Vad driver amerikanska börsen just nu?

Amerikanska börsen har stigit kraftigt under året men vad är det som driver börsen uppåt? Bra tillväxt, lönsamma bolag, låg ränta, företagsvänlig politik och positiva konsumenter är några av de förklaringar vi får när vi träffar Jennie Casselborg på Franklin Templeton i Silicon Valley.

I intervjun går vi igenom de breda penseldragen och frågar oss varför den amerikanska börsen Nasdaq och det smalare indexet Nasdaq 100 kan ha stigit nästan +30% under året. Detta samtidigt som svenska börsen är på höga ensiffriga tal inklusive utdelning.

Varför går börsen i USA så starkt?

Den ekonomiska tillväxten i USA likväl som globalt går bra och framtidsprognoserna ser bra ut. Företagen tjänar bra med pengar och försäljningen trendar uppåt samtidigt som de vågar anställa i allt större utsträckning.

Till detta så är den amerikanska konsumenten också glad och ser positivt på framtiden vilket resulterar i stigande konsumtion, som snart befinner sig på rekordnivåer. Men, hur påverkar en eventuell räntehöjning och vad händer om Donald Trump får igenom sitt förslag med sänkt bolagsskatt? Det och mer i klippet!

Vad tror du själv om den amerikanska marknaden?

/ Nicklas

Relaterade inlägg