5 snabba om pension

Av Avanza

28 feb 18

Share

Pension är i mångas mening inte det hetaste ämnet. Men med tanke på hur viktigt det är att ha en bra pension tycker vi också att det är viktigt att man har koll på hur det funkar och vad man ska tänka på. Här går jag igenom fem snabba och enkla saker att lägga på minnet.

Hur mycket kommer man få ut när man går i pension?

Din pension består av tre delar; allmän pension (det du får från staten), tjänstepension (det du får av arbetsgivaren) och ditt privata pensionssparande (det du själv lägger undan). Hur mycket du får ut i pension per månad beror bland annat på hur länge du väljer att arbeta, hur stor din lön är, hur mycket du sparat själv och hur väl du placerat dina pensionspengar.

Själv brukar jag logga in på minpension.se för att få en samlad bild av mitt pensionssparande. Där kan man också göra en pensionsprognos för att se hur mycket man kan förvänta sig att få i pension.

Hur mycket behöver man spara för att få ut en bra pension?

Hur mycket bedömer du att du behöver leva på? När du tittat på din pensionsprognos kan du se om du tycker att det är tillräckligt. Om du upplever att du kommer behöva mer i pension behöver du själv spara ihop mellanskillnaden.

Här har Philip skrivit ett blogginlägg om hur du kan tänka kring pensionssparande.

Vad ska man tänka på när man placerar sina pensionspengar?

Avgifter, avgifter, avgifter. Dessa är ofta den största boven, så håll koll på avgifter för själva försäkringsskalet (kontot) och avgifterna för eventuella fonder som du placerar pengarna i. Fundera sen på vilken risk du vill ta. En tumregel är att ju längre tid du har kvar till pension, desto högre risk kan du ta.

Vet du inte vad du ska placera dina pengar i? Avanza Auto är en rätt så enkel tjänst där tar man bara ställning till hur länge man vill spara och vilken risk man är villig att ta, sen väljer man själv den specialfond som passar en bäst.

Vad händer med din tjänstepension om du dör?

Om du har valt att ha ett återbetalningsskydd så går din tjänstepension till din familj. Det kostar inget att ha återbetalningsskydd och förmånstagare kan vara:

 • maka eller make
 • sambo
 • registrerad partner
 • barn
 • styvbarn eller fosterbarn
 • tidigare make eller maka, registrerad partner eller sambo

Du kan välja bort återbetalningsskyddet men då får din familj ingenting om du går bort. Istället får du då ta del av så kallade arvsvinster – pengar från andra som inte heller har återbetalningsskydd – vilket kan göra att din pension blir så mycket som 10% högre. Så tänk efter om du vill ha återbetalningsskydd eller inte.

För att ta reda på om du har återbetalningsskydd eller inte kan du kika på detaljerna för ditt tjänstepensionskonto, eller höra av dig till vår Kundservice.

Hur kan man samla sin pension på ett och samma ställe?

Många pensioner kan flyttas! De flesta bolag har så kallade skalavgifter på själva försäkringen och dessa ska du se upp för eftersom de har stor påverkan på din pension. En samlad bild över din pension får du med fördel på minpension.se. Glöm inte heller att det är minst lika viktigt att se över inaktiva pensioner, som inte får in några nya pengar, som de aktiva!

På våra flyttsidor ser du på en gång vad du kan flytta till oss. Och tar ditt försäkringsbolag ut en flyttavgift bjuder vi på den på upp till 1 000 kr per pension som du flyttar till oss.

/ Anna, produktspecialist pension

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

7 svar till “5 snabba om pension”

 1. Detta är en bra fråga och bra/korrekta svar. Det som sällan sägs är att beroende på hur länge man lever och hur man väljer att ta ut sin pension så kan tjänstepensionen och privat pension ta slut. Det är ju så att det finns ett kapital och när man tagit ut så mycket att kapitalet är förbrukat – då finns inget mer kapital som kan ge pensionsutbetalning och då ändras pensionen till att enbart vara allmän pension.

 2. Jag tänker som så att jag kan återinvestera min tjänsterpension om jag t ex plockar ut den på 5 eller 10 år då jag valt bort återbetalningsskydd i samtliga tjänstepensioner. På så sätt blir ju pengarna mina att förvalta och bränner inne inne till barn osv…så har jag iaf tänkt.

 3. Jag kan inte flytta mina tjänstepensioner till er tyvärr. Jag har på stycken Kap-kl och en Saf-Lo som verkar sitta fast hos Länsförsäkringar. Synd att Avanza inte är valbara!

 4. Jag har pengar från ett annat bolag som en tidigare arbetsgivare betalade tjänstepension till. Hur går jag till väga för att flytta det kapitalet till er? De vill ha 600-800 kr om jag inte missminner för att flytta pengarna.

 5. Jag tycker det pratas allt för lite om vilka förutsättningar vårt pensionssystem faktiskt bygger på i Sverige. Visst, i en relativ jämförelse mot omvärlden så kanske det ser bra ut. Men, i realiteten så finns det som jag ser det en hög risk att systemet är underfinansierat. Vad blir inverkan av fortsatt mycket låga räntor under lång tid, samtidigt som en stor del av kapitalet är inlåst i just räntepapper av regleringar, helt oavsett räntenivå? Vad blir effekten av mycket hög migration, arbetslöshet och längre livslängd (ie allt färre ska försörja allt fler)? Kan vi verkligen anta fortsatt evigt god tillväxt?

  Dessa punkter är något som våra politiker och media allra helst vill sopa under mattan, för det blir ingen behaglig slutsats alls. Själv räknar jag dock med att det finns en anledning till att våra politiker vill att vi ska arbeta tills vi dör på arbetet, jämsides med rullatorn. Jag räknar med att det inte finns några pengar kvar i det offentliga systemet, och att jag får lösa detta själv.

  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

 6. Jag har en tjänstepension som jag överlåtit från en tidigare atbetsgivare till mig själv. Dessvärre tillåter inte Avanza flytt av privatägd tjänstepension. Varför är det så? Något ni planerar att ändra på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.