6 smarta verktyg för rapportperioden

Av Felicia Schön

05 feb 24

Share

För att göra det både smidigare och roligare att hålla koll på rapportperioden finns det ett helt gäng med smarta funktioner i appen. Personligen använder jag alla men kan inte leva utan ”Nyheter & Forum” på aktiesidan. Vilken är din favorit?

1. Kalender – när rapporterar dina bolag?

I appen och på sajt under Min ekonomi –> Kalender kan du se vilken dag bolagen som du äger ska lämna rapport, ge utdelning eller ha bolagsstämma.

2. Aktieanalyser från Morningstar

När du är inloggad kan du ta del av över 1 000 aktieanalyser från Morningstar. Bland annat kan man ta del av Fair Value-estimat, vad pessimisterna (Bear) och optimisterna (Bull) har för argument.

Du hittar analysen på aktiesidan i inloggat läge. I appen ligger den under grafen i ”Översikt” och på sajten ligger den i menyn till höger på respektive aktiesida.

Här är en lista på alla bolag som har Morningstar-analyser. Läs mer om hur du kan få ut det mesta av analyserna i det här inlägget.

Annons

3. Nyheter & Forum

Under varje aktiesida finns det en flik som heter ”Nyheter & Forum” – här samlas alla förstahandsnyheter som skrivs om bolaget vilket gör det enkelt att snabbt hitta ny och relevant information. Under ”Just nu” i appen samlas alla nyheter i bolag som du äger. En stor favorit som jag själv använder dagligen, inte bara i rapportperiod.

4. Placera – analyser & företagskalendern

Ekonominyhetssajten Placera är bra på mycket men här är två tjänster som är extra bra.

  • Företagskalendern. Här får du koll på vilka datum alla bolag rapporterar.
  • Placeras aktieanalyser. Man ska alltid göra en egen analys, men man kan också kika på andras för att få en sammanfattning eller lite hjälp på traven.

5. Lyssna på bolagets rapportpresentation med Quartr

Om du föredrar att lyssna istället för att läsa, eller om du vill få en känsla av stämning, ton och frågeställningar efter en rapport, så kan du lyssna in på bolagets rapportpresentation direkt på aktiesidan med Quartr. Via Quartr är det även möjligt att få en bra överblick genom att ta del av slides från bolagets presentation, eller såklart rapporten i sin helhet. Du hittar dem både i appen och på sajten i inloggat läge. Superbra och smidigt, inte minst när man är på språng.

6. Nyhet! Rapport-pluppar i aktiegrafen

Vill du veta hur bolagets aktie har rört sig historiskt på rapportdagen? Nu kan du lägga till ”pluppar” i aktiegrafen som markerar då bolaget har rapporterat och gjort utdelningar. Du lägger till det under ”inställningar” på aktiesidan. Riktigt bra!

Varför göra det svårt när man kan göra det lätt?

Men vad är egentligen viktigt att kolla på i rapporterna? Felicia har listat fyra bra saker att se över när du går igenom en bolagsrapport här!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg