5 saker jag önskat jag hade vetat om sparande

Sparat för mycket, sparat för lite, sparat på fel ställe, satsat en hel månadslön på ”fel” aktie. Listan på de minor jag gick på när jag var ny med sparande och placeringar kan göras lång. Och den där första egna lägenheten, hade blivit verklighet betydligt snabbare om jag bara hade undvikit några rätt onödiga misstag. Idag gör jag mina misstag på andra områden, men det där med sparande det kan jag i alla fall nu. Så här kommer några tips på sådant som jag önskar att jag hade vetat innan jag satte igång:

Vänta inte på den perfekta tidpunkten

Den kommer aldrig. Oavsett om det handlar om att börja träna, äta nyttigare, eller börja spara. Jag är specialist på att skjuta upp saker. Ursäkterna är många. Jag är förkyld (farligt att träna), det är semester eller har precis varit (tillräckligt trist att semestern är slut, så måste få unna mig ett glas vin till maten). Med sparandet är jag dock benhård. Prick den 25e varje månad går en automatisk överföring från mitt lönekonto till mina olika sparanden. Storleken på överföringen har växlats upp i takt med att min ekonomi blivit bättre, men när jag började handlade det inte om många kronor. Jag fick dock in en god vana som det sedan varit relativt enkelt att bibehålla.

Sparkontot en risk över tid

Visst är sparkonto rätta platsen för min buffert eller sommarens semesterpengar. I det korta perspektivet är det såklart viktigast att pengarna är placerade stabilt. Sparar jag däremot till en guldkantad pension eller till en sommarstuga om 20 år, är fokus snarare på att pengarna ska växa och eftersom jag sparar så länge behöver jag inte bry mig om börsens tillfälliga svängningar. Här är breda fonder det enkla valet.

Sverige är inte världen

Sverige utgör en procent av världsindex och när jag tidigare i princip bara sparade i en Sverigefond, köpte jag med andra ord en ganska smal del av världen. Nu har jag istället en globalfond som bas i mitt långsiktiga sparande. Det är den bredaste typen av börssparande och jag blir inte beroende av en marknad, bransch, politiker. Jag får lite av allt.

Avgifter är som karies i tänderna

Gör inte så stor skada direkt, men får de jobba ifred gröper de ur mitt kapital över tid. Jag håller därför nere avgifterna och väljer i första hand billiga fonder med max 0,4% i avgift. Visst finns det dyrare fonder som år efter år levererat en överavkastning och varit värda sin högre avgift, men vilka det är kan vi aldrig veta på förhand. Dyrare fonder kräver därför mer intresse och att du utvärderar dem oftare. Annars är billiga indexfonder det naturliga valet.

De bästa affärerna görs i de sämsta av tider

Medan vi jublar över rean i favoritaffären skyr vi ofta rean på börsen. Statistiken är tydlig, vi sparar som minst efter en börsnedgång och mest efter en börsuppgång. När vi egentligen borde göra tvärtom, vi får ju köpa billigare. Så gjorde jag också tidigare, men nu ser jag till att undvika denna fälla genom att ha ett automatiskt månadssparande. Det gör att jag kan släppa alla tankar på att tajma marknaden och jag kan istället glädja mig vid såväl börsuppgång som börsnedgång.

Stort lycka till med sparandet!

Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg