Vad hände på börsen under 2017?

Av Avanza

21 dec 17

Share

Börsåret 2017 lider mot sitt slut och det är hög tid att blicka i backspegeln på det gångna året. Stark ekonomisk tillväxt, negativ ränta för andra helåret i rad och låg volatilitet blandat med geopolitiska spänningar mellan bl.a. USA och Nordkorea har färgat det här årets börs. Dessutom har det varit ett mycket starkt år för börsnoteringar.

Bättre start på börsåret än ifjol

Till skillnad mot 2016 då det nya börsåret började med att falla ned i källaren -3,6% första dagen efter turbulens i Asien så startade 2017 desto bättre. Det till trots fick vi ändå en nedgång fram till mitten på januari.

Största nedgången under året

Under sommaren föll börsen -8,5% vilket är den största drawdown vi haft i år, alltså den största nedgången mätt från högsta till lägsta noteringen under året. Men som bekant bestäms ett börsårs utveckling av enbart två dagar, skillnaden mellan första och sista handelsdagen och i skrivande stund har Stockholmsbörsen orkat stiga +7,96% och räknar vi med utdelningarna så landar vi på +11,08%, ett bra börsår helt enkelt. I bilden nedan ser du börsutvecklingen månadsvis under året.

Ett starkt år för börsnoteringar

Det ser ut som att noteringsåret 2017 blir det bästa sedan 2007, alltså innan finanskrisen, enligt redovisnings- och konsultbyrån EY. Totalt har vi fått välkomna 1 624 bolag globalt, en siffra som är 49% högre än ifjol.  Det totala värdet på samtliga noteringar uppgår till 188,8 miljarder USD, alltså närmare 1 600 miljarder kronor. Några faktorer som har talat för ett starkt noteringsår är just den starka globala ekonomin, den låga volatiliteten (svängningar på börsen) och relativt höga värderingar.

Vi träffade Nasdaqs noteringschef Adam Kostýal i Avanza Play för att ta reda på mer om varför noteringstrenden är så stark, vilken typ av bolag som söker sig till börsen, vad han tycker om det faktum att det främst är mindre bolag och sist men inte minst så diskuterar vi trenden att ”IPO-specka”, alltså att teckna sig för börsintroduktioner för att spekulera på en stark börsdebut.

 

Vilka aktier har stigit mest i år?

 • Evolution Gaming +126% (Large Cap)
 • Hansa Medical +115% (Mid Cap)
 • G5 Entertainment +219% (Small Cap)
 • Volvo +53,9% (OMXS30)
 • Enorama Pharma +683% (First North)
 • Eyeonid Group +458% (Nordic MTF)
 • SpectraCure +539% (Aktietorget)
 • Boeing +94,6% (Dow Jones)
 • XOMA +689% (Nasdaq)
 • Align Tech +128% (S&P500)
 • Micron Technology +103% (Nasdaq 100)

Hitta dina egna guldkorn på börsen genom att använda vår Aktiefiltreraren som du hittar här!

Hur har våra kunder agerat?

Allt ovan till trots så är ju det mest intressanta faktiskt hur våra kunder agerat under året. Nedan har vi letat upp lite varierande statistikgodis! Klicka på bilderna för att förstora.

Hur har ditt börsår varit?

Ha en riktigt God Jul!
Nicklas

Relaterade inlägg