Gästblogg: 5 snabba tips för att komma igång med ett sparande

Vi är så laddade för det nya året och är så nyfikna på att höra vad ni har för nyårsmål. Vi brukar sätta upp mål i olika kategorier och ett av dessa är privatekonomi. Vi tänkte här ge våra tips för att komma igång!

  1. Fundera ut vad du drömmer om i livet. Kollar du på en sommarstuga? Vill du skaffa hund? Något vi tycker är extra motiverande är att göra en vision board. Leta efter bilder som överensstämmer med din dröm (vi hoppas till exempel kunna skaffa en cocker spaniel en dag och köpa en sommarstuga vid vattnet) och hitta de finaste bilder på detta! Ett tips är att sedan ha din vision board favoritmarkerad i mobilen eller inramad hemma så att du ser den ofta.
  2. Bestäm sedan när i tiden du vill förverkliga dina drömmar och hur mycket du tror att det kommer kosta. Räkna därefter baklänges och se hur mycket du skulle behöva avsätta per månad för detta.
  3. Skapa ett konto. Vi använder Avanza, och gillar speciellt appen där du snabbt och enkelt kan skapa ett konto, men du väljer självklart den aktör som du känner blir bäst för dig.
  4. Om du vill kan du göra så att en del av din lön överförs automatiskt varje månad. Du kan då till exempel görs så att 10% av din lön dras från ditt konto den 25e varje månad, nästan som att det vore en räkning som ska betalas Om du vill kan du också göra engångsöverföringar.
  5. Om du sen är osäker på hur du ska placera ditt kapital så kan du använda Portföljgeneratorn. Den hjälper dig att sätta samman en fondportfölj baserat på hur mycket risk du vill ta, din tidshorisont etc. Med ett knapptryck köps sedan denna portfölj med det belopp du föredrar. Så smidigt!

Det vore så roligt att höra mer om era nyårsmål och vilka drömmar ni vill förverkliga!

/Vendela Liiliestråle och Camilla Lundin, Business & Dreams

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg