Spaningar från veckan som gått v. 34

En försiktig börsvecka som till stor del gått i sidled. Tydliga signaler om att svensk ekonomi är på rätt bana och spänd väntan på årets stora centralbanksbegivenhet i Jackson Hole. Häng med när vi summerar v. 34.

Svensk ekonomi går starkt…

I går torsdag skickade finansminister Magdalena Andersson en tydlig signal om att svensk ekonomi går starkt. Budskapet var att vi befinner oss i en återhämtningsfas med en förväntad tillväxt på 4,4 procent i år och 3,5 procent nästa år. Den kommande budgeten kommer att ha ett reformutrymme på 74 miljarder kronor – pandemiåret 2020 var reformutrymmet på drygt 100 miljarder kronor (exklusive de extra ändringsbudgetar som lades). Det mer normala 2019 var reformutrymmet på 25 miljarder kronor. 74 miljarder kronor är en bra bit över de 40 miljarder som Konjunkturinstitutet anser finns. Budskapet från regeringen i går var dock tydligt att man inte ville riskera permanenta skador i ekonomin och att det därför var viktigt att lägga sig på denna nivå.

De osäkerheter som lyfts fram för återhämtningen i svensk ekonomi är den fortsatta spridningen av deltavarianten, flaskhalsar i ekonomin, högre inflation än förväntat, extrema väderhändelser och hushållens höga sparande som kan bidra till en starkare konsumtion än förväntat.

Att den svenska ekonomin övergår allt mer till ett normalläge visar också viktiga besked som nu har lämnats från Finansinspektionen: Dels slopas nu det tillfälliga undantaget från amorteringskravet, dels tas rekommendationen till banker att avstå utdelningar bort.

… men alla väntar på amerikanska FED

Börsveckan har i övrigt varit lite av en väntan på Jackson Hole mötet som går av stapeln i dag fredag. Världens ögon riktas nu mot framför allt amerikanska FED och eventuella signaler som kan komma därifrån kring kommande nedtrappningar av värdepappersköp eller kommande räntehöjningar. Den fortsatta spridningen av deltavarianten, inflationen och sysselsättningesutvecklingen är självklart viktiga faktorer för när det blir dags att rulla tillbaka de penningpolitiska stimulanserna.

En försiktig börsvecka

Fredag efter lunch har börsens breda index OMXSGI stigit med 0,14 procent denna vecka.

Aktierna som fått flest nya ägare i veckan

Finansiellt fredagsmys #20

I veckans avsnitt av Finansiellt fredagsmys #20 pratar vi mer om veckans stora makrohändelser och hur detta kan komma att påverka sparandet.  Nicklas gör spaningar kring veckan som gått och så får vi höra Martin Blomgren från Placera ge sin syn på börshösten.

Avanzapodden #204 – Aktierna som ingår i Börsveckans nya BV-portfölj

I veckans avsnitt av Avanzapodden #204 gästas Johanna och Nicklas av Gabriel Isskander och Peter Hedlund från tidningen Börsveckan. De har precis släppt sin nya BV-portfölj inför hösten och delar med sig av innehaven och varför de äger dessa.

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg