Vad skiljer en östermalmare från en söderbo? Se hur stockholmarna placerar.

De fyra stadsdelarna; Östermalm, Södermalm, Vasastan och Kungsholmen som utgör Stockholms innerstad har alla sin specifika karaktär och är alla lika älskade av de som bor och lever där. Vi var nyfikna på om deras särdrag också påverkade deras sätt att investera i aktier. Sagt och gjort, vi fann mest likheter men också en hel del spännande olikheter.

Överrepresenterade aktier
Överrepresenterade aktier i Stockholms innerstad

Film, sport, mode och investeringar. De mest överrepresenterade aktierna inom varje stadsdel kan kanske ge en hint om hur deras intressen skiljer sig åt. Netflix, Melker Schörling, AIK Fotboll eller WeSC, vilken aktie skulle du investera i?

Likheterna är trots allt större än olikheterna och topplistan över de mest ägda aktierna i innerstan skiljer sig inte så mycket från alla våra övriga kunder. Någon av dessa stora jättar i det svenska näringslivet utgör ofta en självklar del i våra kunders portföljer.

Populäraste aktierna i Stockholms innerstad
Värdepapper Verksamhet Börs Ägare* Utv 1 år**
KS Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 4 327 25,2%
KS Investor Investment flagga_se 1 875 46,3%
KS Ericsson Telekom flagga_se 1 779 30,4%
KS Volvo Transport flagga_se 1 657 5,8%
KS TeliaSonera Telekom flagga_se 1 490 4,2%

Till de populäraste aktierna bland samtliga kunder.
* Antalet ägare hos Avanza bland kunder i Stockholms innerstad per 2015-02-20.
** Utveckling under 1 år uppdaterad med stängningskurs 2015-02-20. Källa: Avanza

Snittkapital per kund i de olika stadsdelarna
Snittkapital per kund i de olika stadsdelarna

En parameter där stadsdelarna skiljer sig en del åt är hur mycket kapital varje kund har i snitt hos oss. Här är det en stadsdel som sticker ut rejält.

kapitaltillvaxt
Kapitaltillväxt hos medianportföljen i de olika stadsdelarna

Söderborna vinner dock kampen om kapitaltillväxten, tätt följt av kungsholmarna. På söder har kapitalet hos mediankunden vuxit med 21 % under det senaste året, medan det endast vuxit med 5 % i Vasastan.

Andel Superinvesterare i de olika stadsdelarna
Andel Superinvesterare i de olika stadsdelarna

Även när vi tittar på våra så kallade ”Superinvesterare” (vårt nya namn för våra högavkastande lågriskkunder*) så vinner söderborna.
* Kunder som i sin portfölj tagit en lägre risk än OMXS30 under det senaste året (mätt i standardavvikelse), samtidigt som de har fått en högre avkastning.

Andel aktier och fonder i snittportföljen
Andel aktier och fonder i snittportföljen

När vi undersöker hur man placerar ser vi att det mesta av kapitalet är direktinvesterat i aktier. På Östermalm förlitar man sig i lite större utsträckning på sin egen förmåga att välja rätt aktier, på gott och ont!

Vilken stadsdel är din favorit?

Relaterade inlägg