Vi firar nationaldagen genom att reflektera över året som gått

Idag firar vi Sveriges nationaldag och har så gjort sedan 1983 då dagen officiellt blev vår nationaldag. Dessförinnan var det svenska flaggans dag och firades inofficiellt som vår nationaldag sedan 1916. Den dagen föregicks i sin tur av Gustafsdagen som firades då Gustav Vasa valdes till kung denna dag år 1523. Men om vi tar ett lite mer kortsiktigt perspektiv, närmare bestämt senaste året, så vill jag kika närmare på vad som hänt på börsen sedan fjolårets nationaldag.

Börsen senaste året

OMXS30 har sjunkit -4,8% senaste året och det mer breda indexet OMXSPI som utgörs av Stockholmsbörsens 368 aktier har fallit tillbaka mer modesta -2,1%. Räknar vi däremot med årets utdelningar så orkar OMXSPI strax över nollan. Så ett förlorat år avkastningsmässigt för börsen som helhet men betryggande nog finns alltid aktier som är sin egen lyckas smed. Max drawdown under året har varit -11,8% alltså skillnaden mellan den högsta och lägsta punkten under året,

 

Vilka aktier har gått bäst senaste året?

Vi har nu lagt ytterligare ett år till handlingarna och då är det alltid intressant att sätta sig ned och reflektera över vad som hänt och vilka bolag som varit movers/laggers eller backar och forwards för att ta en sportanalogi som jag egentligen inte behärskar.

I OMXS30 som är de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och utgör cirka 60% av hela börsens totala marknadvärde så är det SCA som kniper förstaplatsen med en uppgång på +64%. Silvermedalj går till Swedish Match som gett sina aktieägare en totalavkastning på +48% och sist men inte minst bilsäkerhetsbolaget Autoliv som är aktuell med sin avknoppning av affärsområdet Electronics i nya bolaget Veoneer som avkastat +40%.

I OMXSPI som är Stockholmsbörsens breda index så är det mobilspelsbolaget G5 Entertainment som är etta med en uppgång på +180%. Tätt följt av Wilson Therapeutics som stigt +177% efter ett bud på bolaget och sist men inte minst Oncopeptides som avancerat +165%. Jag sa ju nyss att det är intressant att en dag som denna reflektera lite grann, just det gör jag när jag tittar på G5 Entertainment och ser att bolaget lyckats ge sina aktieägare en avkastning på 1698% senaste 3 åren. Som jämförelse kan sägas att Stockholmsbörsen avkastat 99,1% senaste 20 åren eller +3,5% årligen ex. utdelning. Det jag reflekterar över är att det räcker med en eller i bästa fall några aktier i portföljen som går bättre än index för att ge portföljen förutsättningar att lyckas slå index.

En liten utsvävning på det temat lånar jag från USA, världens största kapitalmarknad, och e-handelsgiganten Amazon. Bolaget börsnoterades i maj 1997 och redan första året lyckades aktien stiga över 1000%. Då hade nog många, förståeligt nog, tagit hem vinsten men för den som vågade tro på bolaget och framtidsutsikterna så belönades denne med ytterligare närmare 80 000 %. Min poäng är att det alltid kommer att finnas bolag som orkar växa i ur och skur och vara sin egen lyckas smed. Siffran ovan som visar börsens utveckling senaste 20 åren kan vara lite nedslående men alla spännande bolag som gett en fenomenal avkastning agerar motvikt. Det är lite av charmen med aktier, att hitta guldkornen.

Aktierna på Stockholmsbörsen som stigit mest senaste året (klicka för att förstora)

 

Leta fram dina egna guldkorn

Använd vår Aktielistan för att filtrera fram aktier som faller dig i smaken. Här har du möjlighet att komponera ihop en egen filtrering baserat på olika nyckeltal, multiplar och indikatorer varpå det nästintill finns obegränsad möjlighet till egna skräddarsydda filtreringar. Det bästa av allt är att du kan dela filtreringen med nära och kära genom att generera en länk till just din filtrering.

Sist men inte minst..

Vill jag rikta ett stort tack till de 141 800 nya avanzianer som gett oss sitt förtroende det senaste året likväl som de 626 900 avanzianer vi redan var sparringpartner till dessförinnan. Det är ni som bygger vår affär och framgång likväl som ger oss ett existensberättigande och faktum är att en stor del av vår affär är uppbyggd på era tips, idéer och förbättringsförslag under åren.  Vi kommer fortsätta att förtjäna ert förtroende varje dag och med de orden vill jag önska dig en riktigt trevlig nationaldag och sommar.

 

 Vilken eller vilka aktier har varit dina polstjärnor i portföljen senaste året?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg