Unicorns växer utanför börsen
Att hitta och få möjligheten att investera i en framtida unicorns är många investerares dröm. Att pricka en unicorn kan räcka för att bli ekonomiskt klar. Men det är såklart väldigt svårt. Det är till och med svårare än att pricka börsens vinnare.
1 000 000 000 amerikanska dollar = unicorn
Ja, för att få kallas en unicorn krävs en värdering på över en miljard dollar. I en analys jag läste från Morningstar hittade jag mängder av spännande data om den här gruppen till superföretag. Det finns över 1 300 unicorns världen över och de flesta finns i Nordamerika (756 stycken). Hälften så många finns i Asien och Stillahavsområdet där Kina och Indien leder utvecklingen.
Tittar vi på hur unicorns utvecklats värdemässigt är det en utklassning jämfört med den globala aktiemarknaden. Det är visserligen inte så anmärkningsvärt eftersom det här är tillväxtbolag som drivs av målinriktade entreprenörer med stora ekonomiska muskler tack vare backning av riskkapital.
Diversifiering – nyckeln till onoterad framgång
Att det är viktigt att diversifiera sig på börsen förstår de flesta. Men det är faktiskt ännu viktigare i den onoterade miljön. Risken att bolag som satsar allt på tillväxt ska krascha är större än för ett moget utdelande bolag på börsen. Därför vill riskkapitalister sprida sina pengar på många bolag med förhoppningen att hitta några guldkorn som kan täcka förlusterna för alla dåliga investeringar och ändå ge en stor avkastning till ägarna.
Den här typen av investeringar brukar göras i fonder, riskkapitalfonder. På sitt sätt liknar de vanliga värdepappersfonder eftersom det blir en korg med många innehav, men de skiljer sig också väsentligt. Framförallt är de inte alls lika likvida som en värdepappersfond. Den som investerar behöver verkligen vara långsiktig eftersom innehaven sällan handlas på en sekundärmarknad. En annan stor skillnad är att riskkapitalbolaget som driver fonden ofta är en väldigt aktiv ägare i portföljbolagen.
Bolag går senare till börsen
Det mest intressanta i den här analysen från Morningstar är tyvärr inte så positivt för oss börsälskare. Om vi backar 10 år i tiden så kunde vi konstatera att det tog nästan sju år för ett företag att ta sig till börsen. Men nu – 2024 – tar det nästan 11 år. Så inte nog med att det är svårt att pricka rätt bolag att investera i, numera tar det dessutom väldigt mycket längre tid innan vi kan investera i dessa på en publik marknad.
För den privata marknaden är ju inte alls lika tillgänglig som den publika. Att få möjligheten att investera i de här riskkapitalfonderna kräver insatser som de flesta privatpersoner bara kan drömma om. Och att direktinvestera i onoterade bolag är inte heller så lätt. Det kräver sitt nätverk för att ens få möjligheten. Och väl där kan det kräva ett stort ägarengagemang tillsammans med ett stort kapital.
Nu är det möjligt att investera i nästa unicorn
Nu finns det möjlighet för våra Private Banking-kunder att öka sannolikheten att vara med och investera i nästa unicorn. Via vårt nya fondtorg med Private Markets-fonder kan du få exponering mot väldigt många onoterde tillväxtbolag och andra tillgångar. De här fonderna har begränsad likviditet som gör att pengarna är låsta upp till 3 år. Under lock up-perioden kan du inte sälja ditt innehav så investera bara pengar du kan låta ligga i minst 5-10 år.
De här fonderna är endast tillgängliga för Private Banking-kunder, vilket kräver minst tre miljoner kr i samlat kapital hos oss. Private Markets-fonderna är endast tillgängliga för den kundgruppen eftersom minsta investering är 100 000 kr i en fond. Det är för de flesta väldigt mycket pengar men inte i förhållande till vad som kan krävas för att sätta ihop en egen väldiversifierad portfölj med onoterade tillväxtbolag.
Här kan du läsa mer om vårt nya utbud av Private Markets-fonder.
/Philip
Att spara i aktier och fonder har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in. De här fonderna har egenskaper och villkor som skiljer sig åt gällande allokering och handelsregler. Du bör bara investera om du planerar att spara långsiktigt.