Teknikåret 2023: AI och Hälsorevolution

Av Avanza

18 dec 23

Share

När vi på Avanza World Tech by TIN pratar om teknik så är vårt sikte inställt på mjukvara i första hand. Ökad andel av ekonomin, skalbarhet och återkommande intäkter är några av argumenten. Men även för oss är teknik inte bara kod och algoritmer; medicinteknik och hälsa har tagit stora steg under året. Den starkast lysande stjärnan för oss nordbor är Novo Nordisk. Bolaget har seglat fram på den framgångsrika innovationsvåg som de själva skapat.

Obesitasläkemedlen Wegovy och Ozempic som Novo säljer behandlar obesitas och är i grunden diabetesmedicin men kan också reducera upp till 20 procent av kroppsvikten för brukare! Många som kämpar med övervikt har drömt om att ta en tablett och gå ner i vikt. Får man bara tag i läkemedlet så är drömmen nära sanning (dock i form av injektion). Framöver kan konkurrerande produkter från Eli Lilly och eventuellt Astra bidra till att öka tillgängligheten, men även bidra till att uppmärksamma möjligheterna.

Artificiell Intelligens

Givetvis måste vi också rikta strålkastarljuset på Artificiell Intelligens. Känslan är att AI varit ett samtalsämne för gemene man i flera år, men det var först under 2023 som vi hävdar att det verkligen exploderade. Kanske var det bara ett halvår sedan du testade ChatGPT och fick en wow-känsla? Att utvecklingen går i rasande fart är otvivelaktigt. Företag som Midjourney Inc och OpenAI är i hetluften med sina tjänster inom generativ AI.

Annons

Vilka blir vinnare på AI?

Att peka ut framtida vinnare är om inte omöjligt så åtminstone mycket utmanande. Genom att läsa och experimentera med så verktygen försöker vi skaffa oss en uppfattning vart vi är på väg. Vi själva använder oss av Midjourney och ChatGPT på regelbunden basis. De flesta bilder på vår nyhetssida är AI-animerade.

Bolagen som på kan kapitalisera på sina produkter och tjänster baserat på generativ AI är särskilt intressanta att följa. Genom att addera pusselbitar på daglig basis är förhoppningen att vi ser en något mindre grumlig karta redan under 2024. Mer om vad vi håller utkik efter under nästa år kommer i vårt nästa inlägg i slutet av december.

Under tiden vi analyserar vad framtiden har att erbjuda gläds vi åt den goda värdeutveckling i globala teknikbolag som gynnat andelsägarna i Avanza World Tech by TIN under 2023.

10 största innehaven i Avanza World Tech by TIN

  1. Microsoft
  2. Adobe
  3. Nintendo Co Ltd
  4. Salesforce
  5. Take-Two Interactive Software
  6. Novo Nordisk B
  7. Straumann Holding AG
  8. Nemetschek SE
  9. Edwards Lifesciences
  10. Alphabet Inc Class A

/Erik Sprinchorn, förvaltare på Avanza World Tech by TIN.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg