Welcome to the dark side

Ingen har väl missat dark mode? Att man enkelt kan växla över hela OS:et och apparna till att visas i dark mode (via mobilens inställningar). Och ni, våra älskade kunder, har önskat och önskat att vi ska möjliggöra dark mode i appen – nu gör vi det och lanserar dark mode i både iOS- och Androidappen!

Varför ska man använda dark mode?

Starkt blått ljus är något vi normalt blir piggare av. Så alla vi som tittar mycket i mobilen, eller ligger i sängen och slökollar om kvällarna, kan räkna med att bli lite mindre trötta i ögonen och få det lite lättare att somna om vi kör dark mode. Eller så kan man bara lockas av att ha årets mest hypade funktion på sin mobil – det räcker som skäl! 😉

Hur har vi gjort?

Vi var lite oroliga för att det skulle ta mycket tid att underhålla två färglägen, men tycker själva att vi har hittat en rätt bra lösning för att undvika det – något vi kallar semantiska färger. Istället för att ange färger på element med den faktiska färgen så ger vi elementet en semantisk färg, som berättar vad färgen har för uppgift. Det semantiska färgnamnet pekar i sin tur på två färger, en för ljust läge och en för mörkt läge.

Alla de här semantiska färgnamnen, och vad de pekar på, är samlat i en enda fil där vi enkelt kan uppdatera dem. Både apparna och webben hämtar sina färger från filen och därmed undviker vi även att det ser olika ut i våra olika plattformar.

Hur får jag dark mode i appen?

Din telefon behöver vara uppdaterad, t.ex. behöver du ha iOS13 för iPhone, och sedan senaste appversionen. Sedan slår du bara på mörkt läge/dark mode i telefonens inställningar och vips så har du en härligt mörk Avanzaapp!

Framtiden?

Nu mäter vi hur många som använder dark mode och så tar vi emot feedback från er kunder, så berätta gärna här i kommentarsfältet vad ni tycker. Baserat på det kommer vi säkert ändra och uppdatera en del färger. Och sen lite längre fram kanske vi är redo för ännu fler färgscheman. Stay tuned!

/Josefin Tufvesson, Produktägare Designsystemteamet

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg