Spaningar från veckan som gick v. 27

Av Avanza

09 jul 21

Share

Sommarbörsen tuffar på och levererar ytterligare en vecka med sol. Sverige har fått en ny(gammal) regering, rapportfloden har börjat och oro globalt för fortsatt spridning av covid-19 och flaskhalsar. Så kan v. 27 sammanfattas. 

Vi har en nygammal regering – och fortsatt utebliven marknadsreaktion

I veckan accepterades så Stefan Löfven av en delad riksdag. Med en knivtunn marginal får han nytt förtroende att bilda regering. Men liksom tidigare veckor reagerade inte marknaden nämnvärt på det mer stabila politiska läget, hittills (fredag lunch) har Stockholmsbörsens breda index OMXSGI (som även tar med utdelningar) stigit med 1,83 procent.

Däremot kan det komma att bli en något större reaktion om det blir problem med den kommande budgetpropositionen. Dels i själva förhandlingarna till den där förutsättningarna nu är förändrade då januariavtalet nu fallit. Liksom att lyckas få budgeten genom kammaren med den mycket smala majoritet som möjliggjorde en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering. Väl värt att hålla ett öga på efter sommaren alltså.

Covid, flaskhalsar och klimatförändringar på global nivå

På global nivå har de finansiella marknaderna påverkats av oro för spridning av nya varianter av covid-19 och att flaskhalsar försämrar möjligheterna til ekonomisk återhämtning.

En annan spaning från veckan är att den Europeiska centralbanken (ECB) nu kommer att ta hänsyn till klimatförändringarna i den penningpolitiska strategin. De konstaterar att klimatförändringar och omställningen till en hållbar ekonomi påverkar i stor sett hela samhällsekonomin och därmed behöver beaktas vid penningpolitiska beslut.

De aktier som fått flest nya ägare i veckan:

Investor B

Volvo B

Kinnevik B

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden

Investor A

Vill du se eller höra mer?

I veckans finansiella fredagsmys får du alla argument till varför man ska börja spara. Och, det visar sig att det är inte så svårt – det viktigaste är att komma igång.

I veckans avsnitt av Avanzapodden spanar Nicklas och Johanna in våra miljonärers favoritfonder och reflekterar lite grann kring de fonder som letat sig upp på topplistan. Dessutom ett litet tips för de som gillar aktier men som gärna tar inspiration från fonddjungeln.

 

Trevlig helg!

 

/Nicklas och Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg