6 klassiska investeringsmisstag att undvika
Nytt år och nya möjligheter, hört det förut? Varför inte låta ett av dina nyårslöften vara att inte göra om samma misstag i ditt sparande som ifjol, lära dig av dina misstag och inte uppfinna(spar)hjulet på nytt?Här delar jag med mig av ett antal klassiska investeringsmisstag jag gärna ser att du undviker i år.
1. Sprid risken
Är något du säkert hört förut. Aktiespararna brukar rekommendera att äga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher för att minimera den bolagsspecifika risken. Marknadsrisken, alltså vad som händer med ekonomi, tillväxt, sysselsättning, bolagens vinster, politik och geopolitik m.m. finns såklart alltid kvar, trots att många pratar om att sprida risken så nöjer sig faktiskt närmare hälften av våra kunder med aktier i portföljen med 1-3 innehav. I min mening kan det vara klokt att i alla fall fundera kring om man då inte ska köpa några ytterligare aktier, helst i en annan bransch. Alldeles för många ägde enbart Ericsson och Telia kring millenieskiftet.
2. Spara långsiktigt
Det finns förmodligen lika många investeringsfilosofier som sparare men sparar du långsiktigt så kan det vara klokt att också försöka låta sparandet vara just långsiktigt. Spara oavsett marknadsklimat, alltså om börsen är sur eller glad. De bästa affärerna brukar göras i de sämsta av tider, trots det går nysparandet ofta ned rejält i sämre börstider, tvärtom logiken. Vi är bara människor och det handlar om psykologi och den där onda magkänslan, inget konstigt i det men bara vetskapen om att vi ofta agerar så här kanske kan få dig att tänka till en gång extra då börsen känns citronsur?
3. Förstå vad du köper
Att köpa en aktie på någon annans rekommendation kan bli vanskligt. Att förstå vad du köper, vad bolaget gör och hur de tjänar pengar gör att du får en bättre förståelse och mindre ont i magen om aktien sjunker. Min erfarenhet är att ju sämre koll du har på vad bolaget gör eller varför du äger aktien desto ondare får du i magen när kursen går åt fel håll.
4. Rebalansera portföljen
Första punkten i detta inlägg handlade om att sprida risken. Det betyder inte att du bör äga 10 aktier med 98% av kapitalet i en aktie där de övriga 9 aktierna får nöja sig med de sista två procenten. Säg att du investerar 10 000 kr i 10 aktier med 1000 kr per aktie. Efter ett år kommer vissa aktier ha stigit, andra sjunkit eller helt enkelt stått stilla. Det innebär att viktningen förändras, ungefär som att alla sätter sig på samma sida i en liten eka eller i värsta fall en sumobrottare på relingen på den lilla ekan. Om du låter ett bolag väga för tungt i portföljen, antingen för att just den aktien stiger kraftigt eller för att de andra sjunkit kraftigt, så ökar risken i portföljen trots flera olika innehav.
5. Fånga inte fallande knivar
Är lättare sagt än gjort men låt inte en tänkt kortsiktig affär bli långsiktig bara för att aktien gick åt fel håll. Att snitta ned sig är populärt, alltså om du köper ett par jeans för 100 kr som sedan faller till 50 kr i pris så köper du ytterligare ett par. Första paret jeans köptes för 100 kr andra för 50 kr, två för 150 kr eller 75 kr per par, du har alltså sänkt inköpskursen från initiala 100 kr per jeans ned till 75 kr. Bra om det är en aktie du vill ha i portföljen under lång tid och ett bolag du verkligen tror på, men inte bara för att aktien gick ned och du inte vill ta förlusten.
6. Köp inte allt på en gång
Att ha torrt krut är ett sätt att minska risken. Om du tänkt köpa en aktie, köp för en fjärdedel av summan. Om aktien sjunker kan du köpa mer, stiger den så kom du in ”billigt” med en del av kapitalet. Att köpa i precis rätt läge är en omöjlig uppgift.
Sist men inte minst, lär dig av dina misstag eftersom det faktiskt är du själv som betalar för dem lär en klok farbror som heter Warren Buffett ha sagt, kloka ord. Låt 2018 bli året då du minimerar de klassiska investeringsmisstagen.
För dig som sitter och funderar på hur du ska spendera de kommande 75 minuterna så har jag spelat in en podd med 36 tips på vägen.
Allt gott,
Nicklas