245 days and counting…

När jag var yngre upplevde jag det som svårt att investera och placera mina pengar. Då kändes det tryggt att boka ett möte med en ”rådgivare” (läs säljare) på banken. Jag gav mitt fulla förtroende till en kostymerad bankperson och mina pengar hamnade i de fonder som föreslogs.

Vad min dåvarande arbetsgivare valde att göra med min tjänstepension hade jag ingen susning om. Mina investeringar fick ligga och damma helt orörda tills den dagen då jag började förstå att mina pengar är mina, och jag kände mig klok nog att kunna placera dom själv.

Under tiden klev två nya spelare in på den ekonomiska marknaden – ”internet” och ”transparent informationsspridning”. Det som tidigare kändes svårt och bökigt är numera inte svårare att förstå än en serietabell i fotboll, och det finns massor med inspiration att hämta för att göra väl genomtänkta placeringar. Nu när jag dessutom kan sköta och bevaka hela min portfölj med mobilen så blir det riktigt kul! Det känns som att ha pengarna i fickan igen.

Dag 1: Begär flytt av min tjänstepension

För drygt ett halvår sedan så bestämde jag mig för att jag ville flytta över min tjänstepension från ett större pensionsbolag till ett tjänstepensionskonto som jag själv kontrollerar. Kontot som jag vill flytta är idag av en betydande summa, och turerna kring flytten har varit och är fortfarande helt otroligt påfrestande.

Först kämpade jag i sex månader med att fylla i rätt blanketter på ett tillfredsställande sätt. Min gamla arbetsgivare har nämligen kopplat på en extern pensionsförvaltare som agerar som något slags filter innan blanketterna kan skickas in till pensionsbolaget. Denna person hävdar att jag gör fel på fel på fel när jag och vår VD fyller i dessa obligatoriska blanketter. Då vill jag flika in att varken jag eller VD på Avanza är av den naturen som tycker det är särskilt svårt att fylla i en blankett. Vi brukar lyckas med den uppgiften rätt ofta 🙂

Blankett-pingis

Denna ”blankett-pingis” måste spelas med fysisk post som boll, vilket gör ledtiderna väldigt långa. När alla kråkorna till slut var på rätt blankett, i rätt ordning, så uppgav man att den kompletta blanketten försvunnit med posten och det var bara att börja om igen. För att korta ner ledtiderna tog jag själv kontakt med firmatecknare för min gamla arbetsgivare och förklarade vikten av att få in rätt underskrifter.

”Trägen vinner” brukar jag tänka, och sju månader efter att jag påbörjade detta så har nu pensionsbolaget fått alla nödvändiga papper. Det fick jag nämligen reda på för två veckor sedan via ett brev. Där det också stod att de kommer flytta 81% av mitt kapital. 19% av mina pengar kommer alltså ligga kvar hos det gamla pensionsbolaget den dagen flytten är gjord. Enligt dem går insättningar som är gjorda innan 2006 nämligen inte att flytta.

Dag 245: Den faktiska flytten påbörjas. Om två veckor.

De goda nyheterna var dock att de nu skall påbörja min flytt! Men för säkerhets skull ger de mig två veckor att ångra mig… Därefter kan det ta ytterligare 60 dagar innan flytten är klar.

Flera av mina kollegor och kompisar tycker jag ska ge upp efter som jag garanterat kommer straffas med orimliga flyttavgifter. Personligen så tycker jag inte det borde kosta mer att avsluta en tjänst än vad det kostar att starta upp den, men jag vet ju att så inte kommer vara fallet.

Jag känner ändå att jag att jag måste göra detta efter som jag inte vill ha min pension hos ett företag som straffar de som inte är nöjda med deras produkt genom att ta deras pension som gisslan. Jag vill ju som sagt bara att min pension ska vara min!

Nu hoppas jag verkligen att jag är på slutspurten i detta ärende, men hittills har jag inte sett några indikationer på att flytten är påbörjad. Den mentala mjölksyran är helt klart kännbar efter 245 dagar, men nu kan det väl ändå inte vara långt kvar till mål. Eller?

/Robin Bergh, Team Handel

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg