4 viktiga saker att se över i en bolagsrapport

Av Felicia Schön

22 jan 24

Share

Varje kvartal släpper börsnoterade bolag rapporter där de visar hur det har gått för företaget. Genom att läsa bolagsrapporten kan du bilda dig en uppfattning om hur företaget presterar och om värdet på bolagets aktie. I förlängningen kan du skaffa dig en uppfattning om hur kursen kommer utvecklas i det korta och/eller i det långa perspektivet.

Så vad ska man egentligen kolla på i dessa rapporter? För att det inte ska bli överväldigande har jag valt ut fyra punkter som jag själv främst kollar på.

Annons

4 viktiga punkter att titta på i bolagsrapporten:

 • Vd-ordet
  Enligt mig är det här en av de mest intressanta delarna där periodens händelser sammanfattas och kommenteras. Vad har gått bra eller mindre bra, varför har det varit så? Kom ihåg att vara källkritisk, hur har du själv uppfattat periodens händelser?
 • Det finansiella resultatet
  Se hur bolagets presterat mot sina mål. Stirra dig inte blind på siffran i sig, utan kolla närmare på varför resultatet rört sig som det gjort. Titta på resultaträkning, balansräkning och kassaflödet.

Här kan du se hur du tolkar de 8 vanligaste nyckeltalen.

 • Branschspecifika utmaningar
  Alla branscher tampas med olika utmaningar och många bolag är känsliga för makroekonomiska förändringar. Ofta är det något som är särskilt intressant inom respektive bransch. Det kan till exempel vara problematik kring utbud eller efterfrågan av olika anledningar – under pandemin var det på många håll stora problem med utbudet och nu är det istället efterfrågan som är i centrum. Ett annat exempel är ökade räntekostnader och hur företagen hanterar det. Var lyhörd för vilka utmaningar dina bolag har.
 • Trender
  Personligen tycker jag att just trendspaningar är intressant att kolla på för att bilda sig en uppfattning kring bolagets position för framtiden. Vad kan man se för trender och är bolaget tidiga eller sena på bollen? Hur ser bolagets position ut i förhållande till konkurrenter? Är den historiska trenden generellt positiv eller negativ och inom vilka områden?

Tips!
Mitt bästa tips är att lära sig längs vägen. Första gången man läser en bolagsrapport kommer det sannolikt kännas snårigt och komplicerat, men jag lovar att det kommer kännas enklare och enklare. Övning ger färdighet och efter att du läst några rapporter kommer det vara lättare att känna igen sig och se trender.

Lyssna på bolagets rapportpresentation direkt i appen

På aktiesidorna får du alltid de senaste rapporterna direkt genom Quartr. Läs i lugn och ro – eller lyssna på rapportpresentationen för att få en känsla av stämningen, tonen och andras frågeställningar efter rapporten. Du kan också få en bra överblick genom att ta del av slides från bolagets presentation. Du hittar dem både i appen och på sajten i inloggat läge.

Se sex smarta verktyg som gör det enkelt att hänga med i rapportperioden här.

Är du nyfiken på vad som bubblar kring första kvartalets rapportperiod? Lyssna på det här poddavsnittet av Avanzapodden.

Lycka till med rapporterna!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg