Spaningar från veckan som gick v. 19

Oron på de amerikanska börserna fortsätter när inflationen överraskar. Men även en del turbulens på Stockholmsbörsen när Evolution Gaming kraftigt föll.

Vi var många som i onsdags gick och väntade på nya inflationssiffror från USA och klockan 14.30 svensk tid (när den svenska börsen hade halvdag) ramlade de så in.  Även om förväntan var att inflationen skulle komma ut högre visade sig den ligga ännu högre än så – lite drygt fyra procent. Detta fick en direkt effekt på tekniktunga Nasdaqsbörsen som gick ner med 2,5 procent. Flera FED-ledamöter var dock snabba med kommentarer om att inflationen kunde tillåtas att variera en del över målet och att inflationen väntades sjunka framöver.

Likaså i Sverige kom nya inflationssiffror som även de var något över förväntan – men inte alls som i USA. Snarare var mottagandet ett konstaterande av en utveckling som Riksbanken talat om länge: En inflationsuppgång under våren som så småningom mattas av.

Desto mer turbulent blev det när grundarna till Evolution Gaming den 10 maj sålde 4,2 miljoner aktier i bolaget vilket minskade deras innehav från 13 till 11 procent. Detta gav utslag över det breda Stockholmsindexet OMXS-30 där Evolution numera ingår:

Fredag lunchtid har OMXS-30 sjunkit med 0,84 procent denna vecka.

Det har även rört på sig i investmentbolagen där Industrivärlden sålde av hela sitt innehav i SSAB. Sedan tidigare har Kinnevik meddelat sakutdelning av Zalando och Investor har sålt av Grand Group. Sammantaget har alltså flera investmentbolag fyllt på sina kassor och har nu lite marginal att röra sig, kanske in i nya terränger?

Veckans 5 mest köpta aktierna:

Swedish Match

Evolution Gaming

Investor B

Tilray

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B

Här är ytterligare några tips från veckan som gick:

Avanzapodden Episod 185 – Vi svarar på era frågor kring bolån

Denna gång fokus på alla de bolånefrågor du kan tänkas ha. Här kan du lyssna på det senaste avsnittet av Avanzapodden. Och om du är mer nyfiken på bolån, spana gärna in vår bolåneskola.

Finansiellt fredagsmys Episod 8

Vi pratar mer om inflationsspöken som härjar på de amerikanska börserna. Dessutom, lite mer om Evolution Gamings resa på Stockholmsbörsen i veckan och så börjar vi fundera kring vad som händer när investmentbolagen fyller på sina kassor. Här kan du hitta det senaste avsnittet av Finansiellt fredagsmys.

Trevlig helg!

Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg