Hur sparar man egentligen som par? Går det?
Vilka är egentligen ”mina” och ”dina” pengar? Hur kan två personer som lever med varandra enkelt dela på kostnader och synka ett gemensamt sparande – en ”vi-ekonomi”?
Två frågor som det enligt mig inte finns ett rätt svar på. Det är upp till var och en att hitta den lösning som funkar bäst för sitt förhållande. Mitt främsta råd till alla som bor tillsammans med en annan person är att våga prata om hushållets ekonomi. Det finns inget så jobbigt som att bråka om pengar och tyvärr handlar dessa bråk ofta om just bristen på pengar. Försök vända på strukturen och istället prata om vad ni har för mål med ert gemensamma sparande och hur ni ska uppnå målet!
Vi sparar gemensamt för framtiden
Sedan flera år tillbaka är jag sambo med Lukas. När vi flyttade ihop lyfte vi tidigt frågan om hur vi ville lägga upp ett gemensamt sparande. Det var viktigt för oss att ha en gemensam plan för att dels skapa ekonomiska förutsättningar att uppnå våra gemensamma drömmar och även för att skapa en ekonomisk trygghet. Exakt vad det är vi sparar till har utvecklats över tid, men just nu har vi det uppdelat i två delar – kort och lång sikt. På kort sikt vill vi ha pengar till att resa och på lång sikt vill vi ha pengar till att köpa en större bostad – och om jag får drömma även ett bröllop. Utöver vårt gemensamma sparande så sparar vi även på egen hand till bland annat pensionen.
Smidighet och disciplin är nyckeln
Sparande är något som både jag och min sambo tycker är viktigt – men också roligt! Vi är båda intresserade av värdepapper och hur det går på börsen, vilket underlättar vårt sparande – men det är absolut inte en förutsättning! När det kommer till just vårt gemensamma sparande gynnas det inte så värst mycket av vårt intresse för börsen. Det gynnas allra mest av disciplin och smidiga verktyg. Disciplin i form av att sätta upp en plan för sparande och hålla sig till den utan att pausa. Smidighet genom att utnyttja bra funktioner som månadssparande genom autogiro och mängder av hjälpmedel som portföljgeneratorn och fondlistan.
Så gör vi rent praktiskt
När lönen trillar in på kontot varje månad sätter vi båda in lika mycket pengar på ett gemensamt konto. Med hjälp av autogiro betalas därefter våra räkningar och pengar förs över till vårt sparande. Sparandet är fördelat 20% till kort sikt och 80% lång sikt.
Kortsiktigt sparande
Pengar som behövs relativt snart, vanligen de närmste månaderna. Det sker en del transaktioner från kontot och vi vill inte se värdet minska. För detta sparande har vi valt ett sparkonto där vi båda står som ägare av kontot och kan disponera pengarna.
Långsiktigt sparande
Pengar som vi kan behöva för att förverkliga våra drömmar lite längre fram. Inga uttag sker från detta konto. Vi har valt att spara i fonder, då det går smidigt att lägga upp med autogiro och ger en bra spridning i risk. Vi vill ha en bred fondportfölj för att sprida våra risker. För att hitta fonder som passar oss tog vi hjälp av portföljgeneratorn. Vi valde bort räntefonder som har lägre risk då vi är unga och villiga att ta större risk. Till slut landade vi i åtta fonder, bland annat en global indexfond, en europafond, en inriktad mot Nordamerika och några svenska branschfonder.
Ett exempel på hur sparandet skulle kunna se ut:
Siffrorna nedan är fiktiva men visar var tyngdpunkten ligger i vårt sparande.
- Överföring av 2 500 kr vardera till gemensamt transaktionskonto
- 1 000 kr förs över till kortsiktigt sparande på vanligt sparkonto
- 4 000 kr förs över till långsiktigt sparande i 6 olika fonder
Hur kom vi fram till det här?
Vårt upplägg för ett gemensamt sparande är inte något som vi snabbt och enkelt kom fram till över en trevlig middag. Två frågor som vi pratade mycket om var hur stort belopp vi skulle spara och hur mycket som skulle gå till kort och lång sikt. Min uppmaning är att inte stoppa huvudet i sanden för att det är känsligt att prata om hur mycket ni tjänar och hur mycket pengar ni spenderar varje månad. Känns det jobbigt så fokusera på det ni tillsammans kan åstadkomma i form av sparande. Börja bestämma hur mycket ni båda kan sätta av till ett gemensamt konto varje månad och vilken risk ni vill ta (sparkonto eller värdepapper) och ta därefter hjälp av den uppsjö av verktyg som finns som gör sparandet enklare.
Gör inte sparandet svårare än vad det är. Se det positiva med att spara tillsammans och tänk vad ni kan skapa för förutsättningar för er gemensamma framtid!
Hur ser du på att spara tillsammans med någon annan?
#tjejersomsparar
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.