Tre norska bloggfavoriter

Fler och fler sparare får upp ögonen för ekonomibloggarnas analyser. Några av de största bloggarna hittar ni i vår bloggrulle här till höger. Vi har tagit en titt på tre aktier som tre olika bloggare analyserat och undersökt hur våra sparare har investerat efter deras inlägg. Det vi kikat på är hur många kunder som handlat aktien per månad samt hur mycket som nettoköpts av våra kunder under perioden.

OBS! Notera att detta inlägg endast syftar till att visa hur våra kunder har investerat i de aktier som bloggarna har analyserat. Bloggarnas åsikter och slutsatser är deras egna och skall inte ses som köptips eller investeringsråd från Avanza.

Protector Forsikring

Detta lilla norska försäkringsbolag har fått se en rejäl uppvärdering sedan bloggaren Ägamintid introducerade aktien till sina läsare den 3 juli 2013, upp hela 188 %. Om man tittar på hur många som handlat aktien och hur mycket som nettoköpts så märks även en stor uppsving efter 2014 års Q1-rapport.

Protector_graf

Ägamintid: Inköp Protector Forsikring (2013-07-03)

Utveckling sedan första blogginlägget publicerades
Värdepapper Verksamhet Börs +/- sedan 2014-07-03 *
KS Protector Forsikring Försäkring flagga_no 188,1%

 

Bonheur

Den anonyma Lundaluppen är en av Sveriges absolut största ekonomibloggare och hans blogg besöks dagligen av tusentals läsare. I början på året tipsade han om det norska mini-konglomeratet Bonheur. Kursutvecklingen har dock inte gått lika bra som de övriga bolagen och handlades senast till –8,9 % från kursen vid tillfället för blogginlägget. Trots den negativa utvecklingen har många kunder valt att hoppa på denna investering.

Bonheur_graf

Lundaluppen: Analys av Bonheur (2014-01-05)

Utveckling sedan första blogginlägget publicerades
Värdepapper Verksamhet Börs +/- sedan 2014-01-05 *
KS Bonheur Konglomerat flagga_no -8,9%

 

Vardia Insurance Group

Ännu ett norskt försäkringsbolag som uppmärksammats av flera bloggare. Kenny som står bakom bloggen Aktiefokus berättade strax efter börsnoteringen att han hade köpt in aktien till mellan 27,5 och 23,5 NOK, vilket var en bra bit under introduktionspriset som fastställdes till 30 NOK. Efter detta har många kunder börjat få upp ögonen för aktien som nu stigit med 20,4 % sedan det första inlägget publicerades.

Vardia-Insurance-Group_graf

Aktiefokus: Köpt Vardia Insurance Group (2014-04-27)

Utveckling sedan första blogginlägget publicerades
Värdepapper Verksamhet Börs +/- sedan 2014-04-27 *
KS Vardia Insurance Group Försäkring flagga_no 20,4%

* Utveckling sedan blogginlägget publicerades uppdaterad med stängningskurs 2014-07-28. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza.

Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggarna är skribenternas egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg

Kommentarer

6 svar till “Tre norska bloggfavoriter”

 1. Tycker att rubriken inte är bra , den har ett ingen tydlig syftning på objektet, blir lätt missförstond pga syftningsfel.
  Jag trodde ni menade:
  ”Tre favoritbloggar från Norge” , när ni skriver :
  ”Tre norska bloggfavoriter” ,men ni menar ju :
  ”Tre SVENSKA bloggares favoriter bland NORSKA aktier”.
  Varför är det så svårt för er och svenska journalister att skriva korrekt svenska, med syftning på rätt objekt ?? Särskilt i rubriksättning.

  ”ASP” = Anonyma Språk Polisen

  • Hej Kylig!

   Tack för din feedback angående rubriksättningen. Vi väljer att ha kvar den rubrik vi har valt från början. Har dock förtydligat i banners och på startsidan på avanza.se.

   Vänligen,
   Daniel, Avanza

  • Hej Kylig,

   Innan du agerar språkpolis råder jag dig att se över ditt eget språk:

   Första raden: ”…bra , den…”. Felaktigt mellanslag före kommatecknet.
   Andra raden: ”missförstånd” stavas med å.
   Fjärde raden: ”…,men ni…”. Mellanslag före ”men” saknas.
   Åttonde raden: ”…objekt ??”. Att använda två frågetecken på rad ser illa ut i skriven text och om man ändå skall göra så skall dessa stå direkt efter ”objekt” utan mellanslag före.
   Sista raden: ”Anonyma Språk Polisen”. Inkorrekt särskrivning. Skall skrivas ”Anonyma språkpolisen”.

   Tack för ordet,
   Polis över polisen

 2. Hej ASP 🙂
  Jag skulle utveckla meningen ”Tre norska bloggfavoriter” till,
  ”Tre norska aktier som är svenska bloggfavoriter”.

  Det gör det enligt min mening lättare att förstå vad rubriken syftar på, men det är inte det som inlägget handlar om. Rubriken kanske kan sägas vara en typiskt ”press” rubrik av idag. Kanske inte helt i enlighet med avsikten för en rubrik,

  ”En rubrik är en enkel rak tanke, som är positiv och specifik, uttryckt med ett målande verb i aktiv form och med korta, enkla ord.”

  – ”Bloggare påverkar våra kunders aktieköp”

  Vi läste vi påverkades och engagerades, syftet med rubriken uppfylldes *ler*.

  God sommar /Claes

 3. Är det dagens I-landsproblem det handlar om eller……….?

  Det är möjligt att ngn av er förståsigpåare på språk (rätt eller fel, men betänk att de som verkligen är språkexperter sällan dömer utan istället ser språkets nya variationer som positivt!) har rätt, men jag inbillar mig att jag knappast är ensam om att ha tolkat detta exakt så som ”kritikerna” menar man istället borde formulerat mkt bättre.
  Jag tolkar texten enligt följande (och säkerligen många med mig):
  ”Tre norska bloggfavoriter”
  Tre norska = tre norska bolag
  bloggfavoriter= bloggares (svenska bloggares, eftersom det är det man tidigare hållit sig till) favoriter
  Visst går det, om man absolut vill, att tvinga fram denna språktolkning, att få det till att det är tre norska bloggare osv, men varför gå dessa omvägar?? Jag är rätt säker på att de flesta som vill förstå och inte är ute efter att kritisera, läser det som jag läst det.

  • Du är inte ensam i att förstå vad titeln egentligen menade, men jag är en av dom som blev förvånad när jag klickade mig in på artikeln/inlägget.

   Tänk på att andra människor kan ha olika åsikter och att om man har det, så är frågan vad man tillför när man själv skickar in en kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.