Spaningar från veckan som gick v. 28

Nu befinner sig sommarbörsen i halvlek och efter en uppgång på 1,23 % under denna rapporttunga vecka så har börsen (OMXSGI) stigit hela +28 % inklusive återinvesterad utdelning sedan årsskiftet. Veckan har dessutom bjudit på fler lättnader i Sveriges coronarestriktioner tack vare minskad smittspridning och en god takt på vaccinationer.

Om veckans uppgång håller i sig när det är dags att ta helg så innebär det att vi får lägga den fjärde positiva börsveckan till handlingarna.

Grön omställning av Europa i fokus under veckan

EU-kommissionen antog i veckan ett paket med förslag för att anpassa EU:s klimat-, energi-, transport- och skattepolitik för att nå målet in att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030 (jmf 1990 års nivåer). På hemsidan för EU::s gröna giv skriver de att unionen måste klara av att minska utsläppen under de kommande 10 åren för att kunna bli världens första klimatneutrala region senast 2050. Bolag vars produkter och/eller tjänster som bidrar till att nå dessa mål blir naturligtvis intressanta ur ett långsiktigt investeringsperspektiv.

De aktier som fått flest nya ägare i veckan:

 

Vill du höra mer?

I veckans avsnitt av Avanzapodden spanar Nicklas och Johanna in våra kunders nordiska favoritaktier. Vilket land i Norden (ex. Sverige) favoriserar de?

Trevlig helg!

 

/Nicklas och Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg