Välkommen Moa – vår nya sparanalytiker

Av Avanza

08 mar 21

Share

Som ni ju alla vet är det i dag den internationella kvinnodagen och det är därför lite extra roligt att jag nu får presentera min nya kollega Moa Langemark. Moa kommer att jobba tillsammans med mig och tillsammans ska vi inspirera och motivera till kloka beslut på finansmarknaden vilket jag tycker ska bli jättekul.

Närmast kommer Moa från Finansdepartementet där hon bland annat jobbat med fintech-frågor så som kryptotillgångar, distribuerad databasteknik (eller DLT) och gräsrotsfinansiering men också konsumentskydd och jämställdhet.

Jag passade på att ställa några frågor till Moa för att känna henne på pulsen så här första dagen.

Välkommen Moa! Tror du att det är någon skillnad att ta klivet in hos oss den 8 mars jämfört med vilken annan dag på året som helst?

”Det tror jag absolut. Just den ojämställda finansmarknaden tenderar att komma lite i skymundan när vi pratar om möjligheter och risker.

Att just jämställdhet blir en av de första frågor som jag hugger tag i här på Avanza tror jag kan bidra till att vi tillsammans kan jobba för att stärka kvinnors ställning på finansmarknaderna alla årets dagar.

I grunden är ju det här en samhällsfråga, att kvinnor ska ha samma möjligheter som män att bestämma över sin ekonomiska framtid. Så är det ju inte i dag och här finns massor att göra.”

Berätta lite vad du har gjort förut!

”Själva grundplåten de senaste åtta åren är och har varit konsumentskydd.

Jag tycker att denna fråga är särskilt spännande då finansmarknaden skiljer sig från de flesta andra marknader då konsumenter ofta är i underläge mot bolagen på finansmarknaden.

Det finns ju få andra marknader där konsumenter köper en massa varor utan att veta vad de kostar och vad det är de köper men så är det faktiskt på finansmarknaden.

Jag ser verkligen fram emot att jobba vidare med dessa frågor hos ett bolag som har gjort väldigt mycket rätt från början och som jag vet agerar långsiktigt i sina kunders intresse.”

Du har ju jobbat mycket med kryptotillgångar och gräsrotsfinansiering, är detta framtiden för finansmarknaden?

”Jag skulle säga att finansmarknaden är vad den alltid varit: en funktion som ska tillse att vi konsumenter kan spara, låna, betala och försäkra.

Men, likt samhället i övrigt, sker det en digital transformation och nya typer av produkter och tjänster dyker upp.

Just nu, och sedan några år tillbaka, har det varit ett stort fokus på kryptotillgångar. Men jag skulle inte vilja säga att det är just kryptotillgångar som revolutionerar finansmarknaden, egentligen är det ju så att ”fintech” har funnits sedan datorn började användas på finansmarknaden.

De senaste åren har dock utvecklingen gått allt snabbare och vi har sett nya produkter och tjänster. Men i allt detta gäller det att inte bli fartblind utan med lite distans försöka genomskåda vad det egentligen handlar om och inte ge sig in i något bara för att alla andra pratar om det.”

Vad är ditt viktigaste medskick till alla som läser det här inlägget?

”Mitt viktigaste medskick är att som konsument på finansmarknaden har du ett ansvar att sätta dig in i och förstå de produkter och tjänster som du vill ge dig in i.

Våga ställ frågor och ge dig inte förrän du förstått. Det är också viktigt att en som konsument vet att finansmarknaden inte är som andra marknader: Ett högt pris signalerar inte bättre kvalitet – snarare tvärtom.

Och, en sista grej, gör ditt sparande till något kul! Är du intresserad av segelbåtar, varför inte läsa på och hitta det bästa bolaget inom denna sektor? Eller om du brinner för jämställdhetsfrågor, hitta bolag som tar dina visioner vidare samtidigt som ditt sparande växer.”

Det är jättekul att Moa är här hos oss, vilken resa vi har framför oss!

/Nicklas, sparekonom

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg