En resejunkie med sparfokus
”Hur lyckades du egentligen spara ihop till lägenhetsinsatsen, när du åker på nya resor hela tiden?” frågade min styvbror mig på julafton. Ja, det kan jag också fundera över om jag ska vara helt ärlig!
Sedan vi drog igång med #tjejersomsparar har jag snackat en hel del sparande med kollegor och vänner och det slår mig hur olika vi fungerar när det kommer till sparande. Jag kan imponeras över de härliga strukturerade personerna som sätter tydliga budgetar eller har stenkoll över alla sina inköp. Att ha kontroll över sin ekonomi skapar ju en trygghet och frihetskänsla som är superviktig! När räkningarna trillar in drabbas man inte av en ångestladdad känsla utan vet att slantarna på kontot gott och väl räcker till att pröjsa för hyra, elräkningar, tvättmedel och sånt där annat som inte direkt landar under kategorin drömshopping. Sedan när räkningarna är betalda har man redan budgeterat för att man faktiskt har råd att lyxa till det med några middagar, ta några shoppingrundor och kanske en weekendresa.
Visst, det låter ju utopiskt att varje månad känna att man har stenkoll på ekonomin, eller hur? Men hur ska det gå för oss andra stackare då, som inte direkt upphetsas över tanken på att sitta och knacka ner siffror i Excelark och blir lika förvånade när räkningarna trillar in varenda månad? Det kan faktiskt gå rätt bra ändå!
Jorden runt och någonstans att bo
I mitt liv har jag haft två större sparmål – en jorden runt-resa och kontantinsatsen till en lägenhet. Rätt gigantiska mål när man är en helt vanlig småstadstjej som inte är född med silversked i munnen men med massa envishet och prioriteringar kan man nå även större sparmål. Plötsligt har man bestigit vulkaner, galopperat längst strandkanten på hästryggen, hoppat fallskärm och upplevt soluppgångar på magiska platser – och då insett att man faktiskt har nått sitt mål. Känslan av att skriva på ett lägenhetskontrakt och veta att man sparade ihop till insatsen själv var inte så himla dum den heller.
Spara efter intresse
Jaha, men vägen dit då. Var den magisk undrar ni kanske nu? Jodå, det gäller bara att ta reda på vilka saker i livet som man helst spenderar sin lön på, och välja sina prioriteringar. Om man fungerar som jag gör vill man gärna ha allt och lite till i livet. Men det förstår ju ni också, på det sättet når man nog tyvärr inte sina sparmål. Därför är det dags att börja med att ta sig en rejäl funderare över vilka sparmål man har. Lockar friheten med ett körkort, har du spanat in drömväskan eller vill du bara bli rik? Sätt upp ditt mål och påminn dig själv ofta om vad målet är. Se till att föra över dina sparpengar till sparkontot direkt! När de väl lämnat ditt lönekonto är de inte välkomna tillbaka.
Livet på vägen mot målet
Sedan kommer vi till nästa bit, livet på vägen mot målet. Jag vill inte gärna vara tråkmånsen som alltid säger nej till att följa med på saker eller käka nudlar varenda dag. Det behöver man inte heller, om man har klurat ut vilka saker i livet man vill prioritera. Är utekvällar viktiga för dig, kan du inte leva utan shopping eller är du kanske som jag som älskar att spontanshoppa flygbiljetter? Välj ut de saker som är viktiga för dig men ringa även in de saker du kan klara dig utan eller få en mindre dos av.
Det min styvbror och även Instagramkonto inte riktigt ser är alla saker jag prioriterat bort. Nope, det har inte blivit så mycket shopping för mig de senaste åren, jag har delat lägenhet med en vän i flera år, det är sparsamt med utemiddagar och utekvällar och mina mobiler ber själva om att pensioneras innan de byts ut mot modernare varianter. Mina ”frisörbesök” har, oftare än jag vill erkänna, inneburit en omgång med kökssaxen hemma över diskhon. Men det är värt det, när jag nu sitter här i min helt egna lägenhet med underbara reseupplevelser i bagaget. Att jag på vägen hit dessutom kunde få njuta av upplevelser som att skumpa runt i en jeep på Tanzanias landsbygd och doppa tårna i ett turkost karibiskt hav från en segelbåt satte guldkant på livet!
Elenor – resejunkie med sparfokus
#tjejersomsparar
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.