5 snabba om pension

Pension är i mångas mening inte det hetaste ämnet. Men med tanke på hur viktigt det är att ha en bra pension tycker vi också att det är viktigt att man har koll på hur det funkar och vad man ska tänka på. Här går jag igenom fem snabba och enkla saker att lägga på minnet.

Hur mycket kommer man få ut när man går i pension?

Din pension består av tre delar; allmän pension (det du får från staten), tjänstepension (det du får av arbetsgivaren) och ditt privata pensionssparande (det du själv lägger undan). Hur mycket du får ut i pension per månad beror bland annat på hur länge du väljer att arbeta, hur stor din lön är, hur mycket du sparat själv och hur väl du placerat dina pensionspengar.

Själv brukar jag logga in på minpension.se för att få en samlad bild av mitt pensionssparande. Där kan man också göra en pensionsprognos för att se hur mycket man kan förvänta sig att få i pension.

Hur mycket behöver man spara för att få ut en bra pension?

Hur mycket bedömer du att du behöver leva på? När du tittat på din pensionsprognos kan du se om du tycker att det är tillräckligt. Om du upplever att du kommer behöva mer i pension behöver du själv spara ihop mellanskillnaden.

Här har Philip skrivit ett blogginlägg om hur du kan tänka kring pensionssparande.

Vad ska man tänka på när man placerar sina pensionspengar?

Avgifter, avgifter, avgifter. Dessa är ofta den största boven, så håll koll på avgifter för själva försäkringsskalet (kontot) och avgifterna för eventuella fonder som du placerar pengarna i. Fundera sen på vilken risk du vill ta. En tumregel är att ju längre tid du har kvar till pension, desto högre risk kan du ta.

Vet du inte vad du ska placera dina pengar i? Avanza Auto är en rätt så enkel tjänst där tar man bara ställning till hur länge man vill spara och vilken risk man är villig att ta, sen väljer man själv den specialfond som passar en bäst.

Vad händer med din tjänstepension om du dör?

Om du har valt att ha ett återbetalningsskydd så går din tjänstepension till din familj. Det kostar inget att ha återbetalningsskydd och förmånstagare kan vara:

  • maka eller make
  • sambo
  • registrerad partner
  • barn
  • styvbarn eller fosterbarn
  • tidigare make eller maka, registrerad partner eller sambo

Du kan välja bort återbetalningsskyddet men då får din familj ingenting om du går bort. Istället får du då ta del av så kallade arvsvinster – pengar från andra som inte heller har återbetalningsskydd – vilket kan göra att din pension blir så mycket som 10% högre. Så tänk efter om du vill ha återbetalningsskydd eller inte.

För att ta reda på om du har återbetalningsskydd eller inte kan du kika på detaljerna för ditt tjänstepensionskonto, eller höra av dig till vår Kundservice.

Hur kan man samla sin pension på ett och samma ställe?

Många pensioner kan flyttas! De flesta bolag har så kallade skalavgifter på själva försäkringen och dessa ska du se upp för eftersom de har stor påverkan på din pension. En samlad bild över din pension får du med fördel på minpension.se. Glöm inte heller att det är minst lika viktigt att se över inaktiva pensioner, som inte får in några nya pengar, som de aktiva!

På våra flyttsidor ser du på en gång vad du kan flytta till oss. Och tar ditt försäkringsbolag ut en flyttavgift bjuder vi på den på upp till 1 000 kr per pension som du flyttar till oss.

/ Anna, produktspecialist pension

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg