5 enkla tips: Så fondsparar du smartare

Av Avanza

10 jul 23

Share

En tydlig fördel med fondsparande är att du kan luta dig tillbaka och låta någon annan sköta jobbet. Men fonder passar naturligtvis även de som är väldigt intresserade av sparande och investeringar. Som tur är finns en hel del spännande funktioner och fondspecifika mått att sätta tänderna i.

De klassiska tipsen tåls att påminnas om:

  1. Var långsiktig
  2. Ha en stabil bas av billiga indexfonder
  3. Spara löpande
  4. Håll nere avgifterna

…med det sagt går vi vidare.

Annons

5 tips för ett smartare fondsparande

1. Se om dina fonder slagit sitt jämförelseindex de senaste åren

Fonder brukar delas in i aktiva och passiva fonder. De aktiva har som ambition att överprestera sitt jämförelseindex och addera meravkastning. För detta betalar du en högre avgift. Vi påminner ofta om vikten att hålla nere kostnaderna men pris är vad du betalar och värde är vad du får. När du tittar på hur fonder presterat så är det klokt att ha i åtanke att fondavgiften dras dagligen, en liten del varje dag så den avkastning du ser är alltid efter avgifter. Om du betalar för aktiv förvaltning så ska du också få en högre avkastning. Men vad är egentligen en rättvis utvärderingsperiod? Man bör åtminstone se hur den gått på 3 års sikt.

En passiv fond däremot – den har bara till syfte att följa ett index, varken mer eller mindre. Då ska också avgiften vara därefter. När du är inne på en fonds översiktssida så kan du trycka på ”fondfaktablad”, där ser du hur fonden presterat historiskt mot sitt jämförelseindex. Har fondens avkastning konsekvent underpresterat sitt jämförelseindex senaste åren så är det nog klokt att fundera kring om fonden är bra eller ej.

Eftersom Avanza Zero är en kostnadsfri indexfond så ska den i princip prestera i linje med sitt jämförelseindex, vilket vi också ser i tabellen i fondfaktabladet.

2. Kolla in ”Min fondportföljanalys”

Med min fondportföljanalys är ett mycket kraftfullt verktyg som analyserar hela ditt fondsparande. Tack vare detta verktyg kan du titta på hela ditt fondsparande sammantaget, oavsett hur många fonder du äger. Du kan se hur många fonder du äger, hur hög den sammantagna snittrisken och ratingen är, snittavgiften, regioner, branscher och enskilda innehav och mycket mer.

3. Se över dina fonders innehav och fördelning (branscher, länder)

På varje fonds översiktssida kan du förkovra dig i en hel del spännande information. En sådan är fondens exponering där du ser fondens 10 största innehav, vilka länder du får exponering mot och sist men inte minst vilka branscher som väger tyngst i fonden. Om du är nyfiken på fler innehav i fonden så kan du även klicka på ”Visa 25 största innehaven” längst ned, något som vi nyligen började visa för att stilla nyfikenheten hos hugade fondsparare.

4. Var aktiv på rätt sätt

En av de absolut viktigaste egenskaperna för att lyckas långsiktigt på börsen är sittfläsk. Våga vara långsiktig och spara i vått och torrt, det brukar sägas att de bästa affärerna görs i skur men syns sedan bäst i ur. Att fondspara smartare handlar inte om att försöka tajma börsen utan att träffa både toppar och dalar genom att spara regelbundet.

5. Fortsätt spara även i tuffare tider

Att fondspara i både bättre och sämre tider är mycket viktigt. I sämre tider kan det ta emot att investera mer då det kan kännas som att man bara förlorar de pengar som man investerar. Men dessa nedgångar kommer med stor sannolikhet vara den mest värdeskapande perioden i ditt sparande. Att månadsspara, och därmed investera lite hela tiden genom både uppgång och nedgång, är därför ett vinnande koncept!

Lycka till med fondsparandet!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg