Så får du en högre tjänstepension – 3 enkla tips

Av Avanza

27 sep 22

Share

Varför är tjänstepensionen så viktig? Hur stor del av din framtida lön kommer därifrån och vad kan man göra för att få ut det mesta av den? Här delar vi våra bästa tips!

Först och främst, vet du vad en tjänstepension är? Det är ingen fara om du inte gör det, låt oss reda ut det här och nu.

Vilka delar består pensionen av?

Tjänstepension är den pensionen du får av din arbetsgivare. Det är inte alla arbetsgivare som erbjuder sina anställda tjänstepension men de flesta gör faktiskt det. Det är en enormt viktig del av vår framtid och de pengarna vi ska leva på när vi går i pension. Tjänstepensionen är ett komplement till den allmänna pension som man tjänar in när man arbetar och betalar skatt. Utöver dessa två delar har vi också det privata pensionssparandet som vi väljer att spara till oss själva.

För många av oss kommer tjänstepensionen att vara ett av de absolut största och mest långsiktiga sparandet vi har. Detta eftersom att vi i regel tjänar in tjänstepension redan från 25 års ålder och sedan under hela arbetslivet.

Annons

Så får du koll på just din pension

Det enklaste sättet att få en överblick över hela sitt pensionssparande är att logga in på Minpension.se. Här ser du även din allmänna pension, och tjänstepension som du tjänat in från tidigare arbetsgivare.

Om du har din tjänstepension hos oss så kan du även logga in på hemsidan eller i appen för att se hur mycket du har fått avsatt och sparat ihop. Du kan även samla dina avslutade tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare hos oss genom att använda Pensionsjakten. Här kan du se hur du gör och vilka pensioner du kan flytta.

3 tips som kan ge dig en högre tjänstepension

  1. En enkel sak du själv kan göra för att få ut mer i pension är att inte betala för höga avgifter på vägen dit. Till exempel kan du se över avgifterna på de fonder du sparar i och flytta gamla tjänstepensioner med dyra skalavgifter som äter upp dina pengar. Om du vill flytta en gammal tjänstepension så kan du använda vårt verktyg Pensionsjakten.
  1. Fråga din arbetsgivare om hur tjänstepensionen ser ut och fungerar på just din arbetsplats. Det kan handla om vilken avsättning du får varje månad eller andra viktiga delar som är bra att förstå.
  2. Om du vill lära dig mer om din tjänstepension och andra delar som kan öka din framtida lön så kan du lära dig om det (och mycket annat) i Avanza akademin.

Stort lycka till!

/Fredrik Petersson, Kundansvarig Avanza Pension

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg