det alltså 8 400 kronor mer per år.

På bundna 5 års lån är skillnaderna ännu större. Här är Skandias kunder vinnarna med en ränta på 1,79 procent i snitt. Högst 5 årsränta betalar istället Ica Bankens kunder med 2,21 procent. Det är en skillnad på hela 4 200 kronor per miljon och lån. Drar vi ut det över en femårsperiod (alltså hela den perioden räntorna är bundna) innebär det 21 000 kronor mer för varje miljon du har i lån. För ett lån på 3 miljoner, alltså 63 000 kronor. Onödiga pengar att skänka till banken.

Detta samband, att 0,1 procentenheter lägre ränta innebär 1 000 kronor lägre räntekostnad per miljon lån och år, det gäller alltid. Oavsett ränteläge. Det spelar alltså ingen roll om grundräntan är på 1, 2 eller 3 procent. Din besparing blir lika stor. Så bli inte ränteslö bara för att räntorna idag är historiskt låga, du kan fortfarande spara lika mycket pengar på att få ned räntan bara lite. Så använd dig av snitträntorna, jämför din boränta och var beredd på att byta bank om du får lägre ränta någon annanstans. Det är värt pengarna, jag lovar.

Är du nöjd med din boränta?

//Johanna

Ps. I övrigt vill jag tipsa om Konsumentverkets budgetkalkyl. Ett superbt verktyg att använda sig av för att få koll på sina utgifter.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg