Utländska aktierna som favoriserades 2022

Det blev en dramatisk kamp mellan investerarna och FED på amerikanska börsen ifjol. S&P500 tappade närmare 20% vilket var första minusåret sedan 2018 och största årliga tappet sedan finanskrisens 2008. Låt oss titta närmare på vilka aktier som våra kunder passade på att bottenfiska under året.

Större nedgångar på amerikanska börsen är ovanliga

Den amerikanska börsen har historiskt tenderat att vara mer motståndskraftig än den svenska. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att vi pratar om världens största kapitalmarknad som återfinns i världens största ekonomi. Dessutom tenderar dollarn att vara en tryggare tillflyktsort i tider av osäkerhet. Det är något vi svenska investerare fick erfara under året då dollarn som mest stärktes 25% mot kronan och därmed agerade en mycket värmande krockkudde.

Sedan 1990 har indexet bara tappat mer än 20% vid två tillfällen tidigare, nämligen 2008 och 2002. Samtidigt var det enbart under IT-kraschen som börsen bjöd på fler än ett negativt år i rad. Som svensk investerare kan det dessutom vara intressant att reflektera kring att dollarn stärktes närmare 30% mot kronan fram till sommaren 2001. Därefter försvagades den dock snabbt igen och närapå halverades fram till april 2008.

Energi var enda sektorn som bjöd på spänning

Sektorn Communication Services var den sämst presterande sektorn i S&P 500 under året med en nedgång på mer än -40% följt av Consumer Discretionary (sällanköp). Energisektorn var den enda sektorn som bjöd på positiv avkastning – och det rejält. När vi stängde året så noterade vi en uppgång på hela 59% för energisektorn som tillika är den minsta sektorn i indexet.

Annons

Utländska aktier som favoriserades 2022

 1. Tesla
 2. Meta Platforms
 3. Spotify
 4. Berkshire Hathaway
 5. Microsoft
 6. Alphabet A
 7. Netflix
 8. 2020 Bulkers
 9. Alibaba
 10. Hellofresh
 11. Infineon
 12. Alphabet C
 13. P. Møller – Mærsk B
 14. ASML
 15. Novo Nordisk

Utländska aktier som lockade högst mediankapital

Om vi istället för att titta på vilka aktier som fick flest nya ägare tittar på vilka aktier som lockade flest köpkronor så ser listan lite annorlunda ut.

 1. Intuit Inc
 2. Morgan Stanley
 3. Broadcom Inc
 4. P. Møller – Mærsk B
 5. P. Møller – Mærsk A
 6. Target Corp
 7. BlackRock Inc
 8. DocuSign Inc
 9. ServiceNow Inc
 10. Tesla
 11. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton
 12. Uber Technologies Inc
 13. ASML Holding NV
 14. Zoom Video Communications Inc
 15. Alphabet A

God fortsättning,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg