Snitträntorna sjunker något i september

Snitträntorna sjunker i september. På ett rörligt bolån betalar vi nu 1,45% i ränta i snitt. På ett 2 miljonerslån innebär det 2 416 kr i månaden. Hos en bank är dock samma lån 200 kr billigare än snittet, hos en annan drygt 200 kr dyrare. Skillnaden mellan billigaste och dyraste banken är alltså 400 kr per månad eller 4 800 kr per år. Ganska trista pengar att skänka bort till banken. Här finns många tusenlappar att vinna på att vara lite på alerten. 

Den genomsnittliga boräntan på rörliga 3-månaders lån är idag 1,45%, jämfört med 1,47% månaden innan. Eller 1,54% i fjol. Skillnaden mellan banker är dock stor och det finns tusenlappar att vinna på att vara lite om sig och kring sig och jämföra banker med varandra.

För ett lån på två miljoner skiljer det drygt 400 kr per månad räntekostnad, mellan banken med högst och den med lägst ränta. På lån med 3 års räntebindningstid är skillnaden hela 850 kr per månad eller 30 600 kr sett över hela bindningstiden. På lån med fem års bindningstid är skillnaden 817 kr per månad eller 49 020 kr sett över hela bindningstiden.

Att bry sig om de till synes små skillnaderna i boränta är med andra ord varken överkurs, småsnålt eller bara något för den extra intresserade. Det är något som alla med bolån bör göra. På få andra ställen hittar du lika enkelt, så många tusenlappar att spara. Alldeles gratis.

Använd dig av snitträntorna och utvärdera din ränta. Är du nöjd eller är ditt bolån värt lite kärlek?

//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Det kallas ibland för att ”ta det röda pillret” – att nå nya sanningar och insikter som gör att man aldrig kan gå tillbaka till att se världen på samma sätt som man gjort. Metaforen om det röda pillret kommer från filmen Matrix, då huvudpersonen Neo, efter misstankar om att något inte står rätt till med verkligheten han befinner sig i, får välja mellan att ta ett rött piller och lära sig sanningen eller ta ett blått piller och återgå till sin trygga illusion om livet. Precis som Neo så har jag svalt både ett och annat ”rött piller” de senaste åren som lett till insikter som påverkat mig och mina handlingar eftersom att ”once you see it – it can´t be unseen”.

Relaterade inlägg