Spaningar från veckan som gick v. 20

En vecka som präglats av både upp- och nedgångar – inte minst på kryptotillgångsmarknaden där Bitcoin gjort en rejäl berg-och-dalbana. Men också en fortsatt oro för inflation. Så kan vecka 20 summeras.

I veckan har det bland annat kommit en intressant rapport från Bank of America, Global Fund Manager Survey. Denna rapport kommer varje månad och det intressanta häri var att den stora oron nu har skiftat från så kallat ”taper tantrum” (det vill säga en oro för att centralbankerna minskar på sina köp av värdepapper för tidigt och därmed driver upp räntorna och att efterfrågan på till exempel aktier minskar) till att vara inflation. Oron för pandemin hamnar nu på en fjärdeplats, efter oro för tillgångsbubblor (som inte fanns med på listan föregående månad).

Turbulens i Bitcoin

Under veckan har vi också sett stora svängningar i Bitcoin-priset. Resan började redan i förra veckan när Tesla meddelade att de inte längre skulle erbjuda betalning av bilar i bitcoin. Det blev en kraftig nedgång i priset på Bitcoin och turbulensen fortsatte när kinesiska myndigheter meddelade att finansiella institut och betalningsinstitut inte längre ska få tillhandahålla tjänster kopplade till kryptotillgångar. Och alldeles nyligen meddelade amerikanska myndigheter att de avsåg stärka bevakning av kryptotillgångsmarknaden i och med att varje transaktion över 10 000 dollar ska rapporteras till den amerikanska skattemyndigheten, bland annat för att förhindra illegal verksamhet.

Börsens utveckling

Den svenska börsen har svängt en del i veckan och när detta skrivs har indexet OMXS30 gått ner med -0,25 procent.

Dels har det varit fokus på samarbetet mellan Spotify och Storytel vilket gav en skjuts uppåt för båda företagen. Kinnevik har också slutfört sin sakutdelning av Zalando och haft en resa uppåt. Vi hittar också Kinnevik på förstaplats bland de mest köpta aktierna i veckan:

Något du tyckte var lite extra spännande i detta svep? Här är ytterligare några tips:

Avanzapodden Episod 186 – Avanzianernas norska favoriter

  • Lyssna in Avanza-podden #186 där Nicklas och Johanna pratar mer om det kraftiga raset i kryptotillgångar, riksbankens syn på cyberhotet och vilka norska aktier våra sparare favoriserar.

Finansiellt fredagsmys #9 – med Moa och Nicklas

Trevlig helg!

Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg