Varför inte låta Warren Buffett ta hand om dina pengar?

Warren Buffett klassas av många som världens bästa investerare genom tiderna. Med en avkastning på i snitt 22 % per år i 50 år (källa: Berkshire Hathaways investerarbrev 2014) har den snart 85-årige Buffett lyckats ackumulera kapital som ingen annan. Inte undra på att han kallas för ”The Oracle of Omaha”. Sedan 1965 har Berkshire Hathaways aktiekurs stigit med 1 826 163 %! Hade man investerat 10 000 kronor i Berkshire Hathaway 1965 hade det alltså varit 183 miljoner kr idag. Ett sparande på 1000 kr per år hade givit 99 miljoner kr. Fundera över det ett tag. Sedan blir det givetvis svårare för Berkshire att slå marknaden ju större kapital de behöver placera. Det är även på sin plats att påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning (läs mer längst ner i inlägget). Men man kan inte låta bli att imponeras över utvecklingen som rätt strategi kan ge.

Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaways utveckling under 50 år

Börsen är naturligtvis full av ”om jag hade investerat”-exempel (där kanske Apple är mest använt) men skillnaden med Berkshire Hathaway är att det praktiskt sett är ett investmentbolag som diversifierat sin portfölj, spridit riskerna och ändå lyckats få en otrolig överavkastning gentemot hela börsen.

En viktig poäng att ta med sig är att när du köper aktier i ett bolag som Berkshire Hathaway betalar du endast ett courtage, en gång. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och låta världens bästa investerare sköta dina pengar åt dig, helt gratis. Det är något att tänka på när man sitter med en rådgivare på en bank och ska betala en viss procentsats varje år för deras tjänster.

Berkshire Hathaways 10 största innehav

Vill du hellre själv välja ut några bolag ur portföljen? Nedan är Berkshire Hathaways största innehav vid årsskiftet.

Har du inte kommit igång med amerikansk aktiehandel? Du gör det enkelt här!

Berkshire Hathaways 10 största innehav per 2014-12-31
Värdepapper Verksamhet Börs Värde* Utv 2014**
KS Wells Fargo Finans us $26,5 mdr 20,8%
KS Coca-Cola Dryck us $16,9 mdr 2,2%
KS American Express Finans us $14,1 mdr 2,6%
KS Bank of America Finans us $12,5 mdr 14,9%
KS IBM IT us $12,3 mdr -14,5%
KS Wal-Mart Stores Detaljhandel us $5,8 mdr 9,2%
KS Procter & Gamble Dagligvaror us $4,7 mdr 11,9%
KS U.S. Bancorp Finans us $4,4 mdr 11,3%
MÄKL Munich Re Återförsäkring de $4,0 mdr 3,5%
KS Goldman Sachs Finans us $2,5 mdr 9,4%

MÄKL: Handlas via telefonorder till mäklarbordet – 08-562 250 00. Se kostnad för courtage i prislistan.
* Innehavets värde i Berkshire Hathaways portfölj per 2014-12-31. Källa: Berkshire Hathaways investerarbrev 2014
** Utveckling under 2014. Utvecklingen gäller i lokal valuta. Källa: Avanza, Bloomberg

Warren Buffetts 10 bästa investeringstips

CNBC publicerade 2013 en artikel som samlade 10 bra tips från investeringsgurun:

1. ’Det är mycket bättre att köpa ett fantastiskt företag till ett hyfsat pris än att köpa ett hyfsat företag till ett fantastiskt pris.’
(Berkshire Hathaways investerarbrev 1989)

2. ’Regel nr 1: Förlora aldrig pengar. Regel nr 2: Glöm aldrig regel nr 1.’
(”The Tao of Warren Buffett” 2006)

3. ’Vår strategi är lönsam mycket tack vare avsaknaden av förändring snarare än förändring. När det gäller Wrigleys tuggummi är det avsaknaden av förändring som tilltalar mig. Jag tror inte att internet kommer att påverka produkten. Det är den typen av verksamheter jag gillar.’
(Businessweek 1999)

4. ’Jag försöker köpa aktier i företag som är så fantastiska att en idiot kan leda dem. Förr eller senare lär det nämligen hända.’
(Paneldiskussion 2008)

5. ’På aktiemarknaden behöver du inte satsa på allt. Du kan vänta på rätt läge. Problemet när du investerar andras pengar är att alla ropar ”Satsa, din dumbom!”.’
(”The Tao of Warren Buffett” 2006)

6. ’Pris är vad du betalar; värde är vad du får. Oavsett om vi pratar om strumpor eller aktier gillar jag att köpa kvalitet när det säljs till rabatt.’
(Berkshire Hathaways investerarbrev 2008)

7. ’Räkna aldrig med att göra en bra försäljning. Vänta istället med att köpa tills att priset är så pass attraktivt att även en försäljning till mediokert pris ger bra resultat.’
(”Buffett: The Making of an American Capitalist” 1995)

8. ’Om du förstod ett företags verksamhet och dess framtid fullt ut skulle du behöva en väldigt liten säkerhetsmarginal.’
(Berkshire Hathaways årsstämma 1997)

9. ’Vi har länge tyckt att den enda poängen med aktieanalytiker är att få spådamer att se bra ut. Jag och Charlie [Munger] tror fortfarande på att kortsiktiga analyser är giftiga och skulle behöva låsas in på ett säkert ställe, utom räckhåll för barn och vuxna som beter sig som barn på marknaden.’
(Brev till aktieägarna 1992)

10. ’Vi får inte betalt för att vara aktiva, utan för att ha rätt. Hur länge vi kan vänta på att få rätt? Vi kan vänta på obestämd tid.’
(Berkshire Hathaways årsstämma 1998)

Böcker

The Intelligent Investor
The Intelligent Investor

Bra böcker om värdeinvesteringar är det inte brist på. En bok som Buffett dock har kallat för ”den bästa boken om investeringar som någonsin skrivits” är The Intelligent Investor, skriven av Buffetts mentor Benjamin Graham.

The Warren Buffett Way
The Warren Buffett Way

En annan bok vi rekommenderar att läsa är The Warren Buffett Way av Robert G. Hagstrom. Boken försöker kartlägga de principer och strategier som gjort Warren Buffett till världens rikaste investerare.

The Snowball: Warren Buffett and The Business of Life
The Snowball

Buffett har varit väldigt restriktiv med att ge tillstånd att skriva biografier. The Snowball: Warren Buffet and the Business of Life, skriven av Alice Schroeder, är undantaget som vann priset för Årets bok 2008 av bland annat The Washington Post och Financial Times.

Investerarbrevet

Buffetts brev till aktieägarna som han släpper vid varje årsrapport är alltid riktigt intressant att läsa. Den senaste upplagan innehåller Warren Buffetts och Charlie Mungers (Buffetts högra hand) syn på de senaste 50 åren och vad de förväntar sig av de kommande 50 åren. Läs investerarbreven här (nej, de lägger inte så mycket pengar på webbdesign).

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg

Kommentarer

29 svar till “Varför inte låta Warren Buffett ta hand om dina pengar?”

 1. Jag vill handla BRK, men jag har ett ISK-konto vilket komplicerar skattevillkoren vid handel med utländska aktier. Dessutom är courtaget rätt högt

  • Hej! Skatten är inte annorlunda från när man handlar med svenska aktier förutom vid utdelning (då dras 15% av utdelningen i utländsk källskatt, något man sedan automatiskt får tillbaka – upp till ett visst belopp om man har kapitalunderskott i deklarationen – läs mer på Gustavs aktieblogg). Berkshire ger dock ingen utdelning (åtminstone för tillfället), så det behöver man inte tänka på just nu.
   Vänligen,
   Daniel

   • Tack för länken! Det var mest skatten vid försäljning jag tänkte på. Eller behöver man bara betala 15% vid utdelningar? Jag kanske har missförstått det hela.

    • Ojdå, jag missade att det var nästan exakt det du sa. Får skylla på tiden. Men då blev det ju genast mer aktuellt att handla utländskt! Tack för förklaringen 🙂

    • Det gäller endast vid utdelningar. Du betalar ingen skatt vid försäljning i ett ISK, oavsett om du gjort vinst eller förlust. Med vänlig hälsning,
     Daniel

  • P/B är runt 1.4, kan variera under året. Så du betalar en premie på 40% på det bokförda substansvärdet. Men företaget själva gör återköp av aktier till 1.2 gånger det bokförda värdet då de har lite hävstång. Visst, det köps med premie. Men BRK får ibland riktigt fina erbjudanden att köpa upp företag, och det bokförda värdet är inte alltid vad aktierna skulle få på den öppna marknaden.

 2. Hur ser det ut med förvaltningsavgifter och andra tillkommande avgifter? Hur mycket skulle den samlade kostnaden bli gentemot en investering i t.ex. Avanza Zero?

  • Då Berkshire Hathaway är ett börsnoterat bolag och ingen fond så betalar du inga sådana avgifter. Det enda du betalar är courtaget vid köpet. Vid köp i Avsnza Zero betalar du aldrig någonting.
   Vänligen, Daniel

   • Man måste väl ändå betrakta ett investmentsbolags utgifter i form av löner och annat som en sorts förvaltningsavgift? Gissar att den i princip samtliga lite större investmentbolag utgör en mycket mindre andel än i en aktivt förvaltad fond dock.

 3. Värt att notera från Warrens brev I år – lite kortfattat:

  ”For those investors who plan to buy Berskhire and sell within a year or two after their purchase, I can offer no assurances, whatever the entry price.”

  Movements of the general stock market during such abbreviated periods will
  likely be far more important in determining your results (than the change in the underlying value of the Berkshire assets).

  Since I know of no way to reliably predict market movements, I recommend that you purchase Berkshire shares only if you expect to hold them for at least five years.

  Those who seek short-term profits should look elsewhere.

  Another warning: Berkshire shares should not be purchased with borrowed money. There have been three times since 1965 when our stock has fallen about 50% from its high point.

  Someday, something close to this kind of drop will happen again, and no one knows when. Berkshire will almost certainly be a satisfactory holding for investors. But it could well be a disastrous choice for speculators employing leverage.”

 4. Hej,

  Hur köper jag aktier i Berkshire Hathaway och hur mycket betalar jag i courtage?

  Mvh

  Mia

 5. Så om jag förstått det hela rätt så köper man aktier i investmentbolaget Berkshire Hathaway? Vad är smartast, att köpa via ISK eller aktie/fondkonto?

 6. Jag uppskattar att Ni ger mig fakta om olika perspektiv inom fonder m.m. Eftersom, jag är en totalt nybörjare när det gäller fonder och dylikt. Tack så mycket!

 7. Vad är minsta aktiepost? Jag är alldeles för novis för att läsa ut det själv.

  • Det minsta du kan köpa är en aktie. Det finns inga börsposter eller dylikt längre.

 8. Såg inte att jag kunde göra en egen fråga, sorry.

  Kan man inte köpa denna aktie om man har en kapitalförsäkring? Är det bara aktie/fondkonto eller ISK som gäller?

  • Hej Björn!

   Jo då det går utmärkt även i en Kapitalförsäkring.

   Vänligen,
   Daniel

 9. han studerade i universitetet med min lärare samma skolan. min bror ochså studerade i universitetet för affärsmän.

 10. Den typiske ägaren av Berkshire Hathaway på Avanza >10 miljoner kr i kapital. Räknar ni med de som äger Berkshire Inc Class B aktier då också?

  • Hej David,

   Ja vi räknar även med B-aktier. Dock så är det den mest överrepresenterade kundgruppen, dvs inte flest i nominellt antal. Men kunder med över 10 miljoner äger i större utsträckning BRK än andra kundgrupper.

   Mvh,
   Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.