Tips och viktiga datum inför årsskiftet 2018/2019

Runt årsskiftet får vår Kundservice alltid en hel del frågor från både nya och befintliga kunder om allt ifrån deklaration till kom igång-tips och barnsparande. Därför har vi i det här blogginlägget försökt reda ut de viktigaste frågorna, och samlat datumen som är bra att ha koll på.

Allmänt Bra att veta om För dig som har
Öppettider Insättningar Tjänstepension
Sista dagen för… Uttag Pensionsförsäkring/IPS
Kvitta vinst Överföring av värdepapper Kapitalförsäkring
Årsbesked och deklarationsunderlag Kapitalförsäkring med kredit

Allmänt


Öppettider
Kundservice har öppet som vanligt under alla handelsdagar:

måndag till torsdag 08.30 – 20.00
fredag 08.30 – 17.30

De enda avvikande dagarna då kundservice är stängt:

julafton den 24 december
juldagen den 25 december
annandag jul den 26 december
nyårsafton den 31 december
nyårsdagen den 1 januari

Kundservice och mäkleri når du på telefon 08-562 250 00. Du kan också skicka ett meddelande till oss om du har några frågor eller funderingar.

Här ser du USA:s, Kanadas och de europeiska börsernas öppettider.

Kvitta vinst mot förlust
Vi hjälper dig att räkna ut om du kan kvitta dina vinster mot eventuella förluster före årsskiftet. Allt du behöver göra för att få en förifylld K4-blankett är att klicka på en knapp. Skapa en K4 här!

Sista dagen för…
OBS! Datumen för insättning, uttag och interna överföringar av pengar gäller under förutsättning att allt går som det ska. Om du vill vara helt säker på att överföringen ska hinna ske innan årsskiftet rekommenderar vi dig att göra den några dagar tidigare.

 
10 dec Vi måste ha fått in uppdrag om överföring av värdepapper från oss till annan bank eller mellan olika personers konton hos oss.
15 dec Ansökan om tjänstepension från dig som arbetsgivare ska ha inkommit till oss för att hinna registreras innan årsskiftet
18 dec Sista dag för dig som arbetsgivare att beställa en faktura från oss för att göra en engångsinsättning till tjänstepension
17 dec Sista dagen att registrera ett nytt autogiro och göra en engångsdragning, innan kl 14.00
21 dec Vill du göra helt eller delåterköp av kapitalförsäkring via blankett behöver vi ha din ansökan senast kl 13.00. Observera att du måste ha sålt av eventuellt värdepapper och ha likvida medel tillgängliga för att vi ska kunna garantera att återköp blir utfört. Blankett krävs enbart för minderårig. Övriga begär snabbast delåterköp via uttagssidan.
21 dec Sista dag för att vi ska kunna garantera att insättning till IPS och pensionsförsäkring sker avdragsgillt för dig som har enskild firma eller saknar rätt till tjänstepension i din anställning. För övriga är insättning på IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgillt.
27 dec Sista dagen att göra en engångsdragning via ett redan godkänt autogiro, innan kl 14.00
27 dec Sista dagen att sätta in pengar till ditt clearing- och kontonummer på Avanza
28 dec Innan kl 9.00: uttag till annan bank. Om det är första gången du begär ett uttag kan det dock ta längre tid. Läs mer här.
Innan kl 17.00: intern överföring mellan egna konton på Avanza
Innan kl 17.00: direktinsättning

 

Bra att veta om


Insättningar
Om du gör en direktinsättning ska den vara gjord senast den 28 december innan kl 17.00 för att den ska hinna komma in på ditt konto innan årsskiftet. Gör det gärna i god tid innan för att vara säker på att insättningen hinner gå igenom.

För att du ska hinna göra en banköverföring från din andra bank till ditt clearing- och kontonummer hos oss före årsskiftet behöver du begära överföringen senast den 27 december.

Om du ska göra en insättning via autogiro för första gången behöver du registrera överföringen senast den 17 december innan klockan 14.00. Om du har gjort en insättning via autogiro förut gäller den 27 december innan kl 14.00.

Gör dina insättningar här

Uttag
För att du ska hinna göra ett uttag till din andra bank innan årsskiftet behöver du göra uttaget senast den 28 december innan klockan 09.00, men gör den gärna några dagar innan för att vara på den säkra sidan. Om det är första gången du begär ett uttag kan det ta längre tid. Tänk på att du av säkerhetsskäl bara kan ta ut pengar till konton som är registrerade på dig själv.

Gör dina uttag här

Överföring av värdepapper
Om du ska föra över värdepapper från din andra bank till ditt konto hos oss behandlar vi uppdragen allt eftersom de kommer in. Eftersom vi är beroende av den andra banken vid en sån överföring kan vi inte garantera något flyttdatum.

För att vi ska hinna boka överföringar av värdepapper mellan olika personers konton hos oss, eller från oss till en annan bank, innan årsskiftet måste vi få in ett korrekt överföringsuppdrag senast måndagen den 10 december. Värdepapper som du vill flytta internt mellan dina konton hos oss och som går att flytta via vår flyttfunktion går i realtid under börsens öppettider.

Flytta värdepapper här

Årsbesked och deklarationsunderlag
Årsbeskedet för 2018 kommer att finnas tillgängligt på ditt konto i början av januari 2019. Deklarationsunderlaget för 2018 kommer finnas tillgängligt senast den 31 januari 2019. Du hittar dokumenten under Mina sidor > Deklaration.

För dig som har…


Tjänstepension
För att vi ska kunna garantera att tjänstepensionsförsäkringar registreras innan årsskiftet behöver vi ha mottagit ansökningshandlingen från dig som arbetsgivare senast den 15 december.

Om du som arbetsgivare vill göra en engångsinsättning till kontot innan årsskiftet behöver du ha beställt en engångsfaktura från oss senast den 18 december. Beställningen gör du genom att skicka ett mejl till oss på tjanstepension@avanza.se där du uppger företagets namn, vem eller vilka anställda som avses samt belopp per person. Om den anställde har flera försäkringar, uppge även försäkringsnummer. Vi skickar sedan ut en engångsfaktura på önskat belopp med förfallodatum 27 december.

Privat pensionsförsäkring eller IPS (och har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning)
Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning kan fortfarande sätta in pengar i en IPS/pensionsförsäkring avdragsgillt. Du behöver göra insättningen senast den 21 december för att vi ska kunna garantera att den görs innan årsskiftet. Normalt sett ska det gå bra att göra insättningen även efter den 21 december, men då kan vi inte garantera att den hinner bokas in under 2018.

Kapitalförsäkring
För att göra helt eller delåterköp för minderårig före årsskiftet behöver vi ha blanketten senast den 21 december kl. 13.00. Myndiga och företag begär snabbast delåterköp via uttagssidan. Se rubriken ”Uttag” en bit upp i blogginlägget för information om när du behöver göra återköpet.

Vill du som myndig eller företag göra ett helt återköp, det vill säga avsluta försäkringen, behöver du kontakta oss genom att skicka ett meddelande, ringa oss eller skicka in blankett. Då gäller den 21 december som sista datum att begära detta.

Tänk på att det måste finnas likvida medel som motsvarar återköpet tillgängligt i din kapitalförsäkring. Har du värdepapper som inte handlas dagligen på kontot kan vi inte garantera att de hinner säljas av så att återköpet görs i tid.

Här hittar du information om skattereglerna för din kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring med kredit
Inför varje årsskifte gör vi en automatisk reglering av den nyttjade krediten på kreditkonton kopplade till kapitalförsäkringar, givet att det finns motsvarande saldo på kapitalförsäkringen. Om du vid årsskiftet har ett saldo på kapitalförsäkringen samtidigt som du har en skuld på kreditkontot kommer vi alltså att flytta över den del av saldot som motsvarar skulden på kreditkontot. Detta innebär att vi överför de pengar som du inte lånar, och att du därmed bara betalar skatt för den belåning du utnyttjar över årsskiftet, samt att du får en enklare och mer överskådlig översikt av hur mycket du faktiskt lånar.

Läs mer och se exempel

Andra tips

Kom igång-tips

Avanza Auto

Spara till barn

Aktieinspiration

Fondinspiration

Deklarationstips

Portföljgeneratorn

 

Relaterade inlägg