6 tips för din plånbok

Av Avanza

27 dec 18

Share

För mig handlar sparandet om ekonomisk trygghet och att kunna balansera upp den livsstandard man själv väljer, både idag och imorgon. I den bästa av världar lever man ju livet på det sättet man vill, inte måste. En ekonomisk trygghet, oavsett vad det betyder för just dig, börjar med ett första steg så varför inte börja nu?

Så bygger du en ekonomisk trygghet

Börja spara Det bästa sparandet är det som blir av. För de flesta handlar det mer om rutin och vilja än om beloppet man sparar. När du har rutinen är det mycket enklare att höja sparandet än vad det är att komma igång med sparandet från ruta noll.

Välj sparformHar du ingen buffert alls kanske det klokaste är att bygga upp en motståndskraftig ekonomi innan du ger dig på fond- och aktiesparande. En buffert på ett vanligt konto agerar med fördel krockkudde i din löpande ekonomi för oförutsedda utgifter eller spännande äventyr. Därefter finns möjligheten till ett mer långsiktigt sparande i fonder och/eller aktier för att ge dina pengar möjligheten att växa över tid och kanske, uppfylla framtida drömmar.

Våga göra misstagDet är inte fel att göra misstag, det är snarare regel än undantag för de flesta. Lär dig av dina misstag och försök undvika dem i framtiden, då har du fått valuta för pengarna.

Skilj på kortsiktiga och långsiktiga pengar De kortsiktiga pengarna ska agera krockkudde i ekonomin när det behövs medan de långsiktiga pengarna har till uppgift att utgöra en ekonomisk trygghet och kanske även möjliggöra för dig att uppnå dina drömmar. Var befinner du dig idag och var vill du befinna dig i framtiden? Våga drömma och sätt upp en målbild. Det kan handla om en solig strand i Karibien eller att kunna ta barnbarnen till djurparken en gång om året, det är bara du som vet vad livskvalitet är för just dig. Sätt inte av mer pengar till ditt långsiktiga sparande än vad du faktiskt kan avvara, utan att knycka tillbaka dem strax innan löning för att det var för mycket månad kvar i slutet på lönen, var ärlig mot dig själv.

Uppfinn inte hjulet på nytt Rådfråga goda vänner och bekanta du litar på som du vet är intresserade av sparande, hur gör dem? Att rakt av kopiera någon annans tänk fungerar sällan bra på lång sikt så hitta ditt eget sätt att spara men influeras gärna och reflektera över goda tips på vägen.

Sluta hitta på ursäkter Ta tag i sparandet nu, öppna en depå eller ett sparkonto och sätt av en slant, då har du ju faktiskt kommit igång. Följ upp löpande och se hur ditt sparande och tillika din ekonomiska trygghet sakta växer över tid! Sträck på dig, bra jobbat!

Sist men inte minst! Ge nu din egen plånbok och ekonomi en välförtjänt boost. Vad har du för drömmar? Sätt upp dina sparmål och så kör vi tillsammans!

Allt gott,

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg