8 enkla tips: Så fondsparar du smartare

Av Avanza

10 jul 23

Share

Fonder är en mycket populär sparform bland svenskarna. Faktum är att nästan alla fondsparar, direkt eller indirekt via premiepensionen. Här kommer några tips till dig som är lite extra intresserad och vill ta ditt fondsparande till nästa nivå.

En tydlig fördel med fondsparande är att du kan luta dig tillbaka och låta någon annan sköta jobbet. Men fonder passar naturligtvis även de som är väldigt intresserade av sparande och investeringar. Som tur är finns en hel del spännande funktioner och fondspecifika mått att sätta tänderna i.

De klassiska tipsen tåls att påminnas om:

  1. Var långsiktig
  2. Ha en stabil bas av billiga indexfonder
  3. Spara löpande
  4. Håll nere avgifterna

…med det sagt går vi vidare.

Var aktiv på rätt sätt

En av de absolut viktigaste egenskaperna för att lyckas långsiktigt på börsen är sittfläsk. Att våga vara långsiktig och spara i ur och skur, i sammanhanget kan sägas att de bästa affärerna görs i skur men syns sedan bäst i ur.

Att fondspara smartare handlar inte om att hoppa från tuva till tuva för att försöka tajma börsens ebb och flod. Ett tänkvärt exempel på temat är den legendariska investeraren Peter Lynch som förvaltade fonden Fidelity Magellan under perioden 1977 – 1990. Han lyckades uppnå en årlig genomsnittlig effektiv avkastning (CAGR) på 29 % under perioden, vilket är smått otroligt.

Som jämförelse kan sägas att Warren Buffett, en av vår tids mest kända investerare, har lyckats uppnå en CAGR på 20,1% under perioden 1964 – 2021 inom det börsnoterade konglomeratet Berkshire Hathaway, vilket ger en totalavkastning på 3 641 613% fram till och med ifjol. Det innebär att 10 000 kronor investerat från start hade varit värt över 360 miljoner kronor idag.

Men tillbaka till Peter Lynch. Det intressanta är att vi som kollektiv har en tendens att köpa efter uppgång och sälja efter nedgång samt minska vårt sparande i sämre tider och öka det i goda tider efter återhämtningen är ett faktum. Så var det redan 1977, för faktum är att snittspararen förlorade pengar under de 13 år som Peter Lynch förvaltade fonden.

Annons

Fortsätt spara i sämre tider

Att fondspara i både bättre och sämre tider är mycket viktigt. I sämre tider kan det ta emot att investera mer då det kan kännas som att man bara förlorar de pengar som man investerar. Men dessa nedgångar kommer med stor sannolikhet vara den mest värdeskapande perioden i ditt sparande. Att månadsspara, och därmed investera lite hela tiden genom både uppgång och nedgång, är därför ett vinnande koncept!

8 tips för ett smartare fondsparande

1. Portföljgeneratorn

Ett verktyg som hjälper dig att sätta samman en 5-stjärnig fondportfölj, snabbt och enkelt. Du väljer tidshorisont, risknivå samt anger om du tänkt månadsspara löpande eller göra en engångsinsättning. Därefter får du är färdigt portföljförslag som du sedan kan anpassa precis som du vill. Där kan du snabbt filtrera förslagen på om du vill ha högst Morningstar-rating, låga avgifter, låg CO2-risk eller enbart indexfonder.

2. Fondlistan

Fondlistan beskrivs bäst som en buffé av olika fonder att välja bland. Ett finansiellt smörgåsbord där du använder ett kraftfullt filtreringsverktyg för att sålla fram de mest intressanta fonderna enligt dina preferensen bland de 1300 fonder som vi har på plattformen.

3. Spana in dina fonders innehav och fördelning (branscher, länder)

På varje fonds översiktssida kan du förkovra dig i en hel del spännande information. En sådan är fondens exponering där du ser fondens 10 största innehav, vilka länder du får exponering mot och sist men inte minst vilka branscher som väger tyngst i fonden. Om du är nyfiken på fler innehav i fonden så kan du även klicka på ”Visa 25 största innehaven” längst ned, något som vi nyligen började visa för att stilla nyfikenheten hos hugade fondsparare.

4. Morningstarbetyg

Under punkt 2 längst ut till höger i bild ser du ett stjärnsystem, Morningstars fondbetyg eller rating. Det är ett mått du kan använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Ju fler stjärnor en fond har desto högre riskjusterad avkastning har fonden haft historiskt. Alltså avkastning i förhållande till risk, helst vill man såklart ha så hög avkastning till så låg risk som möjligt.

5. Visa köp och sälj i grafen samt jämför utvecklingen mot olika index

Att visa köp och sälj i grafen är en extra rolig funktion för dig som är lite extra intresserad. När du är inne på en fonds översiktssida så trycker du på ”Visa mina köp & sälj” som du ser uppe till höger i utvecklingsgrafen.

6. Hur har fonden presterat i sura börstider?

Hur har dina fonder presterat i historiskt dåliga tider? Vi har skapat olika förval såsom IT-kraschen, finanskrisen, techfrossan och många fler för att snabbt kunna se hur fonden gick under perioden.

7. Har fonden slagit sitt jämförelseindex senaste åren?

Fonder brukar delas in i aktiva och passiva fonder. De aktiva har som ambition att överprestera sitt jämförelseindex och addera meravkastning. För detta betalar du en högre avgift. Vi påminner ofta om vikten att hålla nere kostnaderna men pris är vad du betalar och värde är vad du får. När du tittar på hur fonder presterat så är det klokt att ha i åtanke att fondavgiften dras dagligen, en liten del varje dag så den avkastning du ser är alltid efter avgifter. Om du betalar för aktiv förvaltning så ska du också få en högre avkastning. Men vad är egentligen en rättvis utvärderingsperiod? Man bör åtminstone se hur den gått på 3 års sikt.

En passiv fond däremot – den har bara till syfte att följa ett index, varken mer eller mindre. Då ska också avgiften vara därefter. När du är inne på en fonds översiktssida så kan du trycka på ”fondfaktablad”, däri ser du hur fonden presterat historiskt mot sitt jämförelseindex. Har fondens avkastning konsekvent underpresterat sitt jämförelseindex senaste åren så är det nog klokt att fundera kring om fonden är bra eller ej.

Eftersom Avanza Zero är en kostnadsfri indexfond så ska den i princip prestera i linje med sitt jämförelseindex, vilket vi också ser i tabellen i fondfaktabladet.

8. Min fondportföljanalys

Sist men inte minst… min fondportföljanalys är ett mycket kraftfullt verktyg som analyserar hela ditt fondsparande. I tidigare tips har vi kollat på enskilda fonder. Tack vare detta verktyg kan vi titta på hela ditt fondsparande sammantaget, oavsett hur många fonder du äger. Du kan se hur många fonder du äger, hur hög den sammantagna snittrisken och ratingen är, snittavgiften, regioner, branscher och enskilda innehav och mycket mer.

Lycka till med fondsparandet!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg