Tyska DAX växer – här är kundernas favoritaktier

I dagarna passerar vi 1 miljon aktieägande kunder och närmare 100 000 av dem äger tyska aktier. Den siffran har ökat kraftigt senaste året, till stor del tack vare Kinneviks sakutdelning av tyska Zalando. Den tyska börsens motsvarighet till OMXS30 heter DAX (Deutscher Aktienindex) och nu genomgår indexet sin största förändring sedan lanseringen i juli 1988 – nämligen den att indexet ökar från 30 till 40 aktier. Det är ett gott skäl för att spana in våra kunders tyska favoriter!

Ägandet av utländska aktier har generellt ökat de senaste åren då många sparare vågar sig bortom Sveriges finansiella gränser i jakten på noterade guldkorn.

Vad är DAX?

Tysklands motsvarighet till Sveriges prestigeindex och tillika finansiella finrum OMXS30 heter DAX (Deutscher Aktienindex). Indexet innehåller de 30 största och mest handlade bolagen på tyska börsen. Indexet är värdeviktat och värdemässigt utgör dessa bolag närmare 80 % av tyska börsens totala värde. Motsvarande siffra för OMXS30 i Sverige uppgår till ca 56%.

DAX är ett av de viktigaste aktieindexen i världen och av de 30 bolag som ingår i indexet idag har 12 av dem faktiskt funnits med från start, nämligen Allianz, BASF, Bayer, BMW, Daimler, Deutsche Bank, E.ON, Henkel, Linde, RWE, Siemens och Volkswagen.

Det största bolaget i termer av marknadsvärde är mjukvarubolaget SAP som är en konkurrent till amerikanska Salesforce. Men för att bjuda på lite nostalgi kan vi notera att Volkswagen var världens mest värdefulla börsbolag i oktober 2008, samma månad som finanskrisen bottnade i Sverige. Åtminstone i några timmar och berodde på en stor Short Squeeze.

Annons

Porsche som var minoritetsägare i Volkswagen hade dammsugit free floaten och 26 oktober 2008 meddelade de marknaden att Porsche kontrollerade 74% av rösterna i Volkswagen. Som sagt så bottnade Svenska börsen (som referens) 27 oktober 2008 efter 58 % nedgång under 473 dagar så riskviljan var inte på topp och många hade blankat aktier. I fallet Volkswagen var en stor del av aktierna blankade varpå nyheten skapade en rusning mot utgången då blankarna ville stänga sina positioner. Effekten blev påtaglig och jag tycker att aktiens ticker sammanfattar det hela rätt bra – ”VOW”.

DAX ökar till 40 aktier och lönsamhetskrav införs

Tyska indexet DAX utgör som sagt finrummet för tyska bolag men kollapsen för Wirecard har naggat marknadens förtroende. Det är en historia som operatören Deutsche Börse nog helst vill glömma. Förutom att öka antalet komponenter i indexet till 40 dito införs även lönsamhetskrav på de bolagen som är aktuella att inkluderas. Däremot är detta inte ett krav som gäller retroaktivt för de bolag som redan ingår i prestigeindexet.

Lönsamhetskravet innebär att bolag som är aktuella för inkludering behöver visa positivt EBITDA-resultat under de senaste två åren inför inkludering. EBITDA är ett lönsamhetsmått som visar rörelseresultat före av- och nedskrivningar. Financial Times lyfter dock den lilla detaljen att ett kapitalintensivt industribolag rimligtvis kan landa i ett läge där EBITDA är positivt men där kassaflödet är negativt. Detta eftersom investeringstakten för att bibehålla kapitalstocken kanske kräver det. I ett läge där vi också upplever en högre inflation, även om den bara skulle visa sig vara temporär, lär nog innebär att det blir dyrare att ersätta den där industriroboten eller produktionslinan.

Bolagen som ingår i DAX idag

Nedan ser du bolagen som ingår i DAX idag

 1. Covestro
 2. Adidas
 3. Allianz
 4. BASF
 5. Bayer
 6. BMW
 7. Continental
 8. Daimler
 9. Deutsche Boerse
 10. Deutsche Bank
 11. Delivery Hero
 12. Deutsche Post
 13. Deutsche Telekom
 14. Deutsche Wohnen
 15. Siemens Energy
 16. E.ON.
 17. Fresenius Medical Care
 18. Fresenius SE & Co
 19. Heidelberg Cement
 20. Henkel
 21. Infineon Technologies
 22. Linde
 23. Merck
 24. MTU Aero Engines
 25. Muenchener Rueckversicherungs
 26. RWE
 27. SAP
 28. Siemens
 29. Vonovia
 30. Volkswagen

Bolagen som kan komma att inkluderas i DAX

 1. Airbus
 2. Symrise
 3. Siemens Healthineers
 4. Sartorius
 5. Qiagen
 6. Siemens
 7. Zalando
 8. Siemens Energy
 9. LEG Immobilien
 10. Brenntag
 11. Hannover Rueck

Vilka är kundernas tyska favoritaktier?

I vanlig ordning går det både att kika på de aktierna som har flest antal ägare och de som kunderna investerat mest kapital i. Naturligtvis vill jag fresta dina finansiella smaklökar då jag anser att more is more, därför kikar vi på båda listorna.

Aktierna med flest antal ägare

 1. Zalando
 2. TUI
 3. Siemens Energy
 4. Deutsche Lufthansa
 5. Volkswagen pref
 6. Vonovia
 7. Infineon Technologies
 8. Varta
 9. Eckert & Ziegler Strahlen und Medizintechnik
 10. Siemens

Aktierna med högst investerat mediankapital (minst 100 ägare)

 1. Beiersdorf
 2. SAP
 3. Siemens
 4. Eckert & Ziegler Strahlen und Medizintechnik
 5. Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft in Muenchen
 6. Hannover Rueck
 7. Vonovia
 8. Shop Apotheke Europe
 9. Hochtief
 10. Volkswagen
 11. Carl Zeiss Meditec
 12. Allianz
 13. BASF
 14. Nemetschek
 15. Varta

Psst… det finns även ett tyskt techindex som heter TecDAX, en kusin till amerikanska Nasdaq 100. Indexet innehåller de 30 största tyska techbolagen och den likaviktade avkastningen senaste 3 åren uppgår till +108 % medan 5-årssiffran uppgår till +289 %.

 1. Eckert & Ziegler Strahlen und Medizintechnik
 2. Evotec
 3. Sartorius
 4. Siltronic
 5. Carl Zeiss Meditec
 6. Bechtle
 7. Nemetschek
 8. Aixtron
 9. Infineon
 10. Cancom
 11. S+T
 12. Pfeiffer Vacuum
 13. Compugroup
 14. LPKF Laser
 15. Jenoptik
 16. Qiagen
 17. SAP
 18. Deutsche Telekom
 19. SMA Solar Technology
 20. Software AG
 21. Draegerwerk
 22. Freenet
 23. Morphosys
 24. Telefonica
 25. UTD Internet
 26. Nordex
 27. Siemens Health
 28. Teamviewer
 29. Varta

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg