Upptäck europeiska aktier!

Av Felicia Schön

25 jan 24

Share

Europabörserna är hem åt några av världens största bolag och vi vill att fler ska få chansen att ge guldkornen ett hem i aktieportföljen. Så nu gör vi det billigare att handla aktier på den franska, nederländska, italienska, belgiska och portugisiska marknaden genom att sänka courtaget till endast fr. 1 euro. Är du redo att upptäcka vad Europa har att erbjuda?

Det är verkligen populärt med utländska aktier – hela 27 procent av våra kunder har någon aktie som är noterad utanför Sverige. Men, för de kunderna finns en stor förkärlek för just amerikanska aktier, och det är faktiskt bara 5 procent som har upptäckt aktier på den europeiska marknaden (exkl. Norden) – trots att det finns massor med spännande bolag nere på kontinenten.

Det euro-land som har flest aktieägare hos oss är Tyskland – föga förvånande. Där hittar vi flera svenska favoriter så som modeåterförsäljaren (och tidigare ägt av det svenska investmentbolaget Kinnevik) Zalando och resebolaget TUI.

Frankrike är ett annat land som våra sparare favoriserar och i topp över mest ägda franska bolag ligger lyxkonglomeratet LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton med hela 12 450 aktieägare. Ett bolag som är känt för sitt stall av lyxvarumärken inom flera segment så som dryck (Belvedere, Dom Perignon m.fl.), mode (Fendi, Dior m.fl), accessoarer (Tag Heur, Tiffany & Co. m.fl) och smink (Sephora, Fenty, Benefit m.fl).

Frankrike följs av Nederländerna och där är det halvledar-tillverkande bolaget ASML som lockat flest ägare hos oss. Därefter är det ett investmentbolag vid namn Prosus som är mest populärt – och på tredje plats hamnar drivmedelbolaget Shell.

Bland favoriterna i Italien hittar vi en blandning av energibolag (Enel), bank (Intesa Sanpaolo) och försvarsindustri (Leonardo) – men letar man sig ner mot topp tio på hittas även här välkända lyxmärken som Ferrari, Moncler och så fotbollslaget Juventus.

Annons

Topp 5 aktier i Frankrike

 1. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton
 2. Airbus SE
 3. Veolia Environnement S.A
 4. Ubisoft Entertainment SA
 5. TotalEnergies SE

Se hela listan här. 

Topp 5 aktier i Nederländerna

 1. ASML Holding NV
 2. Prosus NV
 3. Shell Plc
 4. Ing Groep NV
 5. Exor N.V

Se hela listan här. 

Topp 5 aktier i Italien

 1. Enel SpA
 2. Intesa Sanpaolo SpA
 3. Leonardo S.p.A
 4. Prysmian S.p.A
 5. ERG SpA

Se hela listan här. 

Bra att tänka på vid handel med utländska aktier

 • Kapitalförsäkring kan vara ett smart kontoval
  För handel med utländska aktier kan det vara till fördel att använda kontotypen Kapitalförsäkring (KF). Det beror på att den utländska källskatten (den skatt som dras vid utdelningar på utländska aktier) återbetalas automatiskt varje år om man väljer Kapitalförsäkring. Kontoformen är lika smidig som att handla med som ett investeringssparkonto (ISK) eftersom det också schablonbeskattas enligt samma procentsats – enda skillnaden är att avkastningsskatten dras direkt från kontot årligen och inte från deklarationen. Läs mer detaljer här.
  Det ska dock sägas att det går att handla utländska aktier på alla våra kontoformer, men om man vill ha återbetalning av den utländska källskatten får man ansöka om det på egen hand efter tre år.
 • Valutaexponering som risk och krockkudde
  När du handlar med aktier i utländsk valuta, som till exempel euro, så får du en valutaexponering som kan göra att din avkastning påverkas av förändringar i valutan relativt till den svenska kronan. Det bör ses som en risk, men det kan också fungera som ett skydd. När kronan stärks så minskar investeringens värde, men när kronan försvagas så ökar värdet. Här kan du läsa mer om hur valutaförändringar kan påverka dina investeringar.
 • Courtage från 1 euro och valutaväxlingsavgift
  Det kan vara bra att ha koll på kostnaderna för handel med utländska marknader då de ofta skiljer sig från den svenska. Vi gör det billigare med courtaget (avgiften för köp-sälj) och sänker det från 4 euro till 1 euro på flera europeiska marknader – men ta en kik på vår prislista för att se vad som gäller för just din courtageklass.
  Kom också ihåg att det tillkommer en valutaväxlingsavgift vid handel i utländska valutor som är 0,25%, dvs 0,25 kronor per hundralapp.

Topp 5 aktier i Belgien

 1. Anheuser-Busch InBev SA/NV
 2. Umicore SA
 3. Sofina SA
 4. Groupe Bruxelles Lambert SA
 5. Warehouses De Pauw SA

Se hela listan här.

Topp 5 aktier i Portugal

 1. EDP Renovaveis SA
 2. Sonae
 3. EDP – Energias de Portugal SA
 4. Corticeira Amorim – S.G.P.S., S.A.
 5. Banco Comercial Portugues SA

Se hela listan här. 

Topp 5 aktier i Tyskland

 1. Zalando SE
 2. TUI AG
 3. Infineon Technologies AG
 4. Siemens Energy AG
 5. Volkswagen Pref AG

Se hela listan här. 

Lycka till! Bonne chance! In bocca al lupo! Viel Glück! Succes! Boa sorte! Veel geluk!

/Felicia

All data hämtad 2024-01-23.

Handel med europeiska akter för så lite som 1 euro gäller bara dig som har courtageklass Start, Mini och PB Mini. Om du är osäker på vilken courtageklass du har kan du se det här (i inloggat läge). Valutaväxlingsavgift och eventuella andra skatter och avgifter tillkommer.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg