Spotify – årets största börsnotering

Av Johanna Kull

03 apr 18

Share

Så var dagen för årets mest hajpade börshändelse här. Jag pratar om musikjätten Spotifys börsintroduktion på amerikanska New York börsen. Den största noteringen av ett svenskt bolag sedan Telia noterades år 2000. 

Efter en fantastisk påsk i fjällen är det idag dags för mig att vända hem mot Stockholm igen. En tågresa på 6,5 timmar säger biljetten. Alla som nån gång haft att göra med SJ vet dock att den utlovade tiden ofta är en utopi. Så även denna gång. Då är det skönt att man har all världens musik tillgänglig ett knapptryck bort.

Jag pratar såklart om Spotify. Bolaget som på bara 12 år vuxit till över 70 miljoner betalande användare världen över. En siffra som tros växa till mellan 92 och 96 miljoner i slutet av 2018. Ja, grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har utan att tveka förändrat musikbranschen och helt ändrat vårt sätt att konsumera musik på.

Att intresset för dagens notering är högt bland svenska privatsparare är därmed inte så konstigt. Här finns ju alla ingredienser som vi gillar. Det är ett hajpat tech-bolag, en tjänst som många av oss använder och sist men inte minst är det en svensk framgångssaga. Innan vi kastar oss på köpknappen och köper med hjärtat, är det dock bra att ha lite koll på vad denna börsnotering innebär. Det finns många kritiska punkter, varav en är själva börsnoteringen. För det är ju så att Spotify i och med sin direktnotering, går till börsen på ett lite okonventionellt sätt.

Vad innebär en direktnotering?

I vanliga fall går ett bolag till börsen för att de vill ta in mer pengar, göra en så kallad nyemission. Det innebär oftast att man med hjälp av rådgivare tar fram ett prospekt, sätter ett pris på aktien och sen raggar investerare till den satta kursen. Då har vi som småsparare också en konkret teckningskurs att ta ställning till.

Spotify behöver däremot inte mer pengar just nu. De ger därför inte ut några nya aktier och sätter inte heller någon teckningskurs. De gör istället en direktlistning vilket i princip ”bara” innebär att att aktien tas upp till handel på en börs. Det vill säga att befintliga aktieägare lättare kan sälja sina aktier och du och jag och alla andra får möjlighet att handla Spotify-aktier utan krångel.

Vad blir aktiekursen?

Priset på aktien sätts alltså av köparna och säljarna först när handeln öppnar och vi vet inte ännu vad det landar på. Det bestäms helt av utbud och efterfrågan. Gråhandeln inför noteringen (separat marknad där investerare kan spekulera i vad priset blir när aktien väl finns på börsen) indikerar dock att aktien börjar handlas en bra bit över 100 dollar. Hittills har enaste siffrorna jag såg indikerade ett börsvärde på 29 miljarder dollar, vilket skulle innebära en aktiekurs på 160 dollar. Det här är långt högre än de 132 dollar som Spotify i sitt prospekt uppger att aktier har sålts till nyligen.

Oavsett, så är det viktigt att vi småsparare förbereder oss på att aktiepriset kommer svänga kraftigt. Det finns ju nämligen ingen så kallade ankarinvesterare, t.ex. ett stort fondbolag som har garanterat att de ska köpa aktien till ett visst pris.

Hur har det gått för tidigare tech-noteringar?

Facebook – Vid Facebooks börsnotering i maj 2012 var intresset så stort att handelsstarten försenades i 30 minuter på grund av överbelastning. Trots det fick aktien inte alls det välkomnandet som marknaden hade förväntat sig och efter ett halvår hade aktiekursen fallit 45 %. Sedan vände det dock och aktien är nu upp 277 % procent sedan noteringen.

Snap – noterades i mars 2017 till priset 17 dollar. En introduktion som kan beskrivas med orden ”upp som en sol, ned som en pannkaka”. Kursen steg direkt 40 % och toppade på 27 dollar (+59%) dag två. Sen gick dock luften ur, en ett år lång utförsbacke började och Snap handlas idag till 16 dollar, det vill säga 6 % lägre än noteringskursen.

Dropbox -Årets hittills största technotering skedde i 23 mars när molntjänsten Dropbox noterades på amerikanska Nasdaq. Trots oron kring techbolagen efter skandalen med Facebook och Cambridge analytics var noteringen ett riktigt glädjebesked för ägarna och aktien rusade 36 procent första handelsdagen. Idag handlas den 45 % procent upp jämfört med introduktionspriset.

Om jag vill handla Spotify hur gör jag då?

Som ni ser är det högst osäkert vad Spotify börjar handlas till. Att den inledande handeln blir svängig och att kursen kan stiga snabbt i ett inledande skede är de flesta bedömare överens om. Hur bra bolagets positioner ser ut på sikt råder det dock mer delade meningar om bland analytikerna. På plussidan väger Spotifys enorma övertag i antalet användare gentemot konkurrenterna. På minussidan lyfts skivbolagens makt fram och faktumet att Spotify ännu inte är lönsamma. Oavsett vad vill göra, så är det viktigt att skaffa dig en egen bild av utsikterna. Läs gärna några olika analyser innan du fattar något beslut. Landar du sedan i att du vill köpa aktier, då gör du det på vanligt sätt via sajten.

Köper du Spotify?

//Johanna

Ps. Kan du inte få nog av Spotify? Då har du ett 186 sidor långt prospekt att sätta tänderna i. Här hittar du information om bolagets finansiella situation och hur erbjudandet till investerare ser ut. Du kan bland annat läsa om hur mycket grundarna själva äger. Ds.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg