Welcome to the dark side

Av Avanza

31 okt 19

Share

Ingen har väl missat dark mode? Att man enkelt kan växla över hela OS:et och apparna till att visas i dark mode (via mobilens inställningar). Och ni, våra älskade kunder, har önskat och önskat att vi ska möjliggöra dark mode i appen – nu gör vi det och lanserar dark mode i både iOS- och Androidappen!

Varför ska man använda dark mode?

Starkt blått ljus är något vi normalt blir piggare av. Så alla vi som tittar mycket i mobilen, eller ligger i sängen och slökollar om kvällarna, kan räkna med att bli lite mindre trötta i ögonen och få det lite lättare att somna om vi kör dark mode. Eller så kan man bara lockas av att ha årets mest hypade funktion på sin mobil – det räcker som skäl! 😉

Hur har vi gjort?

Vi var lite oroliga för att det skulle ta mycket tid att underhålla två färglägen, men tycker själva att vi har hittat en rätt bra lösning för att undvika det – något vi kallar semantiska färger. Istället för att ange färger på element med den faktiska färgen så ger vi elementet en semantisk färg, som berättar vad färgen har för uppgift. Det semantiska färgnamnet pekar i sin tur på två färger, en för ljust läge och en för mörkt läge.

Alla de här semantiska färgnamnen, och vad de pekar på, är samlat i en enda fil där vi enkelt kan uppdatera dem. Både apparna och webben hämtar sina färger från filen och därmed undviker vi även att det ser olika ut i våra olika plattformar.

Hur får jag dark mode i appen?

Din telefon behöver vara uppdaterad, t.ex. behöver du ha iOS13 för iPhone, och sedan senaste appversionen. Sedan slår du bara på mörkt läge/dark mode i telefonens inställningar och vips så har du en härligt mörk Avanzaapp!

Framtiden?

Nu mäter vi hur många som använder dark mode och så tar vi emot feedback från er kunder, så berätta gärna här i kommentarsfältet vad ni tycker. Baserat på det kommer vi säkert ändra och uppdatera en del färger. Och sen lite längre fram kanske vi är redo för ännu fler färgscheman. Stay tuned!

/Josefin Tufvesson, Produktägare Designsystemteamet

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

29 svar till “Welcome to the dark side”

 1. Kul med dark mode! Tyvärr verkar det inte fungera för mig. Har iOS 13.2, uppdaterade Avanza-appen senast igår (30/10) och har darkmode påslaget på telefonen. Any ideas?

  • Dark mode släpptes idag så du behöver nog uppdatera den igen. 🙂 Glöm inte att stänga appen helt (swipea bort den) och öppna den igen. Detta för att rensa cashen osv.

  • Hej! Darkmode fungerar med Android 10 och det verkar inte stödjas av Huawei p20 än tyvärr.

  • Hej Emil, för min del med samma mobil funkar det. Jag ominstallera appen tog även bort den från att rulla i bakgrunden sedan funkar det.
   Mvh Kennert

 2. Ni vet väl om att kan kan kolla om vanliga windows/mac/linux OS:et är i dark mode också? Hade vara ypperligt om webben också stödjer dark mode…

  if (window.matchMedia && window.matchMedia(’(prefers-color-scheme: dark)’).matches) {
  // dark mode
  }

 3. Verkar ej fungera för mig heller. Razer Phone 2.
  Uppdaterade Avanza idag, startade om telefonen för säkerhets skull och aktiverade mörkt läge både i Android och i Nova launcher, men icke.

 4. Tackar! Funkar fint på min Samsung Galaxy S8! Behövde bara stänga av appen och uppdatera avanza innan det blev svart som natten!

 5. Funkar för mig iOS 13.1.3, med dark mode aktiverat.

  Kommer detta även till webben? Tänkte senast igår att det hade varit trevligt.

 6. Verkar inte funka på telefonen OnePlus 5T heller. Tror den kör Oxygen(någon light-version av Android om jag inte minns helt fel.)

  • OP5T kör Android 9 i dagsläget och kommer inte få Android 10 förrän Q2 2020 (vilket verkar krävas för Dark mode i Avanzas app).

 7. Förstår inte varför alla som nu lanserar Dark mode endast gör det tillgängligt för nyaste Android och iOS. Det kan ju inte finnas några som helst hinder för att göra det som en inställning i appen istället som alla kan använda? Sen kan ju den inställningen då också få ta hänsyn till systeminställningen rörande Dark mode om man kör nyaste Android/iOS, det är ju uppenbarligen möjligt.

  Jag tycker det är toppen att Avanza lanserar detta, hade gärna sett det på hemsidan också, men det kan ju dröja länge innan majoriteten användare har Android 10. Jag personligen har väntat på detta länge och är ganska besviken att jag behöver köpa ny telefon eller vänta uppåt ett år för att få tillgång till det.

 8. Ni som inte har senaste androidversionen. Ladda ner appen Dark mode från Google play. Välj inställning: Night mode. Då får ni mörkt tema på avanza appen. Gör så att flera appar får dark mode. Jag kör en S7 med Nougat, och avanza appen blir mörk

 9. Om man loggar in i appen med fingeravtryck är den popup-rutan fortfarande vit. Hade varit trevligt om den också var mörk så blir man inte flashad varje gång men ska logga in i appen ?

 10. Jag har telefonen i mörkt läge men vill ha appen i ”vanligt läge” då jag har svåtärt att läsa och urskilja siffrorna i det mörka läget. Vill dock inte behöva ställa om hela telefonen varje gång jag går in i appen så får använda mig av hemsidan tills detta finns som alternativ, eller har jag missat något? Hittar inte i inställningar att det går att stänga av mörkt läge trots att telefonen i övrigt är satt i mörkt läge.

 11. Hej, jag ogillar faktiskt dark mode och har försökt att stänga av den utan att lyckas. Hur gör man det på Android 9?

 12. Jag tycker inte att den ska vara kopplad till iOS-inställningen. Man borde få välja själv. Jag föredrar dark mode på de felsta appar. Men gillar mer er standard/vita verision och vill behålla dark mode i iOS.

 13. En hel del folk sitter idag framför 2 eller 3 kanske 4 skärmar på kontoret och då vill man gärna ha mörkertema på programmen/sidorna man är inne på. Det ljusa bara sticker i ögonen när man har fler skärmar. Så det vore otroligt tacksamt att få mörkertema även för windows användare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.