Techförvaltaren om investeringar i AI: ”Vår tids flygande bilar”

Av Avanza

27 apr 23

Share

Idén om flygande bilar har funnits nästa lika länge som bilen. Henri Ford var tydlig år 1940: ”Sanna mina ord, en flygande bil kommer”. Över 80 år senare riskerar vi fortfarande stenskott på vindrutan när vi trängs på vägarna. Och ännu är de inte självkörande. Trots det här vill vi påstå att vi äntligen har fått vår tids flygande bilar – Artificiell Intelligens.

När Steve Jobs visade upp en kombinerad ipod, telefon och en internetkommunikatör år 2007 var det en av mänsklighetens största teknologiska ögonblick. Om du var för ung för att uppleva och reflektera över den händelsen fick du en ny chans med GPT. Kanske insåg du direkt att något enastående har presenterats första gången du testade ChatGPT?

Hur ska man tänka kring investeringar inom AI?

Människor tenderar att överskatta förändringar på kort sikt, men underskatta dem på lång sikt. Det innebär att det kommer bli stora skiften över tid, men man behöver nödvändigtvis inte kasta sig över bolag som potentiellt kommer kapitalisera på utvecklingen. Varken Apple eller Facebook var först med vare sig smarta telefoner eller sociala medier.

En fråga som kan vara bra att ställa sig innan man investerar i AI är: Har bolagen en produkt eller tjänst med stöd av AI som folk är beredda att betala för? Är svaret nej på den frågan kan det vara en god idé att ta ett steg tillbaka.

Annons

Vilka blir vinnare?

Det är för tidigt för att peka ut tydliga, långsiktiga vinnare. Bolag med stora mängder data har dock en initial fördel då AI-algoritmer som tränas med mycket data kan göra mer precisa förutsägelser och därmed ta bättre beslut. I Avanza World Tech by TIN har flera av innehaven just denna fördel och har börjat kapitalisera på utvecklingen.

Microsoft har en miljard användare och har därmed en enorm mängd data. De har skapat plattformar som andra företag kan använda för att enklare integrera AI-teknik i sina egna produkter och affärsprocesser. Detta gör det möjligt för företag att använda AI på ett effektivare sätt och öka sin konkurrenskraft. Dessutom har bolaget integrerat AI i sina egna produkter, som Office och Windows, vilket har förbättrat användarupplevelsen och gjort deras produkter mer konkurrenskraftiga. Dessutom har de investerat stora pengar i OpenAI, skaparen av ChatGPT.

Adobe har kommit långt med att integrera AI-teknik i sina programvaror, särskilt i kreativa verktyg som Photoshop och Illustrator, som under många år uppskattats av miljontals kreatörer. Tekniken hjälper till att skapa nya funktioner och förbättringar som innebär att användarna kan arbeta mer effektivt.

Nvidia levererar hårdvara och mjukvara som de flesta AI-tjänster utförs på. Därmed har de en position där de kan dra fördel av tillväxten oavsett vems tjänst som vinner bland konsumenter och företag. En klassisk metafor vi brukar använda för denna typ av position är att Nvidia inte är någon guldgrävare, men de säljer hackor och spadar till alla guldgrävare.

10 största innehaven i Avanza World Tech by TIN

1. Solaredge Technologies Inc

2. Salesforce Inc

3. Microsoft Corp

4. Straumann Holding AG

5. Edwards Lifesciences Corp

6. Nintendo Co Ltd

7. Novo Nordisk B

8. Take-Two Interactive Software Inc

9. TeamViewer SE

10. Embracer Group B

Potentiella förlorare

Analoga bolag är till skillnad från de digitala kanske inte lika snabba på att anpassa sig till förändringar. De kan således få det svårt att adaptera verksamheten till de nya spelreglerna och förändrade marknadskrafterna som följer med AI. Och även om de skulle vilja anpassa sig finns risken att de saknar värdefulla data som behövs för att utveckla AI-algoritmer. Så var särskilt försiktiga med stelbenta, analoga bolag i branscher som snabbt skulle kunna effektiviseras med stöd av AI.

Hur agerar vi på TIN Fonder?

I första hand kommer vi gräva där vi står genom att leta bland etablerade teknikbolag som förbättrar sina befintliga produkter genom att integrera AI-teknik. Men alternativen är många. Vi kan också välja bolag som säljer fysiska komponenter eller mjukvaruplattformar som används för att leverera AI-tjänster.

Att kasta sig över start-ups som lägger till ”AI” i namnet överlåter vi däremot åt andra. Vinnaren är nödvändigtvis inte den flygande bil som lyfter först.

/Erik Sprinchorn, förvaltare på Avanza World Tech by TIN

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg