Våra bästa sparhack

Sparande handlar om att prioritera och göra medvetna val. Inte om att sluta med allt roligt i livet. Och med små enkla val kan vi spara pengar utan att det kostar oss något.Här delar vi med oss av fyra enkla sparhack.

Här på bloggen pratar vi ofta om de stora spartipsen. Om hur man via att få ner boräntan kan spara tusenlappar varje år, eller hur onödiga avgifter sänker vår pension. Och det är klart att vi ska börja med de största pengatjuvarna först, men i vår vardag finns det massa, kanske ännu enklare spartips, som tillsammans kan få dig att sänka dina utgifter med tusenlappar varje månad. Låt oss gå igenom några:

Ta med matlåda…

Det kan låta tjatigt med det tål att upprepas. En genomsnittlig utelunch i Sverige kostar cirka 100 kronor. Tar du med dig lunchlåda blir kostnaden omkring 30 kronor, enligt konsumentverkets schablonberäkningar. En besparing på 70 kronor om dagen. Jobbar du 48 veckor blir det alltså en årlig besparing på hela 16 800 kronor. Det är förstås svårt att i ett slag gå från att varje dag äta lunch ute till att alltid ta med sig en lunchlåda, men visst blir man lite motiverad. Jag är själv urdålig på att ta med matlåda, men med dessa konkreta siffror får även jag svårt att komma på ursäkter till att inte göra det. 16 800 kronor på ett år innebär att man kan öka sitt månadssparande med 1 400 kronor per månad. En summa som med hjälp av ränta på räntan kan växa till 240 000 kronor på tio år.

…och ät mer växtbaserat

Kött kostar en hel del och genom att äta vegetariskt ett par dagar i veckan sparar du både pengar och miljö. Baljväxter är fullproppade med proteiner och i många fall är de lika järnrika som kött, samtidigt som priset per portion bara är några kronor.

Sätt menyn från soffan…

Mat är en av familjens största utgifter, men det finns många sätt att matshoppa smart. Ett tips är att planera dina inköp och skriva en veckomatsedel, så att du slipper dyra panikinköp. Var heller inte hungrig när du handlar. Hur ofta har man inte stått där i affären, vrålhungrig och trött och fallit för en massa onödiga frestelser. För mig funkar det mycket bättre att handla mat på nätet. Det blir mer genomtänkt eftersom jag i lugn och ro kan planera mina måltider och inköp.

…men se samtidigt upp med soff-shoppingen

Visst är det bekvämt att slippa springa runt i en massa affärer och istället sköta inköpen på rygg i soffan. Men, handen på hjärtat, är det inte lite väl enkelt att spendera pengar ibland?

Använd dig av kreditkort med bonuspoäng

När du väl shoppar, använd då gärna ett kreditkort. Praktiskt taget alla kreditkort har någon form av bonusprogram och välj det kort som har de förmåner som passar dig bäst. Och se till att du alltid betalar fakturan innan räntan börjar dras. Annars förvandlas detta sparhack snabbt till en pengafälla.

Vilka är dina bästa sparhack?

//Johanna

Relaterade inlägg