5 anledningar till att alla borde ha ett sparkonto

Av Felicia Schön

05 sep 23

Share

De som inte har ett sparkonto i sitt sparande går miste om sparandets stabila grund. Sparkonto är nämligen en sparform som passar alla under alla stadier i livet. Inte minst för bufferten. Trots det verkar sparkontots många fördelar ha kommit i skymundan. Alla borde ha ett sparkonto. Och här går jag igenom varför i 5 goda anledningar. Häng med!

5 anledningar att ha ett vanligt sparkonto (med schysst ränta!)

 1. Det är flexibelt och lättillgängligt
  En av de bästa sakerna med ett obundet sparkonto är att du kan använda pengarna när helst du behöver det. Sparräntan är oftast lite högre på ett bundet sparkonto, men nackdelen är att du inte kan ta ut pengarna förrän bindningstiden har löpt ut. Välj bara bundet konto om du är helt säker på att du inte kommer behöva pengarna under bindningstiden.
 2. Pengarna kan växa riskfritt tack vare sparräntan
  På sparkontot har du insättningsgaranti, vilket innebär att du inte kan förlora de pengar du sätter in. Till skillnad från börsen så svänger alltså inte värdet, utan det klättrar sakta men säkert uppåt – helt utan risk. Så hur mycket kan det växa då? Ha styrräntan som riktmärke för vad som är en riktigt bra sparränta och nöj dig inte med något som är 1 procentenhet lägre än det – exempelvis om styrräntan är 4% ska du förvänta dig en sparränta på minst 3%. 3. Du separerar dina vardagspengar från dina sparpengar
  För över pengarna till sparkontot direkt när lönen trillar in (eller ännu bättre, låter autogiro sköta överföringen). Då blir det enkelt att se vad du har att leva på under månanden efter ditt sparande dragits bort. Det är lättare att hålla sig till en budget om man inte ser pengarna.
 4. Det är perfekt för bufferten och kortsiktiga mål
  Ditt buffertsparande ska alltid ligga på ett obundet sparkonto så du kan använda pengarna när du behöver dem. Alltid på sparkonto (med ränta så de kan växa!) och aldrig på börsen. Ok?
 5. Pengar som ska investeras trivs bäst där
  Sparkontot är en aktiv investerares bästa vän. Såhär gör jag: varje månad går en summa direkt till automatiska fondköp och en summa till sparkontot. På sparkontot kan pengarna, dvs ”kassan” marinera medan jag tar tid på mig att fatta ett bra köp-beslut. Får jag en stor klumpsumma? Då får även den marineras lite medan jag bestämmer mig för vad jag ska göra med den.

Skaffa sparkonto hos oss och få schysst ränta

Utöver vårt eget sparkonto så samarbetar vi med sju andra aktörer som du kan spara hos. Här kan du se alla sparkonton och dess ränta just nu.

Länge leve sparkontot! Och om du inte redan hade ett så hoppas jag du har det nu.

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

De sparkonton vi erbjuder omfattas av den statliga insättningsgarantin* vilket innebär att du är garanterad ersättning om Avanza eller en av våra samarbetspartners går i konkurs. Ersättningen gäller för likvider upp till 1 050 000 SEK. Utbetalning sker av Riksgälden inom sju arbetsdagar från att insättningsgarantin trätt in *För Sparkonto+ Santander gäller norsk insättningsgaranti upp till ett belopp om 100 000 EUR per kontohavare och bank.

Relaterade inlägg