Vad skiljer en östermalmare från en söderbo? Se hur stockholmarna placerar.

De fyra stadsdelarna; Östermalm, Södermalm, Vasastan och Kungsholmen som utgör Stockholms innerstad har alla sin specifika karaktär och är alla lika älskade av de som bor och lever där. Vi var nyfikna på om deras särdrag också påverkade deras sätt att investera i aktier. Sagt och gjort, vi fann mest likheter men också en hel del spännande olikheter.

Överrepresenterade aktier
Överrepresenterade aktier i Stockholms innerstad

Film, sport, mode och investeringar. De mest överrepresenterade aktierna inom varje stadsdel kan kanske ge en hint om hur deras intressen skiljer sig åt. Netflix, Melker Schörling, AIK Fotboll eller WeSC, vilken aktie skulle du investera i?

Likheterna är trots allt större än olikheterna och topplistan över de mest ägda aktierna i innerstan skiljer sig inte så mycket från alla våra övriga kunder. Någon av dessa stora jättar i det svenska näringslivet utgör ofta en självklar del i våra kunders portföljer.

Populäraste aktierna i Stockholms innerstad
Värdepapper Verksamhet Börs Ägare* Utv 1 år**
KS Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 4 327 25,2%
KS Investor Investment flagga_se 1 875 46,3%
KS Ericsson Telekom flagga_se 1 779 30,4%
KS Volvo Transport flagga_se 1 657 5,8%
KS TeliaSonera Telekom flagga_se 1 490 4,2%

Till de populäraste aktierna bland samtliga kunder.
* Antalet ägare hos Avanza bland kunder i Stockholms innerstad per 2015-02-20.
** Utveckling under 1 år uppdaterad med stängningskurs 2015-02-20. Källa: Avanza

Snittkapital per kund i de olika stadsdelarna
Snittkapital per kund i de olika stadsdelarna

En parameter där stadsdelarna skiljer sig en del åt är hur mycket kapital varje kund har i snitt hos oss. Här är det en stadsdel som sticker ut rejält.

kapitaltillvaxt
Kapitaltillväxt hos medianportföljen i de olika stadsdelarna

Söderborna vinner dock kampen om kapitaltillväxten, tätt följt av kungsholmarna. På söder har kapitalet hos mediankunden vuxit med 21 % under det senaste året, medan det endast vuxit med 5 % i Vasastan.

Andel Superinvesterare i de olika stadsdelarna
Andel Superinvesterare i de olika stadsdelarna

Även när vi tittar på våra så kallade ”Superinvesterare” (vårt nya namn för våra högavkastande lågriskkunder*) så vinner söderborna.
* Kunder som i sin portfölj tagit en lägre risk än OMXS30 under det senaste året (mätt i standardavvikelse), samtidigt som de har fått en högre avkastning.

Andel aktier och fonder i snittportföljen
Andel aktier och fonder i snittportföljen

När vi undersöker hur man placerar ser vi att det mesta av kapitalet är direktinvesterat i aktier. På Östermalm förlitar man sig i lite större utsträckning på sin egen förmåga att välja rätt aktier, på gott och ont!

Vilken stadsdel är din favorit?

Relaterade inlägg

Kommentarer

25 svar till “Vad skiljer en östermalmare från en söderbo? Se hur stockholmarna placerar.”

 1. AAAAhhh grymt kul att läsa! Är inte Stockholmare själv, men man får allt ta av sig hatten för våra grabbar i Stockholm med de där fina snittkapitalen. Överraskande innehav. Måste vara många som köpt på sig Wesc när de var populära och sedan brunnit inne med dem. Måste göra JÄVLIGT ont. Men så går det tydlien när man investerar efter en livsstil istället för med hjärnan. Har läst någonstans att det är riktigt farligt att investera i prylar som man gillar personligen medan marknaden skyr dem.

  Senaste årets kapitaltillväxt är väl inte speciellt imponerande, men å andra sidan lär ni väl inte förlora lika mycket heller när det vänder neråt. Ni imponerar iaf på mig som simpel ”lantis”!

 2. Oj, snittkapitalen var verkligen höga. Folk har mycket pengar. Eller snarare Avanzas kunder, och då får man tänka på att såna som jag drar ned snittet rejält.
  Men sätter man alla sina pengar på börsen och kanske lånar lite extra blir det stora avkastningar dessa tider. Så länge börsen tokrusar…

 3. Snittkapital säger inte så mycket egentligen i och med att det är en relativt begränsad population som inom sig säkerligen har extrema skillnader. Kan exempelvis tänk mig att det finns en par som sitter 30-40 miljoner som bor i dessa stadsdelar. Dessa kommer då att dra upp snittet väldigt mycket. Hade varit mer intressant att se på median-värdet!

 4. Alltid roligt när ni bjuder på lite statistik!
  Fast som icke-stockholmare hade det varit mer intressant med en som omfattade hela landet. Vilka likheter och skillnader finns mellan en östgöte och en västgöte, en skåning eller en dalmas?

 5. Imponerande snittkapital visst men inräknat i det är kapital i pensionsförsäkringar vilket ju egentligen är en icke uttagen lön där inkomstskatten skjuts på framtiden. Riktiga pengar är för de flesta i genomsnitt 60% (eller ned till endast 43%) av pensionskapitalet efter skatt.

 6. Jag får man intrycket av att snittkapitalet är väldigt spritt. Gissar att det finns enskilda kommuner som har snittkapital i paritet med Östermalm. Men det är ändå väldigt höga tal om man ser till att det är snitt. Det borde ju finnas en hel del människor som just öppnat ett konto å inte satt in något ännu, därför drar ner snittet.

  Högavkastande lågriskkunder, de är ca 6-7 % vilket får mig att tro att det är HYSTERISKT svårt att slå index.

  Intressant vore även att få veta kapitalallokering: hur stor andel av kapitalet är räntor respektive aktier ?

  • Njae. Det är svårt att slå index om du tar lägre risk än index. De flesta har någon form av ränta eller likvider på sitt konto; och då blir det genast svårt att slå index.

 7. Lite märkligt att Avanza så öppet visar sin Stockholmsfixering.

  När kommer motsvarande analyser avseende Malmö, Göteborg, Lund, Linköping och Umeå och andra städer?

  För övrigt heter det ”lika älskade av dem som”, inte ”lika älskade av de som”.

  • Hej Magnus!
   Vi kommer definitivt att följa upp detta inlägg med en titt på andra ställen än just Stockholm. Planerar att ta fram vilka aktier som är mest överrepresenterade inom varje län. Har du fler tips, eller något speciellt du skulle vilja veta om olika delar av landet?
   Mvh,
   Daniel

   • Like @Avanza, det hade varit kul att se!

    Hade också varit kul att se fördelningen aktier/fonder/räntor samt snittkapital fördelat på ålder och över hela landet. – Hur stor är riskviljan för en medelsvensson på 45 år och hur mycket kapital har en 25-åring i sparkapital i genomsnitt?

 8. Fantastiskt roligt med statistik. Tycker absolut ni ska fortsätta med detta.

  Som flera tidigare har nämnt vore det roligt med statistik på folk utanför Stockholm, exempelvis landskapsvis. Vore kul att se hur olika vi Svenskar tänker!

  MVH E

 9. Personligen är Kungsholmen och Vasastan mina favoriter. Snart kommer jag förmodligen flytta tillbaka till Stockholm och innerstan. Riktigt roligt att läsa statistik just om de här fyra stadsdelarna. Tack för det. Man får väl försöka sälla sig till dem som hade bästa resultaten i respektive kategori! Trägen vinner. 🙂

 10. Ni borde publicera både median och medelvärden etc då detta är så ytligt. Sen vore det intressant med avkastning över några år för alla och de bästa investerarna, alltså inte ”superinvesterarna” som presterar högt mediokert. Superinvesterarna är givetvis den grupp som presterar bäst.

 11. Alltid kul med statistik, men jag håller med flera andra om att median hade varit ett betydligt bättre värde när det gäller portföljvärde (exkl pensionssparande helst).
  Vidare är termen Superinvesterare vansklig och alltför förenklad. Jag stämmer nog in rätt bra på definitionen senaste året, men vad betyder det? Inte mycket. Ett år i en gynnsam marknad, tja där kan alla vara experter. Man är ingen Buffet för det, nej investeraren prövas i hårda tider. Som beskrivs i den svarta svanen av Taleb, så tyckte kalkonen att allt var stabilt och trevligt ända tills en dag, då en ovanlig händelse inträffade.

 12. Kul mätning!

  Lägger rösten på Södermalm.

  Vänta bara tills Urban Deli, Johan & Nyström eller Beyond Retro börsnoteras, då kan vi snacka tjurrusning 🙂

 13. Har svårt att se ett problem med ”fixeringen av sthlm”. Snarare så är det väl så att detta är stadsdelar som 99% av alla vuxna svenskar känner till och som de flesta har besökt. Jämför det med GBG eller Umeå som någon skrev, i Umeå så tror jag lokalkännedomen är väldigt begränsad generellt runt om i landet.

 14. Var hör jag hemma?

  AIK. Nej tack! 🙂 . Inte Kungsholmen.

  MSAB. Övervärderat investmentbolag som handlas till premie och har kass utdelning – nej tack. Inte Östermalm.

  WESC. Modebolag vars kläder inga bär? Nej tack! Inte Söder.

  Jag blev alltså ”Vasastanare”! Kanske dags att lägga till Netflix i portföljen? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.