Tips inför årsskiftet!

Allmänna tips Bra att veta om För dig som har
Spara avdragsgillt Insättningar Kapitalförsäkring
Placera om din avtalspension Uttag Tjänstepension
Kvitta vinst mot förlust Överföring av värdepapper Pensionsförsäkring
Öppettider Flytt av pensionssparande IPS
Sista dagen för… Årsbesked och deklarationsunderlag

Allmänna tips

Passa på att spara avdragsgillt
Sätt in upp till 12 000 kronor i ditt privata pensionssparande – IPS eller pensionsförsäkring – innan året är slut. Det är ett sparande som dras av i din deklaration – läs mer om detta i Placeras artikel. (Pengarna behöver vara oss tillhanda senast den 20 december). Osäker på hur du ska spara? Se hur andra gör här.

Placera om din avtalspension – spara utan fasta avgifter
Har du KAP-KL eller PA03 kan du välja att ditt sparande ska placeras hos oss. På så sätt kan du få mer pengar i egen ficka utan försäkringsavgifter. Anmäl ditt omval hos din valcentral senast den 31 december 2013.

Kvitta vinst mot förlust
Vi hjälper dig att räkna ut om du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster före årsskiftet. Allt du behöver göra för att få en förifylld K4-blankett är att klicka på en knapp. Läs mer!

Avanza Bank & Stockholmsbörsens öppettider under jul & nyår
24 dec Julafton Stängt
25 dec Juldagen Stängt
26 dec Annandag jul Stängt
27 dec Fredag Öppet
30 dec Måndag Öppet
31 dec Nyårsafton Stängt
1 jan Nyårsdagen Stängt

Under alla handelsdagar har vår kundsupport öppet som vanligt;
måndag till torsdag 08.30 – 20.00, fredag 08.30 – 17.30.
Kundsupport och mäkleri når du på telefon 08-562 250 00.

För att se USA:s, Kanadas och de nordiska börsernas öppettider, klicka här.

Har du några frågor kan du skicka dem till oss här. Du kan givetvis också ringa oss på tel: 08-562 250 00.

Sista dagen för:
6 dec Överföring av värdepapper
12 dec Registrering av ny privat pensionsförsäkring eller IPS, oinloggat läge.
16 dec Ansökan om tjänstepension ska ha inkommit till oss.
20 dec Insättning via vårt bank- eller plusgiro.
20 dec Insättning via autogiroöverföring, senast kl. 16.00.
20 dec Vi måste ha din ansökan för återköp av kapitalförsäkring senast kl. 13.00. Läs mer om skattereglerna för kapitalförsäkring här.
20 dec Insättning via vårt SEB- eller Nordeakonto.
20 dec Insättning via ditt eget kontonummer hos oss.
20 dec Uttag till ditt bankkonto i annan bank, senast kl.13.00.
20 dec Sista dag för insättning av 12 000 kr avdragsgillt för IPS och privat pensionsförsäkring.
31 dec Valcentralen måste ha din blankett gällande omval av KAP-KL eller PA03.

Bra att veta om
Insättningar
För att en insättning från en annan bank ska komma ditt eget konto tillhanda före årsskiftet är det viktigt att du begär överföringen senast den 20 december.

För att en insättning via vårt bank- eller plusgiro ska komma ditt konto tillhanda före årsskiftet är det viktigt att du begär överföringen senast den 20 december.

För att en insättning via autogiroöverföring ska komma ditt konto tillhanda före årsskiftet är det viktigt att du begär överföringen senast den 20 december innan klockan 16.00.

Uttag
För att uttag ska komma ditt bankkonto i annan bank tillhanda före årsskiftet är det viktigt att du begär överföringen senast den 20 december innan klockan 13.00. Observera att du av säkerhetsskäl bara kan flytta pengar till konton som är registrerade på dig själv.

Överföring av värdepapper
Vid överföring av värdepapper från annan bank till konto hos oss behandlar vi uppdragen allt eftersom de kommer in. Eftersom en sådan överföring är beroende av motparten kan vi inte garantera något flyttdatum.

För att vi ska hinna boka överföringar av värdepapper mellan konton hos Avanza Bank, eller från Avanza Bank till annat institut, innan årsskiftet måste vi få in ett korrekt överföringsuppdrag senast fredagen den 6 december.

Flytt av pensionssparande
Tjänstepension, privat pensionsförsäkring och IPS: Vid flytt till Avanza Pension sker hanteringen löpande och vi bjuder som vanligt på upp till
1 000 kr i eventuell flyttavgift. Observera att andra sparinstitut kan ha flyttstopp från mitten av december till mitten av januari för att hinna hantera kontrolluppgifter och dra avkastningsskatt. För flytt av pensionssparande till annat bolag före årsskiftet måste överföringen vara begärd senast fredagen den 6 december.

Årsbesked och deklarationsunderlag
Årsbeskedet för 2013 kommer att finnas tillgängligt på ditt konto i början på januari 2014. Deklarationsunderlaget för 2013 kommer finnas tillgängligt senast den 31 januari 2014. Du hittar dokumenten under Mina sidor > Deklaration. Vill du få dokumenten utskickade mot en kostnad av 149 kronor per dokument, kontakta oss på telefon 08-562 250 00.

För dig som har…

Kapitalförsäkring
Vill du göra ett hel- eller delåterköp före årsskiftet måste vi ha din ansökan senast den 20 december kl. 13.00. Tänk också på att det måste finnas likvida medel som motsvarar återköpet tillgängligt i din kapitalförsäkring.

Tjänstepension
För att vi ska kunna garantera att tjänstepensionsförsäkringar registreras innan årsskiftet behöver vi ha mottagit ansökningshandlingen senast den 16 december.

Privat pensionsförsäkring och IPS
Registrering av nytt sparande i oinloggat läge, senast den 12 december.

Registrering av nytt sparande i inloggat läge, senast den 12 december. För att kunna öppna ett nytt IPS-konto i inloggat läge krävs att du sedan tidigare har ett aktie- & fondkonto.

Upp till 12 000 kronor sparande per år får du dra av i din deklaration. Gör din insättning via vårt bank- eller plusgiro senast den 20 december eller via ditt eget kontonummer hos oss senast den 20 december.

Relaterade inlägg

Kommentarer

4 svar till “Tips inför årsskiftet!”

 1. Hej Avanza
  Nya sajten är riktigt bra, men jag har ett förslag att göra den ännu lite bättre: Jag föreslår att där det står avkastningsskatt, skall stå helår, så får man dela med 4 för första kvartalet, osv. Jag förstår att det kan vara svårt med beloppet där stora insättningar och uttag görs. Dessutom datum när beloppet skall finnas i ”kontanter!”
  Samma sak med riskpremien ange belopp och datum, det är lite löjligt att åka på ett lån på 67.50, därför att man inte vet NÄR!
  Hälsar Leif Åberg

  • Hej Leif!

   Tack för dina synpunkter. Vi har fått höra olika åsikter från kunder just om vilket belopp man vill se under avkastningsskatt. Vissa vill hellre se det belopp som är kvar att betala medan andra vill se det belopp som gäller för hela året oavsett om man redan betalat. Vi anser att det är bättre som det är nu eftersom man annars själv behöver räkna på hur mycket det är kvar att betala. Vi har just nu inte möjlighet att skriva ut datumet någonstans på kontoöversikten men vi skickar inför varje dragning ett meddelande som berättar när pengarna behöver finnas tillgängligt som saldo. Jag vidarebefordrar ditt förslag om riskpremien.

   /Daniel

 2. ”Sluta pensionsspara!”

  Pension Att pensionsspara avdragsgillt är en ren förlustaffär för omkring 85 procent av svenskarna. Det menar pensionsexperten Nils Bacos som uppmanar svenskarna att sluta pensionsspara. Kolla här om du är en av dem som förlorar på att pensionsspara.

  – För de allra flesta är avdragsgillt pensionssparande inte att rekommendera. För de som har låga inkomster är det till och med en dubbel förlustaffär eftersom man riskerar att missa bostadsstillägget, säger pensionsexperten Nils Bacos som i dagarna kommer ut med en ny omarbetad upplaga av boken ”Planera pensionsuttagen rätt”.

  Banker och pensionsbolag har under årtionden försökt inpränta i våra medvetanden att privat pensionssparande är något som inte bara är bra utan också nödvändigt för att pensionen ska bli någorlunda dräglig.

  Och visst är det bra att pensionsspara – frågan är bara i vilken form.

  Uppskjuten skatt

  När bankerna säger att du ska pensionsspara förs ofta fördelarna med det avdragsgilla pensionssparandet fram.

  Att kunna dra av 12 000 kronor om året för sitt sparande låter naturligtvis lockande. Men i själva verket är det en förlustaffär för de 85 procent av svenskarna som inte betalar statlig skatt, menar Nils Bacos.

  Det handlar nämligen inte om ett ”avdragsgillt” sparande utan snarare om uppskjuten skatt. När pengarna betalas ut måste du skatta och det är här som det första problemet dyker upp.

  – Jobbskatteavdraget gör att du som är löntagare betalar lägre skatt än pensionärer. Därmed beskattas utbetalningar från pensionsförsäkringar hårdare än vanlig lön, säger Nils Bacos.

  Kort sagt: det är bättre att du betalar skatt på din lön och sätter in pengar i ett vanligt sparande istället för att sätta in pengarna i en avdragsgill pensionsförsäkring.

  Än värre blir det om du har mycket låg lön och därmed får räkna med riktigt låg pension. Då kan utbetalningarna från din pensionsförsäkring göra att du går miste om bostadstillägget.

  Förmånligt för höginkomsttagare

  Nils Bacos säger att den enda grupp som faktiskt tjänar på ett avdragsgillt pensionssparande är de som i dag betalar statlig skatt och som efter pensionen troligen bara kommer att betala kommunalskatt. Något förenklat får man då betala 30 procent i skatt istället för 50-55 procent.

  Men det är bara omkring 15 procent av svenskarna som har möjlighet att göra en sådan bra affär. För resten är det alltså bättre att spara till pensionen på annat sätt än genom en avdragsgill pensionsförsäkring.

  Kritiskt till branschen

  Bacos, som tidigare arbetat som pensionsrådgivare, är kritiskt till att branschen fortfarande säljer pensionsförsäkringar till folk som definitivt borde spara på annat sätt.

  – Det här har hållit på under många år och jag anser att branschen beter sig riktigt illa. Egentligen borde bolagen kontakta kunderna och berätta att de borde sluta pensionsspara, säger Nils Bacos.

  Att sluta pensionsspara är också den uppmaning han vill ge till de som sitter med en avdragsgill pensionsförsäkring utan att betala statlig skatt.

  – Du som har låga inkomster bör dessutom överväga att ta ut pengarna innan du går i pension. På så sätt riskerar du inte att missa bostadstillägget. I nuläget kan man ta ut pengarna från 55 år men det är en gräns som kan komma att höjas inom några år.

  Kolla om det lönar sig för dig

  Vill du veta om avdragsgillt pensionssparande är en bra affär för dig eller inte? Nils Bacos har gjort en räknesnurra där du som löntagare eller företagare snabbt kan få reda på om avdragsgillt sparande är något för dig. Kalkylen hittar du här.

  • Precis såhär skriver dom på placera:
   ”- Du får göra skatteavdrag för insättningarna idag, men du betalar skatt när du tar ut pengarna. Bäst effekt blir det för den som idag har så hög lön att man betalar statlig skatt men som pensionär hamnar under brytpunkten. Brytpunkten är för inkomståret 2012 är en årslön på 414 000 kronor, dvs en månadslön på 34 500 kronor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.