3 enkla steg: Så kommer du igång med din nya tjänstepension

Av Avanza

01 jun 21

Share

Än en gång vill jag önska dig varmt välkommen som tjänstepensionssparare hos oss. Jag vill också ge dig en glad nyhet – när du nu är kund hos oss har dina pengar riktigt bra förutsättningar att växa.

Tjänstepension är den pension som din arbetsgivare betalar in till dig. När vi pratar med kunder får vi ganska ofta höra att många tycker att pensionssparande är invecklat och svårt att relatera till här och nu. Det är kanske inte så konstigt eftersom pensionen ligger ett antal år framåt i tiden för de allra flesta. Men att ägna lite tid åt sin tjänstepension med jämna mellanrum kan ändå vara bra. Tänk på att det är dina pengar som du ska leva på i framtiden – se det som din framtida lön. Så hur kan du börja?

Annons

  1. Logga in och bekanta dig med sajten. Om du går in på ”Min ekonomi” och väljer ditt tjänstepensionskonto så kan du se hur dina pensionspengar är placerade och följa värdeutvecklingen. Du loggar enkelt in med Mobilt BankID här – eller ladda ner vår app.
  2. Vill du ändra hur dina tjänstepensionspengar ska investeras? Oftast har din arbetsgivare valt en färdig entrélösning där dina pensionspengar investeras om du inte väljer andra fonder själv. Vill du själv välja hur dina pengar placeras kan du hitta fondinspiration här. Men du behöver inte placera om dina pengar om du inte vill.
  3. Se över dina pensionspengar regelbundet. Sätt som rutin att du loggar in och kollar till dina pengar en gång i halvåret för att följa värdeutvecklingen. För att du ska slippa gå runt och tänka på när det är dags kan du ju kanske lägga in en påminnelse i din kalender.

Du behöver inte förstå allt

Att bry sig lite mer om sin pension är inte så svårt. Du behöver inte förstå allt kring hur pensionssystemet i Sverige fungerar, det är överkurs för de allra flesta. Men du ska faktiskt leva på dina pensionspengar i framtiden och fokus framöver är att de ska växa på bästa möjliga sätt – börja så. Eftersom du redan nu har ditt pensionssparande hos oss så har du låga avgifter och dina pengar har goda förutsättningar att växa. Vill du dessutom lära dig mer om sparande och investeringar finns Avanzapodden, Avanzabloggen och Avanza Akademin.

Så vad ska du ta med dig från denna korta text? Prova logga in så att du kan se dina tjänstepensionspengar och hur ditt sparade utvecklas. Det kan bidra till att du börjar intressera dig för din pension, och det är en riktigt bra start.

Lycka till!

/Daniel Jacobson, pensionsspecialist

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg