Spaningar från veckan som gick v.18

Av Avanza

07 maj 21

Share

Nervösa svängningar när USA:s finansminister uttalade sig om räntenivåerna. Och ska man verkligen sälja i maj? Vecka 18 bjuder på en del svängningar och lite extra stolthet här på Avanza.

Börsveckan hade en något svajig inledning och gick ner en hel del runt om i världen till följd av den amerikanska finansministern Janet Yellens uttalande om att räntenivåerna kan behöva höjas för att förhindra en överhettning i ekonomin till följd av de enorma stimulanspaket som nu föreslås pumpas ut. Framför allt var det tillväxtbolag som gick ner men här i Sverige såg vi också en generell nedgång i hela OMXS-30. Relativt snabbt kom det ett nytt uttalande från USA om att man inte förutsåg några problem med inflationen framöver varpå börsen stabiliserades. Stockholmsbörsen steg en del under onsdagen. Fredag förmiddag har börsens breda index OMXS-30 hittills gått upp 1,59 procent denna vecka.

Nervositeten på börsen

De svängningar vi har sett i veckan kan vara ett tecken på den nervositet som finns på börsen i dag. Oron är stor för stigande räntor och inflation liksom risken för övervärdering av många bolag. Samtidigt är budskapen tydliga från centralbankerna att räntorna blir kvar på en låg nivå en tid framöver. Och vi står inför en massiv omställning av våra ekonomier när nu samhällena öppnar upp och konsumtionen väntas öka. Analyserna av vart börsen kommer ta vägen i närtid är därför spretande. Det bästa i detta läge är därför att tänka långsiktigt. Det finns omfattande forskning som visar dels att det är nästintill omöjligt att tajma börsens svängningar samtidigt som börsen över ett längre perspektiv avkastat positivt.

Det finns ett gammalt uttryck som lyder ”Sell in May and Go Away” som går ut på att man ska sälja sina aktier i maj och hålla sig borta från börsen till oktober. Men när vi tittar lite närmare på hur det sett ut historiskt är det lite tveksamt om det finns någon riktig substans i detta. De senaste fem åren har börsen avkastat 6 procent i snitt maj till oktober men har växlat mellan åren. Att vi nu är ständigt uppkopplade och att de flesta av oss har banken på fickan har bland annat bidragit till en ökad aktivitet på finansmarknaderna rent generellt.

De fem mest köpta aktierna denna vecka var:

  1. Goobit
  2. RNB Retail and Brands
  3. Investor B
  4. Hästkällaren B
  5. Raybased Holding

Ganska stor skillnad från förra veckan när vi nu hittar allt från ägaren till Polarn o. Pyret, en återförsäljare av utrustning för ryttare och en handelsplattform för kryptotillgångar. Investor ligger dock kvar sedan förra veckan och är ju en favorit hos Avanzas sparare sedan en längre tid.

Slutligen, stämningen här på Avanza är lite extra glad efter att Kantar Sifos Anseendeindex för företag 2021 placerar Avanza på en fjärdeplats. Det är väldigt roligt att se att svenska konsumenter håller med om vår vision om att fler ska ta makten över sin ekonomi. Mer till dig, mindre till banken helt enkelt.

Något du tyckte var lite extra spännande i detta svep? Här är några tips:

Avanzapodden Episod 184 – Sell in May and Go Away?

  • Lyssna in Avanza-podden #184 där Nicklas och Johanna grottar djupare i uttrycket Sell in May and Go Away. Kopplat till detta svarar de till om Avanzas sparare påverkas av vädret? Och vilka aktier har favoriserats bland Avanzas sparare sedan årsskiftet?

Finansiellt fredagsmys #7 – med Moa och Nicklas

  • Titta på det rykande färska fredagsmyset #7 där du får veckan uppsummerad av Nicklas och mig. Vi gör dessutom några djupdykningar i vår fantastiska statistikdatabas där vi bland annat tittar på hur våra sparare agerar i FAANG-bolagen.

Trevlig helg!

Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg