Vi lanserar ett brett utbud av Trackers!

Av Avanza

21 maj 19

Share

Äntligen får vi möjlighet att presentera vårt nya breda utbud av Trackers och i och med detta blir världen mer lättillgänglig och lite billigare.

Vad är Trackers?

Trackers kan liknas vid en korsning mellan en aktie, en börshandlad fond och ett certifikat. En tracker är, precis som namnet antyder, en typ av instrument som följer (dvs trackar) något. Det kan vara en råvara, ett index eller ett specifikt bolag som handlas på en svåråtkomlig marknad.

Den främsta utökningen av utbudet består av Avanza Trackers, som dessutom kan handlas courtagefritt*.

Vad kan man handla i?

Med Trackers kan man investera i olika världsindex och teman såsom framtidens läkemedel, svenska fastighetsbolag eller techbolag och råvaror. Det betyder att om man vill investera i en specifik råvara kan man köpa en Tracker med den som underliggande, eller om man är sugen på ett landsindex så väljer man en Tracker som har ett det indexet som underliggande. Allteftersom kommer utbudet av Trackers breddas. Tänk dock på att du behöver vara passandeprövad för ETP:er för att få handla Trackers.

Vad kostar det?

Som med alla börshandlade produkter så betalar man courtage när man köper och säljer Trackers –  men just Avanza Trackers är courtagefria för order över 1 000 kronor. Sedan fungerar de precis som en ETF:er, det vill säga att man även betalar en löpande förvaltningsavgift.

Vad är skillnaden mellan Avanza Trackers och andra Trackers?

Den största skillnaden mellan Avanza Trackers och andra Trackers (det vill säga börshandlade certifikat utan hävstång) är egentligen att Avanza Trackers i vissa avseenden påminner mer om ETF:er. I ett vanligt certifikat utan hävstång (andra Trackers) utsätts din investering för en större risk eftersom du har en motpartsrisk mot emittenten. Det betyder egentligen att du har en risk att emittenten skulle gå i konkurs och att du då förlorar dina pengar. Den risken har vi lyckats minska i Avanza Trackers genom att emittera dem i en så kallad SPV (Special Purpose Vehicle) där alla kunders investeringar säkras.

Du tar med andra ord mindre kreditrisk med Avanza Trackers än med andra certifikat utan hävstång. I detalj innebär det att om Morgan Stanley & Co. International PLC (som ställer priser och ser till att Trackern följer den underliggande tillgången) råkar ut för en kredithändelse så påverkar inte det ditt investerade kapital lika mycket som om du investerat i ett börshandlat certifikat utan hävstång.

Vad finns det för risker med Trackers?

Det är viktigt att komma ihåg att du som investerar fortfarande kan förlora hela ditt investerade kapital om marknaden rör sig åt fel håll. Marknadsrisken, likviditetsrisken och valutarisken (i de fall den underliggande tillgången handlas i en annan valuta än SEK) finns fortfarande kvar precis som för ETF:er eller andra börshandlade produkter.

Det känns verkligen jättekul att få lansera vårt nya, breda utbud av Trackers och nu ser vi fram emot vad ni tycker om instrumenten! Har du förslag på vad du skulle vilja se som underliggande – skicka ett meddelande från ditt konto eller skriv ditt förslag till oss på Twitter: @avanzamarkets.

/ Faraz Hashemzadeh, biträdande produktchef

På Avanza Akademin kan du läsa mer om Trackers.

* Avanza Trackers är courtagefria för order på sajten, apparna eller via Infront, över/ lika med 1000 kr. Löpande förvaltningsavgift tillkommer.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. För mer information, grundprospekt samt slutgiltiga villkor se respektive produktsida. Målgrupp för Trackers är informerade och avancerade investerare. Avanza får i vissa fall ersättning från emittenten av instrumenten. För information om ersättningar se avanza.se/ersattning samt avanza.se/intressekonflikter för intressekonflikter. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg